Hyväksyvätkö "kristilliset" ihmisen arvon loukkaamattomuuden?

Halla-Aho on sitä mieltä, että kansanedustajan puheitten suitsiminen on häpeällistä. Kristillisdemokraattien Päivi Räsänen on hänen kanssaan samaa mieltä ja sanoo, että vihapuhetta voi suitsia vain diktatuurissa.

Eli että maahanmuuttajia ja pakolaisia saa sanoa "vieraslajiksi", toisin sanoen, kieltää täydellisesti heidän ihmisarvonsa. Eivät ole ihmisiä. Ovat "vieraslaji".

Voisitko Päivi avata Ison Kirjan ja perehtyä siihen, mitä Raamattu sanoo pakolaisista? Jos Perussuomalaiset voivat kutsua pakolaisia "vieraslajiksi", kristitty ei voi. Olisiko Päivi siis anteeksipyynnön paikka. Sinulla ei voi olla Jumalalta lupaa tukea toista kansanedustajaa, joka eduskunnan puhujapöntöstä syljeskelee pakolaisten päälle.

72 kommenttia

 • Yrjö Sahama sanoo:

  Tieteelliseltä kannalta katsoen on maahanmuuttajien vertaaminen viraslajeihin pätemätön argumentti, koska kaikki maahanmuuttajat alkuperästään ja motiiveistaan riippumatta kuuluvat samaan Homo sapiens-lajiin kuin kantasuomalaisetkin. Tuossa vertauksessa ei tietenkään pyritty esittämään tieteellisesti pätevää väitettä, vaan vertauskuvan tarkoituksena oli ymmärtääkseni semmoinen käsitys, että vieraiden kultturielementtien tuonti Suomeen on vahingollista suomalaisen kulttuurin omaleimaisuuden säilymiselle. Tätä käsitystä voidaan kyllä hyvin perustein kritisoida, mutta se ei sinänsä sisällä mitään syrjinnän tai vieraiden kulttuurien väheksynnän elementtiä. Kristinuskon näkökulmasta on itsestää selvää, että kaikki ihmiset ovat saman ihmisarvon piirissä. Myös kulttuurilainojen omaksuminen on useinkin hyvä ja rikastuttava asia. Onhan niinkin, että kristillinen uskokin on meille kulttuurilaina, ilman sitä palvoisimme vieläkin uhrilehdoissamme Ukkoa, Nyrkästä, Hittavaista ym. muinaisia jumaluuksia. Kaikesta tästä huolimatta pidän välttämättömänä, että myös kulttuurilainojen torjumiseen pyrkivällä mielipiteellä tulee olla oikus tulla ilmaistuksi niin eduskunnassa kuin muuallakin yhteiskunnassa.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Juuso Hämäläinen sanoo:

   Kyse on massamuuton arvostelussa sen järjettömistä kustannuksista, jotka jatkuvat vuosikymmenestä toiseen, kun tulijoista ei itseään elättämään.

   Kulttuurivaikutteita on hyviä ja huonoja. Islam ei kulttuurina millään tavoin paranna olojamme vaan vie niitä pahimmillaan vuosisatoja menneisyyteen. Jokainen, joka on islamilaisessa maailmassa työskennellyt tietää tämän. Toiveunissaan elävät kiltit kristityt luulevat toisin.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Heikki Palmu sanoo:

  JONI, vilkaiseppa välillä peiliin:

  ”Olen kyllästynyt tähän mielipidenillitykseen.— Nämä itkijänaiset taitavat olla helpoissa oloissaan etääntyneet todellisuudesta jo saavuttamattomiin asti. Hieman ryhtiä ja pontta elämiseen, niin voisi keskittyä enemmän olennaiseen.”

  Jos eri mieltä olevien kuunteleminen ja kunnioitus on tällä tasolla, niin – mitäpä se tointaa?

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Charlotta Lindfors sanoo:

  Ymmärsin puhujan tarkoittaneen vieraista kulttuureista tulevia ihmisiä. Hän vain lyhensi sen ”vieraslajiksi ”(kuten kasvien ja eläinten kohdalla käytetään). Lähes kaikki sumalaisetkin ovat ”vieraslajeja”, kuka mistäkin tullut. Niin olen itsekin, olen käyttänyt tätä sanaa omalla kohdalla jo kauan.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Tarja Aarnio sanoo:

  Minusta on ikävää, että KD otetaan haivennettavaksi (en ole puolueen kannattaja) ja erityisesti taas Päivi Räsänen. Ikävänsävyinen blogi siinä mielessä. Olihan äänestämässä muitakin:

  ”Syyttämislupaa vastaan äänestivät perussuomalaiset, kristillisdemokraatit sekä kuusi keskustan kansanedustajaa, neljä kokoomuksen kansanedustajaa, Liike Nytin Hjallis Harkimo ja oman eduskuntaryhmän Ano Turtiainen.

