Hyvät ja pahat banaanit

Kuinka helposti sitä alkaa laskeskella omia muka-hyviä tekojaan ja muka-vilpittömän viisaita valintojaan. ”Olenpa tänään ollut kärsivällinen!” ”Laitoin kolehtihaaviin enemmän kuin viikko sitten!” ”Ostin reilun kaupan banaaneja. Nuo muut ostivat perus-chicitoja”

Nuo muut. Nuo muut lainrikkojat riistävät maailman köyhiä banaaninviljelijöitä, mutta minä, kaikessa laupeudessani toimin paremmin. Toivottavasti kaikki näkevät. Nuo muuta ja minä. Minä, minä ja minä.

Miten helppoa on tuomita noita muita ja samalla korottaa itseään. Miten helppoa on tehdä niin edes huomaamatta tekevänsä niin. Miten helppoa on repiä roskia noiden muiden silmistä, vaikka omat silmät ovat umpilikaiset. Miten helposti hengen hedelmät vaihtuvat lakimaiseen suorittamiseen.

"Nyt Jumala on kuitenkin laista riippumatta tuonut ilmi vanhurskautensa, josta laki ja profeetat todistavat. Tämä Jumalan vanhurskaus tulee uskosta Jeesukseen Kristukseen, ja sen saavat omakseen kaikki, jotka uskovat. Kaikki ovat samassa asemassa, sillä kaikki ovat tehneet syntiä ja ovat vailla Jumalan kirkkautta, mutta saavat hänen armostaan lahjaksi vanhurskauden, koska Kristus Jeesus on lunastanut heidät vapaiksi."  (Room 3:21-24)

Onneksi ei ole vain nuo muut ja minä. Onneksi on myös Hän. Hän, jonka kautta minä ja nuo muut olemme samalla viiivalla, ostimmepa minkälaisia banaaneja tahansa.

4 kommenttia

 • Seija Rantanen sanoo:

  Kiitos ajatuksiaherättävästä tekstistä! Mainio, tuo banaanivertaus. Ei tarvita ’kaanaankieltä’ syvien totuuksien analysoimiseen.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • kimmo wallentin sanoo:

  ”Minä, minä ja minä.”

  Mitä muuta se Jumalaan – tai eri sorttisiin jumaliin – uskominenkaan on kuin itsekkyyttä ja oman edun tavoittelua? Eli palkkioksi siitä, että uskot ja maksat kiltisti kirkon jäsenmaksun, sinulla on kuoltuasi optio taivaan ikuiseen riemuun. Jos taas kieltäydyt uskomasta, sinua odottaa ikuinen (mitä ikuisuus sitten lieneekin) uintireissu liekehtivillä laineilla helvetin tulisessa järvessä.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Tapio Ukkola sanoo:

   Kimmo, olet ymmärtänyt vain puoli totuutta. Kirkon jäsenmaksut voit unohtaa täysin, riittää, että vain uskot Jeesuksen olevan Jumalan Poika, niin sinä pelastut ja taivaan ihanuudet avautuvat jo täällä maanpäällä. Vapauttavaa!

   Ilmoita asiaton kommentti
  • kimmo wallentin sanoo:

   Siitä taivaaseen menosta sen verran, että ellet tiedä mihin olet menossa, on todennäköistä, että päädyt ihan jonnekin muualle.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Kirjoittaja

  Matti Tampio

  Mietteitä uskosta, kirkosta ja elämänmenosta.

  Kirjoittajan viimeisimmät blogit

  Kirjoittajan luetuimmat blogit

  Kirjoittajan kommentoiduimmat blogit