Jeesus julistaa autuaaksi

Kuvassa Vuoriston yliopiston juliste Kamerunissa

Pyhäinpäivä ja Vuorisaarna

Vuori

Kansaa tulee Jeesuksen luo vuorelle. Hän istuutuu rinteelle ja alkaa opettamaan. Jumala puhuu, sillä Jeesus on Jumala. Ihminen puhuu, koska Jeesus on ihminen. Hän on Jumala ja ihminen yhdessä persoonassa.

Vuori on käytännöllinen paikka. Sen rinteillä olevalle tasanteelle mahtuu paljon väkeä. Kaikki kuulevat. Asutuksen häly ei ulotu. Suomalaisessa maisemassa tätä vastaavat leirikeskukset järvien rannoilla. Ihmiset kokoontuvat, tulevat yhteen paikkaan, missä voi olla rauhassa ja tutkia yhdessä Jumalan sanaa.

Matteuksen evankeliumi viittaa syvemmälle ja eteenpäin. Puhe vuoresta luo silmiemme eteen Jumalan ilmoituksen Siinain vuorella. Siellä Israel kohtasi Jumalan. He olivat matkalla orjuudesta vapauteen luvattua maata kohti. Siellä Jumala teki liiton Pyhän kansan kanssa. Nyt Jeesuksen Vuorisaarnassa kutsutaan esiin ja luodaan Uusi liitto uudistuneen Pyhän Kansan kanssa.

Sanonta piirtää eteemme Siionin vuoren, jolla Jumalan asuinsija Jerusalemin temppeli sijaitsee. Jumala on läsnä pyhäkössään. Nyt Jeesuksen puheessa Jumala itse on läsnä ja ihmiset kohtaavat hänet, jossa Jumala on ottanut ihmisyyden olemukseensa.

Autuaat

Psalmissa yksi kerrotaan että autuus, hyvä osa, annetaan Jumalan sanan välityksellä.

1 Hyvä on sen osa, joka ei vaella jumalattomien tavoin, ei astu syntisten teille, ei istu pilkkaajien parissa 2 vaan löytää ilonsa Herran laista, tutkii sitä päivin ja öin.
3 Hän on kuin puu, vetten äärelle istutettu: se antaa hedelmän ajallaan, eivätkä sen lehdet lakastu. Hän menestyy kaikissa toimissaan.

Nyt Jeesus ei ainoastaan anna tiedoksi eikä ainoastaan toivottele onnea ja hyvää osaa, vaan hänen sanansa luo uutta, se on koko olemassaolon todellisuuteen vaikuttava julistus. Jumalaisella valtuutuksellaan ja olemuksellaan hän julistaa ihmisenä ihmiselle Jumalan sanan:
”Sinä olet autuas, sinä olet ikionnesta osallinen, tässä tämän saarnan välityksellä sinulle lahjoitetaan hyvä osa, sinulle joka - - - ”

Jumalan sana on lakia ja evankeliumia.

Laki kertoo Jumalan tahdon. Se myös ajaa meidät Jumalan eteen, koska näemme, ettemme itsessämme pärjää, emme täytä mittaa, teemme väärin, olemme keskeneräisiä, olemme syntisiä ja kadotetussa tilassa.

Evankeliumi puolestaan kertoo, mitä Jumala tekee puolestamme. Kristus on meidät pelastanut. Hän on kaiken täyttänyt puolestamme. Olemme vapaita. Kristuksen tähden saamme kaiken anteeksi. Jumala tekee kaiken mitä tarvitsemme. Jumala itse toimii. Hän julistaa meidät vanhurskaiksi, Jumalalle kelpaaviksi, juuri sellaisina kuin olemme.

Nyt vuorisaarnassa Jeesus julistaa kirkasta evankeliumia kaikille
vaivatuille, köyhille, murheellisille, itsessään heikoille, nälkäisille, vainotuille tai muutoin päähän potkituille.
Jumala ei ole teitä hylännyt. Jumala ei ole teitä jättänyt. Jumala kulkee kanssanne. Hän on teidän rinnallanne. Juuri tässä ja nyt Jumala rakastaa teitä, kaikkeuden Kuningas on luonnanne. Te olette hänen kansansa, hänen perheensä jäseniä, Jumalan lapsia.