  Keskustan kansanedustajista syyttämislupaa vastaan äänestivät Hannu Hoskonen, Tuomas Kettunen, Pasi Kivisaari, Mikko Kärnä, Juha Pylväs ja Mikko Savola. Kokoomuksesta samoin tekivät Janne Heikkinen, Wille Rydman, Janne Sankelo ja Heikki Vestman.”

  Voisiko tuon turhanaikaisen sättimisen laajentaa nyt samoilla narinoilla koskemaan näitä kaikkia? Ja tietysti voi kysyä, onko valtakunnansyyttäjä nyt ihan tehtävänsä tasalla maristessaan meidän päättävän elimen eli eduskunnan toiminnasta. Siitäkin saa hyvän aiheen jupista.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Heikki Palmu sanoo:

   ”Voisiko tuon turhanaikaisen sättimisen laajentaa samoilla narinoilla…” Aika selkeästi kerrot, mitä ajattelet esittämästäni kritiikistä. Kirjoitin mielipiteeni aika spontaanisti sen jälkeen, kun tv1:n iltauutiset oli referoinut Halla-Ahoa ja Räsästä. Luulin keskustelleeni. Sinulle sättimistä ja narinaa.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Sami Paajanen sanoo:

  On tietysti typerää, kutsua ketään vieraslajiksi. Kansanedustaja otti varmasti tuosta opiksi. Halla-Ahon pointti liittyi valtakunnansyyttäjä ajamaan uuteen normaaliin. Valtakunnansyyttäjän näkemykset ovat käsittämättömiä, nyt hän veti vesiperän. Hänellä on seuraava uhri jo tulilla, Räsänen. Odotamme mielenkiinnolla.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Martti Pentti sanoo:

   Normaali tarkoittaa normin mukaista. Kohtelias ja kunnioittava puhetapa ei ole valtiopäivillä suinkaan mikään uusi normi. Pikemminkin nyt koetetaan saada vanha normi voimaan.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Kari Roos sanoo:

  Mikä laittaa ihmisen sanomaan loukkaavia ja halveksivia sanoja? Onko niitä pakko käyttää?

  Nuo Jonin käyttämät ”nillitys” ja ”itkijänaiset” kuuluvat mielestäni myös siihen joukkoon, joita ei pitäisi käyttää. Vaikka ei henkilökohtaisesti yhtään tykkää jostain ihmisestä tai ihmisryhmästä, loukkaavat sanat pitäisi silti jättää sanomatta.

  Näin varsinkin julkisuudessa ja mielellään muutenkin. Ne satuttavat ihmisiä kaikkialla.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Eiköpä hallitusohjelmassa ollut myös merkintä ”vieraslajeista”, olivatko ne määritellyt, mitkä niitä ovat?

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Tapio Tuomaala sanoo:

  Kiitos Heikki Palmulle, kun uskaltaa sanoa ääneen sen, mikä on jokaisen kristityn velvollisuus sanoa!

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Merja Eräpolku sanoo:

  Valitettavasti Palmu kirjoittaa totuudenvastaaisesti. Ohessa Päivi Räsäsen oma blogi aiheesta:

  Eilen äänestettiin sananvapaudesta, ei rasismista

  Eilisessä äänestyksessä ei päätetty siitä, miten suhtaudutaan rasismiin tai tuomitaanko edustaja Mäenpään puheenvuoro rikokseksi, vaan siitä, murretaanko kansanedustajan syytesuoja. Eilen ei myöskään päätetty siitä, miten suhtaudutaan maahanmuuttopolitiikkaan tai perussuomalaisiin.

  Olen itsekin eri linjoilla perussuomalaisten kanssa maahanmuuttopolitiikasta. Kannatan kiintiöpakolaisten määrän lisäämistä ja sisäministerinä toimiessani myös aloitteestani näitä määriä lisättiin. En kannata kotouttamisen määrärahojen leikkaamista. En hyväksy kenenkään ihmisarvon loukkaamista. Jokainen on yhtä arvokas, Jumalan kuvaksi luotu ihminen riippumatta taustastaan tai ominaisuuksistaan.

  Rasistin tai vaikkapa homofoobikon leima lyödään silloin, kun asialliset argumentit loppuvat. Näistä leimoista tulee aktiivisesti kieltäytyä.

