Hyvä kello kauas kuuluu, paha vielä kauemmas...

Kuulin juuri, että eräällä Rauhanyhdistyksellä naistenillassa oli kehotettu äitejä ottamaan kaikki lapset vastaan haasteellisuudesta ja väsymyksestä huolimatta ja kerrottu mitä tukitoimia ko. alueella on lapsiperheen mahdollista saada, ei sanaakaan ehkäisystä/sairaudenhoidosta uupuneille. Kehottaja on ammatiltaan terveydenhoitaja ja se tekee mielestäni asiasta erityisen vakavan. Hän on toiminut asiassa täysn epäammattimaisesti, vastuuttomasti ja en tiedä, onko tuollainen ihan laillistakaan.

Mitä jos sairaanhoitaja kehottaisi diabeetikkoa syömään hiilareita pois tiehensä ja unohtamaan kokonaan insuliinin käytön? Samasta asiasta on kyse hei haloo!

Eräs vl-äiti ajautui lapsirumban takia sellaiseen ahdinkoon, että jo suunnitteli itsensä ja vauvansa tappamista. Jos tällaisessa mielentilassa oleva äiti on kuulemassa vl-terveydenhoitajan kehotusta ottaa kaikki lapset vastaan väsymyksestä huolimatta, terveydenhoitaja voi olla aiheuttamassa sanoillaan jopa hengenlähdön.

Myös puhujat puhuvat tällaisia saarnoissaan, kuten männä syksynä joku puhuja oli saarnannut Helsingin Rauhanyhdistyksellä: "älkää väsykö ottamasta lapsia vastaan". Puhujan suusta sanottuna asia ei ole niin vakava kuin terveydenhoitoalan ammattilaisen sanomana, koska ammattilaista sitoo tietyt lainalaisuudet, puhujaa ei muu kuin Villin Lännen laki.

Tietty asiasta kannattaa ottaa yhteyttä johonkin Suomen terveydenhoitoalan johtoportaaliin ja varmaan joku sen tekeekin ja toivon mukaan sieltä ollaan yhteyksissä SRK:hon ja SRK taas informoi jäseniään moisen harhaopin kitemiseksi. Nimittäin, ainakin julkisuuteen on jo useaan eri otteeseen sanottu vl-liikkeen taholta, että äidin uupumus tulee ottaa huomioon lapsiasiassa ja silloin ehkäisy ei ole enää ehkäisyä, vaan sairaudenhoitoa. Olisi hyvä, että asiasta puhuttaisiin myös liikkeen sisällä, eikä vain julkilausumoissa.

 

Kirjoittaja

Vuokko Ilola

Vanhoillislestadiolaisen herätysliikkeen suvanteissa, pyörteissä, myrskynsilmissä ja sen opetuksen läpivärjäyksessä rapiat nelikymppiseksi kasvanut naisimmeinen.

Kirjoittajan luetuimmat blogit

Kirjoittajan kommentoiduimmat blogit