Jeesuksen sijainen

Periaatteessa ateistin kannalta kaikki jumalausko on samalla viivalla. Silti joku pysäyttää aivan erityisesti.

Musta savu on noussut Sikstuksen kappelista, paavi on valitsematta. Huomenna on uusi vaali ja ehkä uusi paavi, mutta vielä tänään eletään sedisvakanssin aikaa. Miljardi katolista ympäri planeetan odottaa uutta hengellistä johtajaa itselleen. Ja luultavasti pian kuuluvat latinaksi lausutut sanat, niinkuin ne ikiajat ovat kuuluneet: ”Annuntio vobis gaudium magnum – -”.

Mitä tämä tarkoittaa?

Että nyt muutama kardinaali miettii onko hän huomenna Jeesuksen sijainen maan päällä.

Hullu, hullu maailma.

 

  • Markku, tapaaminen oli sovittu ennen kriisiä. Niinistö lähti vain keräämään lehdistöltä irtopisteitä. Mitään hyötyä tuosta matkasta ei ollut, ei kenellekään. Ja jos Venäjän jatkuvat ilmatilaloukkaukset tai lapsiasiamiehen reklamaatiot Venäjän sotilasjohdon uhkailuista Suomen Nato-liittoutumisen suhteen ole merkki kireistä suhteista, mikä sitten? Herätkää nyt herranen aika ennen kuin on myöhäistä.

  • Ainakin minä olen hereillä koko ajan. Seuraan aikaani ja rukoilen. Mutta en pyri kansanedustajaksi eduskuntaan, joten minun ei tarvitse pitää vaalipuheita.

  • Juuri näin. Ja presidentillä edustuksellisen roolinsa myötä etenkin on mahdollisuus – ja velvollisuus! – edistää kansojemme välistä ymmärrystä ja vuorovaikutusta. Otan esimerkin. Rouva Jenni Haukiolla kirjallisuudihmisenä olisi vierailujen yhteydessä ollut lukemattomia mahdollisuuksia solmia kiinteitä yhteyksiä ja tehdä kulttuurillisia avauksia esim. lähialueiden, Petroskoin, Viipurin tai Pietarin kulttuuripiireihin. Tällainen luonteva yhteydenpito olisi mielestäni varmin tae ystävällisten ja myönteisten suomalais-venäläisten suhteiden edistämiseksi. Mutta onko tällaiseen presidenttiparin suunnalta ollut aitoa kiinnostusta? Ymmärtävätkö he venäläisen kulttuurin koko rikkauden ja arvokkaat perinteet ja sen tarjoamat mahdollisuudet? En ole valitettavasti tällaista havainnut.

  • Voi olla, että kun presidentti Putinilla ei enää ole avioeronsa jälkeen rinnallaan vaimoa, niin meidän presidenttimmekään virallisiin vierailuihin ei kuulu vaimon mukana olo. Yleensä valtion johtajien vaimoilla on jotain yhteistä ohjelmaa virallisten vierailujen yhteydessä.

  • Jos Putinin avioeron hinta oli tuonkaltaisten tilaisuuksien menetys, hinta oli vielä pieni. Sillä tuo avioliitto oli siitä myöhemmin mediaan tihkuneiden tietojen perusteella hyvin myrskyisä ja onneton. Putinin oma kommentti eron jälkeen oli ”Jokainen, joka kestää Ludmilaa kolme viikkoa, ansaitsee monumentin.”

  • Vakavasti puhuen. Kyllä Jenni Haukiolle Venäjällä varmasti kulttuurilliseen vuorovaikutukseen kytkeytyviä tilaisuuksia ja tapaamisia olisi yllin kyllin järjestynyt, jos hänellä vain tahtoa ja aitoa motivaatiota sellaisiin olisi ollut. Ehkä hän niiden myötä olisi myös paremmin ymmärtänyt, mikä on Tyrvään kirjamarkkinoiden ja Eremitaasin ero.