  Eilen äänestettiin ennen muuta sananvapaudesta, jonka tilaa jatkuvasti huolestuttavasti kavennetaan. Sananvapaus on demokratian kulmakivi. Kansan valitsemilla edustajilla tulee olla edelleen oikeus toimia kansan äänitorvena, silloinkin kun mielipiteet ärsyttävät tai häiritsevät. Eduskuntasalissa on sanottu monta asiaa, jotka ovat loukanneet tai harmittaneet myös minua. Häiritseviä viestejä tulee torjua ennen muuta sananvapauden keinoin.  Eduskunnassa kansanedustajilla on mahdollisuus kipakastikin esittää vastaväitteitä. Puhemiehellä on oikeus huomauttaa, puhutella tai jopa kahdeksi viikoksi erottaa kansanedustaja loukkaavien puheiden vuoksi. Kynnys eduskunnassa lausuttujen mielipiteiden viemiseksi käräjäsaleihin tulee pitää korkealla. Muutoin on vaarana poliittisten mielipiteiden itsesensuurin kehä, joka vieraannuttaa kansalaisia entisestään demokratiasta. Mielipiteiden ilmaisun rajoittaminen on historiassa uhannut jopa yhteiskuntarauhaa.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Tapio Tuomaala sanoo:

   Merja Eräpolku: ”Eilisessä äänestyksessä ei päätetty siitä, miten suhtaudutaan rasismiin tai tuomitaanko edustaja Mäenpään puheenvuoro rikokseksi, vaan siitä, murretaanko kansanedustajan syytesuoja.”

   Lainaat Halla-ahon ja Päivi Räsäsen propagandaa. Toki heitä uskovat ne, jotka jakavat saman ideologian kuin rasismia puolustaneet. Eduskunnan enemmistö, kuten juristisen koulutuksen saaneet, eivät sotkeneet puuroja ja vellejä keskenään.

   Ideologisista syistä johtuen oli alun perin selvää, että Räsäsen joukot puolustavat halla-aholaista ideologiaa. Se pn osa laajempaa liikettä, joka muistuttaa tapahtumia 30-luvun Saksassa. Eräs mies esitteli siellä ideoita siitä, miten vierasperäiset rikkaruohot kitketään Saksan maaperästä. Uskovat, oikeaoppisiksi itsensä nostaneet, tulivat Amerikasta asti ihailemaan suurta uskon miestä. Trumpia kannattavat samat voimat. Suomessa Halla-ahoa.

   Historia toistaa pelottavasri itseään.

   Merja Eräpolku: ”Eilen äänestettiin ennen muuta sananvapaudesta, jonka tilaa jatkuvasti huolestuttavasti kavennetaan.”

   Tämä on tyypillinen perussuomalaiskristillinen väite, joka ei pidä paikkaansa.

   Puun tuntee hedelmästään. Päivi Räsäsen uhriutuminen Twitterissä on varmaan opittu perussuomalaisuuden käsikirjasta. Räsänen nousi sen lain yläpuolelle, jota valtakunnansyyttäjä virkansa ja lakien perusteella edustaa. Jos Räsänen kokee saaneensa rasistisen leiman valtakunnansyyttäjän puheenvuorosta, niin itse hän leiman käteensä tatuoi painaessaan äänestysnappia.

   https://twitter.com/PaiviRasanen/status/1276524631151849472

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Sami Paajanen sanoo:

  Merja Eräpolun puheenvuoro on tärkeä ottaa huomioon. Valtakunnansyyttäjä on jälkeenpäin tuominnut itsestään selvyytenä Mäenpään. Tämä kertoo, että nykyinen valtakunnansyyttäjä on huono hävijä. Hänet tulisi saattaa uusiin tehtäviin mahdollisimman pian.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Tapio Tuomaala sanoo:

   Toistat perussuomalaisten iskulauseita.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Kosti Vasumäki sanoo:

   Niin, onpa mielenkiintoista, että valtakunnansyyttäjä leimaa osan eduskuntaa rasisteiksi. Ne, jotka painoivat Jaa- nappia ovat lähinnä hurskastelijoita. Muuten olen Samin kanssa samaa mieltä.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Juuso Hämäläinen sanoo:

   Koko typerässä vuoden vanhassa hässäkässä on kyse sanavalinnasta, josra ei kukaan muu kansalainen saisi mitään rangaistusta. Poliisikaan ei nähnyt syytä epäillä rikosta. Politisoitunut valtakunnansyyttäjä näki. Se on vain hänen mielipiteensä ei muuta.

   Sananvapaus on paljon tärkeämpi asia suojeltavaksi kuin minkä tahansa yksittäisen sanan käyttökielto missä tahansa yhteydessä.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Kirjoittaja

  Heikki Palmu

  Uusi, neljästoista kirjani "Jeesus vai Paavali? Pohdintoja uskonasioista. (Väyläkirjat 2022) on poleeminen, se haastaa keskustelemaan Raamatusta, uskosta ja kirkosta. Koska sitä ei ole kaikissa hyvinvarustetuissakaan kirjakaupoissa, kannattaa se tilata verkkokaupasta osoitteella vaylakirjat.fi. (23 e) Sillä hinnalla se tulee postin kautta - mukaan tarvitaan postiosoite ja puhelinnumero. Älä anna kristillisen kirjan kuihtua! Tue sitä aktiivisesti! Pysy mukana!

  Kirjoittajan kommentoiduimmat blogit