Taivas mielessämme matkalla tulevaisuutta kohti

Niin kuin orjuutettu kansa Mooseksen aikana sai kokea tien vapauteen ja uuteen alkuun, niin Jeesuksen suurena lahjana kaikki kansat kutsutaan
Jumalan kansan osallisuuteen,
kirkon, Herran kansan, kasteen kautta vanhurskautetun, pyhitetyn ja pelastetun kansan yhteyteen, pyhään yhteiseen eli katoliseen eli maailmanlaajuiseen kristikuntaan,
joka Jumalan suurena lahjana saa vaeltaa tulevaisuutta kohti, taivasta kohti, uudistunutta paratiisia kohti, luvattua uudeksi luotua maata kohti, tulevaisen maailman elämää kohti, yhtenä joukkona toivoa täynnä.

Pyhäinpäivän evankeliumi on Matt. 5:1-12.

5 kommenttia

 • ismo malinen sanoo:

  Aamen ja kiitos. Itselleni oli valtava löytö saada ymmärtää, että ”autuas” ihminen on Jumalan Pelastama ihminen. Juuri kuten kirjoitit, mitä Jumala onkaan tehnyt puolestamme Kristuksessa? Hän on täyttänyt kaiken.

  ”Mutta hän itse, meidän Jumalamme ja Isämme, ja meidän Herramme Jeesus ohjatkoon meidän tiemme teidän tykönne. Ja teille Herra antakoon yhä enemmän ja runsaammin rakkautta toisianne kohtaan ja kaikkia kohtaan, niinkuin meilläkin on teitä kohtaan, vahvistaaksensa teidän sydämenne nuhteettomiksi pyhyydessä meidän Jumalamme ja Isämme edessä, meidän Herramme Jeesuksen tulemuksessa, kun hän tulee kaikkien pyhiensä kanssa. 1.Tess.3:11-13

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Yrjö Sahama sanoo:

  Pappeja opastetaan usein rakentaman saarnansa niin, että ensin saarnataan lakia ja sen jälkeen evankeliumia. Vuorisaarnassa Jeesus kuitenkin toimii päinvastoin: ensin evankeliumia, siis autuuden julistuksia, ja vasta sitten lakia. Tämä herättää ajatuksia…

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Matias Roto sanoo:

   Kiitos Yrjö hyvästä kommentistasi.

   Mielestäni yksittäisten osasten järjestyksellä ei ole merkitystä, vaan ratkaisevaa on, että kokonaisuus tulee oikein tasapainotettua, niin että lain herättävä tehtävä ja Jumalan äärettömän suurten ja ihanien lupausten täyttämä evankeliumin vapauttava sana pääsevät esille, kukin omassa tehtävässään ja omaa työtään tekemään.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Matias Roto sanoo:

  Esittelyä Pyhäinpäivän kahdesta alkuperästä:

  Kaikkien pyhien päivästä, Festum omnium sanctorum, marraskuun ensimnäisenä päivänä

  ja kaikkien uskovien vainajien muistopäivästä, Commemoratio omnium fidelium defunctorum. marraskuun toisena päivänä

  ynnä juhlapäivän teksteistä kerrotaan osoitteessa:

  http://notes.evl.fi/Evkirja.nsf/keFI?OpenPage&dindex=20171104

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Kirjoittaja

  Matias Roto

  Eläkkeellä oleva rovasti. Entinen Kamerunin lähetti. Sotainvalidien veljespappi Kanta-Hämeessä. Vuoden somerolainen 2012. Kepun Varsinais-Suomen piirin kirkollisasiain toimikunnan puheenjohtaja. Puoliso prinsessa Colette on Someron seurakunnan kirkkovaltuutettu. Fb Tauno Matias Roto Puh 040 - 356 06 25

  Kirjoittajan kommentoiduimmat blogit