  • Kyllähän naapurimaassa tiedetään tasan tarkkaan, mitä Suomessa heistä ajatellaan ja millaisia suhteita
   Suomessa vaalitaan ja halutaan.
   Karin kannattaisi muistaa, että suurpolitiikka ei perustu miellyttämiseen vaan asetettuihin tavotteisiin.

   Suomi oli Kekkosen ja Koiviston aikan Neuvostoliiton näyteikkuna länteen.
   Se toimi niin kauan kun sitä tarvittiin. JOS olisi tarvittu toisin, näyteikkuna olisi suljettu yhdessä
   yössä ja ystävyys vaihtunut joksikin muuksi.

 1. Tämän päivän Ilta-Sanomissa on koko aukeaman juttu siitä, mitä tavalliset venäläiset ajattelevat.
  Ei se eroa johtajien ajatuksista.
  Kari Peitsamo paheksui sitä, että minä rinnastan Putinin ja Hitlerin.
  Enhän minä niin ole sanonut tavuakaan!

  Saksan historia 1900-luvulla kertovat vain meille, että johtajat ovat myös kansansa tuote.
  Sodan jälkeen Saksan kansa teki täyskäännöksen. Se on erittäin jyrkästi luopunut vanhoista käsityksistään
  koskien omaa itseään ja suhdettaan muihin. Sen arvot ovat muuttuneet ja sen näkyy.

  Esimerkiksi Japani ei ole näin tehnyt. Japsit ovat edelleen sitä mieltä, että maata kohdeltiin väärin ja sille tultiin ulkoapäin sanomaan, että ”Japani on paha”. Asenne ei ole noussut pintaan. koska kotimaista pidäkettä jonkun verran on, mutta ennen muuta se ei olisi edullista pisneksille.

  Honeckerin pallin kaaduttua Japanin vanha suurlähetystö Itäpuolella saneerattiin. Sovittiin, että siitä tehdään jonkunlainen kulttuurikeskus. Japani ehdotti, että siellä esiteltäisiin ”Japanin keisarikulttia” ja
  vastavuoroisesti ”saksalaisten eli germaanien myyttistä varhaishistoriaa”. Saksalaiset kieltäytyivät
  jyrkästi, mikä sai japanilaiset ymmärtämään, että Saksan kansa on luopunut identiteetistään…
  Saksalaisten reaktio kerto siitä, miten tappio sodassa ja maan demokratisoituminen uudisti sen
  arvomaailmaa pohjia myöten.
  Nyt puheena olevassa suurvallassa näin ei ole tapatunut. Mitään ei ole tarvinnut katua. Pelkkä toivomuskin siitä nähdään vihamielisyytenä.
  Kertoohan tämä siitä, että johtajat ovat kansansa tuote.

 2. V. 1856 . Venäjän keisarin käydessä Helsingissä . Senaatti vaati maan tuomiokapituleilta , miten kansanopetus maalla tulisi järjestää.

  Aleksanteri toisen noustua hallintoistuimelle , kysymys asiasta otti ensiaskeleet ,
  Itä-Suomessakin.
  .
  Senaatti lähetti Uno Sygnauksen ulkomaille tutkimaan kansakouluoloja . Tällä matkalla hän kävi Ruotsissa , Tanskassa , Sveitsissä ja alankomaissa . Matkakertomus ilmestyi v. 1860 , joissa tehtiin selkoa niistä periaatteista , joiden pohjalle ehdotukset oli tehty . Nämä ehdotukset lähetettiin keisarille hyväksyttäväksi , ne saivat vahvistuksen v. 1866.

  Esimerkiksi kelpaavia olivat hänen viisaat ajatuksensa , hänen kokemuksensa kansakoulumiehenä . Miksi hänen työnsä onnistui , koska hän näki kaikki , jota kannatti toimeenpanna menestyvien muiden maiden koulujen mallista.
  Hän puhui myöskin koulun ja kirkon suhteesta , miten pappien tulisi olla nuorison opettajina . Kirkon papit tahtoivat kuitenkin pitää sellaista tointa , johon useimmilla ei ole kylliksi sellaista tietoa , papiston voimia tarvittiin muuallakin.

