Jeesuksen sijainen

Periaatteessa ateistin kannalta kaikki jumalausko on samalla viivalla. Silti joku pysäyttää aivan erityisesti.

Musta savu on noussut Sikstuksen kappelista, paavi on valitsematta. Huomenna on uusi vaali ja ehkä uusi paavi, mutta vielä tänään eletään sedisvakanssin aikaa. Miljardi katolista ympäri planeetan odottaa uutta hengellistä johtajaa itselleen. Ja luultavasti pian kuuluvat latinaksi lausutut sanat, niinkuin ne ikiajat ovat kuuluneet: ”Annuntio vobis gaudium magnum – -”.

Mitä tämä tarkoittaa?

Että nyt muutama kardinaali miettii onko hän huomenna Jeesuksen sijainen maan päällä.

Hullu, hullu maailma.

 

  1. Viisaasti sanottu. Kenttäpiispa Pekka Särkiö muotoilee mielestäni asian juuri niin kuin se on. Tavalliset venäläiset ovat kunnon väkeä (venäläisiä turisteja olen mm. keikoillani varsinkin Itä-Suomessa paljon tavannut). Sitä oudommilta ja suorastaan rasistisilta kuulostavat presidentti Ninistön epämääräiset ja vihjailevat kasakka-puheet. Mitä kaikkein vähiten tässä tilanteessa suhteessa Venäjään ja venäläisiin tarvitsemme, ovat pelot ja epäluulot.

    • Minusta Särkiö menee suomalaisille tuttuun vipuun. Ei pidä olla naivi.
      Ei ole olemassa pahoja ihmisiä jalon kansan johtajana. Johtajat ovat kansansa tuote, edustavat sen arvoja, pelkoja ja sen kulttuurista perinnettä hyvässä ja pahassa.
      Saksa on hyvä rinnakkainen esimerkki.

    • Minusta on hyvin epäviisasta (ja naivia) demonisoida kokonaisia kansakuntia. Itse asiassa johtajienkin demonisointi on usein pelkkää lyhytnäköistä populismia. Putinin vertaaminen Hitleriin on mautonta. Mutta uppoaa valitettavasti Suomessakin näinä aikoina niin sotahulluihin patriootteihin kuin liberaaleihin ihmisoikeusintoilijoihinkin. S.Niinistö tietää tämän, ja siksi mielellään flirttaileekin ryssävihalla (yleensä kuitenkin useimmiten ulkomailla ja Putinin selän takana).

    • Kari Peitsamo. Sinä itse kenties demonisoit kansakuntia ja vertaat Putinia Hitleriin. en minä!
      Kohtuuttomia nuo sinun heittelysi!

    • Reino Suni, kerropa, mitä eroa on lauseilla ”Ryssä on ryssä, vaikka voissa paistaisi” ja ”Kasakka ottaa sen, mikä on huonosti kiinni”. Kerro sitten, miten tämän tyyppiset ilmaukset sopivat tasavallan presidentin suuhun, ja miten ne edistävät Suomen ja Venäjän suhteita.

    • Kari Peitsamo

      Vastaan sinulle hieman laajemmin ajateltuna.

      Olen Suomen Natoon liittymisen kanalla, Se ei merkitse etteikö meidän puolelta olisi todella ystävällinen ja luottamuksellinen suhde naapuri maahammme Venäjään. Sama kuin Saksan suhde Venäjään ja USA:n suhde Venäjään omissa kuvioissaan. USA avaruus kuviot.

    • Reino Suni, kiitos vastauksestasi. Natoon meidän on kohta oman turvallisuutemme vuoksi tosiaan ehkä pakko liittyä (mikäli enää huolivat), jos S.Niinistö jatkaa tuon kaltaisia möläytyksiään. Tuo kasakka-kommentti ei ollut ensimmäinen. Jo virkakautensa alkajaisiksi hän tölvi täysin aiheetta Nato-aiheesta kenraali Markovia ja suututti Venäjän todennäköisesti lopullisesti. Viimeksi Guardian-lehden haastattelussa uhosi näyttävänsä Venäjälle Suomen rajat ja kaapin paikan. Ajattelemattomilla lausunnoillaan Niinistö aiheuttaa Suomelle suuren vahingon. Samaan aikaan hän itse maailmalla suhaten uskottelee olevansa idän ja lännen välittäjänä ties minkä sortin Kekkonen, vaikkei ole Kekkosta nähnytkään (kuvissa ehkä). Niinistö pelaa maamme kannalta vaarallista ja kaksinaamaista peliä. Hän puhuu yhtä sinne ja toista tänne.

    • Aivan huikea klippi. Kiitokset, Tuula! Muista suomalaisista en tiedä, mutta minä ainakin huomaan, että minulla on paljon yhteistä Venäjän presidentti Putinin kanssa. Rakastamme molemmat musiikkia, ja osaamme laulaa suunnilleen yhtä hyvin.

  2. Peitsamo!
    Se on tuon Suur-Suomi-ajattelun kääntöpuoli uskotella itselleen, että meidän presidenttimme sanomiset, palovakuutuskauppamme tai pampun hankintamme vaikuttavat jotakin jonkun suuren naapurin tekemisiin tai vihaisuuteen. Ne päätökset tehdään ihan muiden laskelmien pohjalta. ”Ystävyys on ystävyyttä, mitta rahat laskee kukin erikseen ja omikseen”.

