Hyvä hallinto on ennustettavaa

Valtio tukee luterilaisen ja ortodoksisen kirkon hallintoa vuosittain merkittävällä summalla. Se tekee kirkoista julkisyhteisöjä, joiden hallinnon tulee olla johdonmukaista ja luotettavaa. Hyvä julkishallinto myös toimii ennustettavasti.

Kirkot saavat maksaa julkishallinnollisesta asemastaan kalliin hinnan. Julkisyhteisöjen hallintoon sovellettavat arvot, tavoitteet ja säädökset ovat kirkoille lähes Raamatun kokoinen arvopyramidi.

Julkisyhteisöjen julkinen asema on armoton. Demokratiassa julkisuus paljastaa eettisen ja hallinnollisenkin osaamisen. Julkisyhteisön asiat ovat sillä mallilla, miltä ne julkisuudessa näyttävät.

Julkisyhteisöaseman hyvä puoli on se, että valtio tukee yhteisöjä myös kotiläksyjen tekemisessä. Asioita voidaan valmistella niin, että ne kestävät kriittisen keskustelun ennen kuin niistä kokoonnutaan päättämään. Julkisyhteisöistä ainakin kunnat tai yliopistot pyrkivät varmistamaan, että päätökset saadaan tehtyä valtuustoissa ennustetusti.

Parlamentarismi eli debatointi keskustelemalla ei ole vain julkishallinnon julkisivu. Parlamentarismikin toimii logiikalla. Ensin tehdään kotiläksyt, sitten debatoidaan yksityiskohdista ja päätettäessä linjataan isolla pensselillä.

Jos parlamentarismin hierarkia toimii, julkisyhteisön toiminnan sponsori valtio ei ole kiinnostunut yksityiskohdista vaan lopputuloksesta.

7 kommenttia

 • Vesa Ahlfors sanoo:

  Jyrki Härkönen: ”Valtio tukee luterilaisen ja ortodoksisen kirkon hallintoa vuosittain merkittävällä summalla.”

  Tulisikohan siitä säästöä, jos yhdistäisivät nämä hallinnot, kun niitä julkisten menojen säästöjä nykyisin ”suurennuslasin kanssa” haetaan? Moni kirkon virkamies ja byrokraatti saisi alkaa etsimään töitä vähän muualta. Näinhän tapahtuu jatkuvasti yksityisellä sektorilla ja jonkin verran kuntienkin hallinnossa.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Tuula Hölttä sanoo:

  Vesa Ahlfors :”Tulisikohan siitä säästöä, jos yhdistäisivät nämä hallinnot, kun niitä julkisten menojen säästöjä nykyisin “suurennuslasin kanssa” haetaan?”

  Tsot-tsot. Käsitykseni mukaan ortodoksikirkko eikä katolinen kirkkokaan hyväksy naispappeutta eikä seksuaalivähemmistöjä. Eikä laillisia abortteja eikä muutakaan sellaista, jonka vajavaisena ihmisenä itse hyväksyn. Silti ”rakastan” näitä kirkkoja. Niiden liturgioissa ja vigilioissa olen voinut kunnioittaa sitä Jumalaa, jonka olin isoäitinikin kautta oppinut tuntemaan ja myös tuntea henkisesti olevani kotonani sellaisena kuin olen.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Vesa Ahlfors sanoo:

   Tuula Hölttä: ”Tsot-tsot…………Silti “rakastan” näitä kirkkoja. Niiden liturgioissa ja vigilioissa olen voinut kunnioittaa sitä Jumalaa, jonka olin isoäitinikin kautta oppinut tuntemaan ja myös tuntea henkisesti olevani kotonani sellaisena kuin olen.”

   Tarkoitin nyt lähinnä niitä hallintoportaita, ja niiden virkamiehiä ja byrokraatteja. Niidenhän sanotaan/väitetään yksityisen sektorin ulkopuolella kasvavan ja paisuvan usein kuulemma tarpeettomastikin.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Tuula Hölttä sanoo:

  Vesa Ahlfors :”Tarkoitin nyt lähinnä niitä hallintoportaita, ja niiden virkamiehiä ja byrokraatteja. Niidenhän sanotaan/väitetään yksityisen sektorin ulkopuolella kasvavan ja paisuvan usein kuulemma tarpeettomastikin.”

  Sen mitä olen päässyt ikäänkuin ”keittön kautta” tutustumaan näihin kirkkoihin, niin niissä ei arvoyhteisöinä paisuteta virkamiesten eikä byrokraattien määrää kuten puoluebyrokraattien hallinnoimissa organisaatioissa.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Vesa Ahlfors sanoo:

  Tuula Hölttä: ”….niin niissä ei arvoyhteisöinä paisuteta virkamiesten eikä byrokraattien määrää…”

  Voi hyvinkin olla niin. Kommentoin vain asiaa, koska blogisti kirjoitti: ”Valtio tukee luterilaisen ja ortodoksisen kirkon hallintoa vuosittain merkittävällä summalla.”

  Itse kuulun uskonnolliseen yhteisöön, joka ei saa missään päin mitään julkisten varojen tukia, ja eikä sillä ole ainuttakaan palkollista työntekijää. Siitä huolimatta monet sen ulkopuoliset ovat antaneet sille tunnustusta asioiden hoitamisesta ja organisoimisesta. Asiat sujuvat siitä huolimatta.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Kirjoittaja

  Jyrki Härkönen

  Olen ortodoksisen kirkon ylidiakoni, slavisti ja kulttuurimatkaopas.

  Kirjoittajan kommentoiduimmat blogit