  Vanha historiallinen totuus on , että ihmiskunnan henkinen kehitys on, samoin kuin kristinuskokin käynyt myötä päivään . Samoin kuin muualla on Suomessakin , kristinusko ollut sivistyksen edelläkävijä.

  Kaupallisen elämän yleisten edellytysten muovautuminen Savonkin asukkaiden taloudelliseen toimintaan , niin syrjässä kuin maakunta sijaitseekin keskeisiltä kauppaväyliltä , savolaiset pitkienkin välimatkojen takaa pitivät yllä jatkuvaa yhteyttä niihin. Saimaan kanavan valmistuttua , avautui Savonlinnan kaupungille ja sen kaupankäynnille suora yhteys Venäjälle . Höyrylaivat kuljettivat tavaraa ja matkustajia maittemme välillä.

  Esi-isämme ovat vuosisatojen kuluessa ahkerasti ja uupumatta työskennelleet saattaakseen synnyinmaamme inhimillisen sivistyksen kodiksi . Siksipä auroin ja miekoin , isämme sotivat . Luterilainen kirkko on vuosisatojen kuluessa ollut Suomen kansan kasvattajana , niin hyvin siveellisessä kuin tieteellisessä suhteessa , kuin myös kunnallisen itsehallinnon kehityksen alalla.

  ”Sana sivistys , tosi merkityksessään , sulkee kaikki etevimmät ilmiöt , joita ihmiskunta voi ajatella , niin uskonnon kuin kaunotunteiden aloilla ”.
  V. 1943 , Suomalaisen hengen voimalla ( tarkkailija ) , hengen monimuotoisuus , on omalla voimallaan vaikuttanut käyttökelpoiseksi raaka-aineeksi , sivistyksellemme.

  Keskusteluissa osoittautui , että henkilökohtainen herääminen on työn onnistumisen ensimmäinen edellytys , ohjelmat ja opinkappaleet ovat kuolleita , ellei niitä elävöidä persoonallisen näkemyksen innoittama tuli.
  V.1943 , nyt on kevät, sota kevät ,surullista . Aika vaatii uusia työmuotoja , jotakin ennenkuulumatonta olisi nuorille tarjottava . Nuoriso tarvitsee iloa, virkistystä , vaihtelua ja monipuolista toimintaa . Sota kevät – ja kesä ovat toisenlaiset , silti olemme kaikki samoja lapsia , yhtä toivekkain mielin katsomme tulevaisuuteen , älkäämme koskaan kadottako herkkyyttämme. Miehet , isät ja pojat ovat rintamalla , äidit , vaimot , nuoret ja lapset sekä vanhukset kotirintamalla.

  Jokainen äiti etsii yhteyksiä nuorisojärjestöiltä , kun koulutkin toimivat osittaisesti . Pätevien ohjaajien puuttuessa nuoret , varsinkin pojat ovat vaarassa joutua syrjäytyneiksi .
  Marsalkka Mannerheim kirjoitti , v. 1943 .
  Koettelemuksiin heikko sortuu , mutta elinkelpoinen nousee niistä , sisäisesti kasvaneena ja entistä suurempiin tehtäviin kypsyneenä.
  Isäin lailla rukoillen ja uskollisesti työtä tehden läpäisemme koettelemukset. Korkein kaitselmus olkoon johtava kansaamme valoisaan tulevaisuuteen .

  ” Ihmiskunnan korkein tarkoitus ja päämäärä , on löytää viisasten kivi , jonka löytämisestä ja omistamisesta , ihmiskunta on kilvoitteleva , hamasta historian hämärästä , niin kauan kuin maailma on olemassa ”.

 3. Kari hyvä!
  Kyllä sinä olet toisten pisteistä elämässäsi riippuvainen! Salmen ja monen muunkin!
  Ne liittyvät uskottavuuteesi. Uskonnosta ja kirkosta olet puhunut fiksusti mutta kun
  tulee puhe Suomen suhteesta itäiseen naapuriinsa tai vaikkapa Mannerheimiin, antipatia
  sulkee silmäsi tosiasioilta jokseenkin totaalisesti.
  Surkeeta se on juuri sinun kannaltasi, ei lukijoiden.