    • Tuokin on totta. Mutta sitä suuremmalla syyllä, ei kannata kuvitella lapsellisesti, että täältä käsin ratkottaisiin maailman kriisit. Niinistön kannattaisi etsiä ystävänsä läheltä ja viholliset kaukaa. Nyt hän tekee täsmälleen päinvastoin.

  3. Summa summarum. Aika tietysti vasta lopullisesti näyttää, mikä politiikka oli oikeaa ja mikä väärää. (Syyt virheistä voi sitten toki sysätä aina myöhemmin muille, joko olosuhteille tai edeltäjille.) Mutta tokko kai kukaan kiistää, että viime vuodet, Niinistön ja Kokoomuksen valta-aika siis, ovat sekä sisä- että ulkopoliittisesti olleet melko painajaismaiset.

    • Kari Peitsamo

      Ketjun aloittajan ajatus on toppuuttelu Venäjän suhteessa. Kun otat esille maamme poliittisen toiminnan niin voisit perustella miksi kaikki on mennyt sisä ja ulkopoliittisesti mielestäsi painajaismaiseti. Kiistän ajattelusi ja olen valmis vastaamaan vaikka yksityiskohtaisesti väittämiisi vaikka ne eivät tähän ketjuun kuulukkaan.

    • Sisäpolitiikasta voi ykskantaan todeta, että talous kusee. Toki pahoinvointia on sosiaalista paljon muutakin kuin työttömyys ja köyhyys. Mutta sehän ei ole hallituksen syy vaan edellisten hallitusten ja nykyisten suhdanteiden, eikö vain? Ulkopolitiikassa, varsinkin Venäjän-, puhaltavat hyvin kylmät tuulet. Taaskin syylliset löydetään muualta, esim. Ukrainasta jne, eikö vain? Joten näillä eväillä emme pääse keskustelussa puusta pitkään. Sovitaan siis, että pääministeri ja presidentti ovat urheita miehiä vaikeissa olosuhteissa, sillä sehän on meille (porvari)median syöttämä totuus. Ja jos joku rohkenee sanoa, että puikoissa on 2 spedeä, häntä helposti syytetään negatiiviseksi ja valittajaksi. Veikkaan kuitenkin, että tällä menolla pääministeri kyllä kohta vaihtuu (ja presidenttikin sitten aikanaan).

    • Poliitikkona et pitkälle pääsisi, jos noin vähästä menee jauhot suuhun. Hyvää jatkoa silti.

    • Viittaatko Tarja Haloseen? Halosesta puheen ollen, jos Niinistössä olisi ollut miestä kysyä Venäjä-suhteiden hoitoon edes aluksi neuvoa viisaammaltaan ja kokeneemmaltaan, Haloselta siis, saattaisimme tänään olla paljon onnellisemmassa tilanteessa. Mutta ei. Kultarannan Venäjä-seminaariinkaan ei Halonen kelvannut, ryssävihan läpitunkemat Sofi Oksanen ja Jari Tervo sen sijaan kyllä. Kertoohan tuokin Niinistöstä jo aika paljon.

    • Poskettomuuksia olivat esim. Niinistön julistautuminen ”työväen presidentiksi” tai vaikkapa Jan Vapaavuoren viime kesäinen ilmoitus, että Kokoomus on ”kansanliike”. Mikään ei voisi olla kauempana totuudesta. Mutta politiikka on valehtelemiseen taidetta. Ja se, joka muuntelee totuutta röyhkeimmin, yleensä voittaa. Nyt kuitenkin näyttää, että Kokoomus on poskettomuuksissaan mennyt jo niin pitkälle, että keskiverto äänestäjäkin alkaa haistaa palaneen käryä. No, vielä on mainostoimistoilla puoli vuotta aikaa pelastaa tilanne. ”Vastuu”, marttyyrius ja yleinen sympatian kerjääminen lienevät Kokoomukselle suositeltavat vanhat tutut temput. Mutta riittävätkö ne enää? Katainen otti jo hatkat, ja hänen käyttämillä fraaseillaan ei enää voi 2015 ratsastaa. Voi olla, että valta vaihtuu.

    • Salme, en voi elää sinun pisteidesi varassa. Viimeksi tänä aamuna Niinistö arvostelee jälkiviisaana ja tekopyhänä maakuntalehdissä hallitusta. Samaan aikaan Venäjän lapsiasiainvaltuutettu syyttää osin aiheesta Suomen lastensuojelua mielivallasta ja syrjinnästä. Ilmapiiri on jatkuvasti kireä, niin ulko- kuin sisäpolitiikassakin. Aivan kuten Niinistö on itsekin kireä. Kireä ja ylimielinen. Hän ei valitettavasti persoonaltaan ole lainkaan sopiva presidentiksi. Puuttuu kaikki lempeys, rentous ja kansanomaisuus. Pitää olla samaan aikaan rento ja jämäkkä, äijä. Ei kopea ja takakireä. Jopa Tarja Halonen oli enemmän äijä.

    • Kari, en ole pyytänytkään sinua elämään pisteideni varassa, mutta analyysisi presidentti Niinistön persoonasta ja toiminnasta on minun mielestäni yliampuvaa ja jopa halveksivaa.
      Presidentiltä vaaditaan uskallusta kertoa asiat niinkuin ne ovat.