Isä Mussie ja 99 muuta vaikuttajaa

Time-lehti on julkaissut vuotuisen listansa sadasta maailman vaikuttavimmasta ihmisestä. Ei ole yllättävää, että tässä Yhdysvalloissa kustannetussa aikakauslehdessä kolmasosa maailman vaikuttavimmista ihmisistä sijoittuu Yhdysvaltoihin.

Vuonna 2005 Time –lehti nosti ”Eurooppalaiset sankarit” –listalle Afganistanissa työskennelleen lääkäri Leena Kaartisen.

Tällä kertaa Timen listalla ei ole suomalaisia. Ruotsista on nostettu göteborgilainen Felix Kjellberg, PewDiePie -videon luoja ja sitä kautta You Tuben katsotuin henkilö.

Paavi löytyy toki listalta. Harvempi meistä sen sijaan on kuullut Eritreasta aikoinaan Italiaan paenneesta katolisesta isä Mussie Zeraista. Tämä Isä Moosekseksi kutsuttu vaikuttaja työskentelee Eurooppaan pyrkivien pakolaisten hyväksi. Hän nostaa esille pakolaisuuden syitä, korostaa humaanisuutta ja muistuttaa siitä, ettei kukaan ihminen ole laiton. Myös suomalaisten poliitikkojen ja muiden pitäisi ymmärtää tämä perusasia.

Time-lehden laatimalla listalla kiinnostavia ovat myös henkilöitä esittelevät kirjoittajat. Taiteilija Ai Weiwei kirjoittaa isä Mussiesta, varapresidentti Joe Biden paavi Franciscuksesta, Muusikko Bono John Kerrystä ja presidentti Barack Obama ministeri Aung San Suu Kyistä.

Jennifer Pinckney esittelee kansan palvelijaksi otsikoidun Barack Obaman. Pinckney on Charlestonilaisen Emanuel AME -kirkon pastorin leski. Pinckneyn puoliso on yksi niistä yhdeksästä, jotka kuolivat vajaa vuosi sitten, kun nuori mies alkoi ampua ihmisiä Emanuel-kirkon jumalanpalveluksessa lietsoakseen väkivaltaa valkoisten ja mustien ihmisten välille.

Ihmisten listaamisesta voi olla montaa mieltä, mutta Time-lehden ihmislista on yksi vuoden kiinnostavimpia juttuja. Se onnistuu yllättämään valinnoillaan ja nostamaan esille isä Mussie Zerain kaltaisia ihmisiä. Muistuttamaan siitä, ettei kukaan ihminen ole laiton.

Kirjoittaja

Mari Teinilä

Intohimoni uskontojournalismiin on työllistänyt minua jo neljättä vuosikymmentä. Olen asunut eri puolilla Suomea ja Namibiaa. Käytän vapaa-aikaani lukemiseen ja metsissä kävelyyn.