Humanitaarisen suojelun perusteella oleskeluluvan saaneiden tilanne Suomessa

[Eeva-Kaija Lemmetyinen] Olen järkyttyneenä kohdannut opiskelijoitamme Turun kristillisellä opistolla tänään ja eilen. He ovat saaneet tylyn kirjeen Maahanmuuttovirastosta lakimuutoksesta, että oleskelulupa, joka on myönnetty humanitaarisen suojelun perusteella, ei olekaan enää peruste saada oleskelulupaa. Lainsäädäntö muuttui 16.5.2016. ”Sinulle ei voida enää myöntää samalla perusteella jatko-oleskelulupaa.” ”Jos sinulle ei myönnetä jatkolupaa, sinun tulee poistua maasta. Voit hakea Maahanmuuttovirastolta tukea paluuseen” jne. Kirjeessä kyllä mainitaan millä perusteilla voi hakea jatkoa oleskelulupaan. Yleisimmät perusteet on mainittu.  Kirjeen saaneet ovat poissa tolaltaan ja parhaimmissakin tapauksissa täytyy löytää voimavaroja taas käynnistää uudet prosessit, jotka olivat jo aiemmin vaatineet valtavasti voimavaroja.

Maahanmuuttovirasto on lähettänyt 16.5.2016 päivätyn  kirjeen esim. yli viisi vuotta sitten Suomeen tulleelle afganistanilaiselle miehelle. Hän on saanut humanitaarisen suojelun perusteella oleskeluluvan 2012. Hänen perheensä oli kadoksissa vuoden. He olivat yhdessä lähteneet Turkista Kreikkaan. Mies pääsi Kreikkaan ja perhe, vaimo ja kolme lasta katosivat merimatkalla. Vuosi myöhemmin kesällä 2013 heidät löydettiin Iranista Punaisen ristin/Punaisen puolikuun avustuksella Iranista Mashadin kaupungista.

Perheen yhdistämisprosessi kesti vuoden ja kesällä 2014 perhe pääsi Suomeen. Nyt he ovat lähes kaksi vuotta yrittäneet vähitellen toipua erittäin traumaattisista kokemuksista Afganistanissa ja lisäksi pakomatkan tuskien taipaleesta.

Nyt heidän erittäin hauras tasapainonsa on taas järkkynyt. Meitä on kaksi psykologia, jotka hoidamme perhettä.  Kotoutuminen ja toipuminen on ollut hyvässä tilanteessa, kunnes kaksi päivää sitten tipahti postilaatikkoon Maahanmuuttoviraston kirje.

Olemme rakentaneet luottamusta suomalaiseen yhteiskuntaan ja viranomaisiin, joihin voi luottaa toisin kuin heidän kotimaassaan. Luottamus murentuu nyt ja kotoutuminen estyy ja uudet prosessit taas käynnistyvät ja epävarmuus ja turvattomuus  palaavat elämään. Meillä on yli 300 maahanmuuttajataustaista opiskelijaa Turun kristillisellä opistolla.

On aivan käsittämätöntä, että jo myönnetyt oleskeluluvat humanitaarisin suojelun perusteella perutaan. Tämä on epäinhimillistä hädänalaisten ihmisten pettämistä.

On aivan kaksinaismoralistista puhua nyt kotouttamisen tärkeydestä.

Teemme päivittäin työtä maahanmuuttajien ja turvapaikanhakijoiden kanssa ja luomme uskoa tähän suomalaiseen oikeudenmukaiseen yhteiskuntaan. Nyt pohja putoaa. Me autamme heitä kotoutumaan ja integroitumaan suomalaiseen yhteiskuntaan, mutta nyt valtiovallalta tulee vettä niskaan.

Kuinka voi olla totta meidän Suomessamme, että samana päivänä uutisoidaan, että Afganistan, Irak ja Somalia ovat turvallisia maita ja näihin maihin voidaan palauttaa turvapaikanhakijat ja samaan aikaan Suomen Ulkoministeriö varoittaa suomalaisia matkustamasta näihin maihin, koska ne ovat vaarallisia maita? Samana päivänä oli vielä kolmaskin uutinen Bagdadista. Siellä räjähti pommi ja yli 30 ihmistä kuoli.

On ihmisoikeusloukkaus ajatella, että suomalaisen on vaarallista matkustaa näihin maihin, mutta sen maan kansalaiset voidaan  sinne turvallisesti palauttaa.

Olen vahvasti sitä mieltä, että uutta lakia ei saa soveltaa jo oleskeluluvan humanitaarisen suojelun perusteella saaneisiin ihmisiin. Humanitaarinen suojelu perusteena kertoo heidän hyvin traumaattisesta taustastaan kotimaassaan.

Ei kai yleensäkään taannehtivasti toteuteta uusia lakeja, miksi tässä tapauksessa?

Olen todella huolissani näistä ihmisistä, jotka jo ovat rakentamassa elämäänsä tänne Suomeen ja joilla on hyvin traumaattinen tausta kotimaassaan.  Heidän luottamuksensa suomalaiseen yhteiskuntaan ja viranomaisten toimintaan on pahasti horjunut.

Haluaisin uskoa, että maamme on inhimillinen humaani maa ja että Suomessa säilyy yhteiskuntarauha ja maahanmuuttajat kotoutuvat hyvin yhteiskuntaamme. Valtiovallan toiminta on nyt sitä pahasti horjuttamassa.

Tämä lakimuutos oleskeluluvan humanitaarisen suojelun perusteen poistamisesta on ollut kovin vähän esillä mediassa. Koko lakiuudistus pitäisi perua eikä se saisi ainakaan koskea niitä, jotka jo ovat sillä perusteella oleskeluluvan saaneet.

– Eeva-Kaija Lemmetyinen –

Opiskelijahuollon psykologi

Turun kristillinen opisto

Turku

  1. Voimia kamppailussanne ihmisarvon ja -oikeuksien puolesta. Perheemme kävi tuon taistelun läpi jo 90-luvulla,ja kahdeksan vuotta kestänyt kamppailu päättyi puolisoni ja minun Suomen valtiolle antamaan omavelkaiseen takaukseen karkotusuhan ja kaikkea-muuta-kuin-lähimmäisenrakkauden alla kahdeksan vuotta elämään joutuneen eteläiseltä pallonpuoliskolta suomalaisen järjestön stipendiaattina Suomeen tulleen nuoren puolesta. Noiden taisteluntäyteisten vuosien aikana hän alkoi kutsua meitä isäksi ja äidiksi.

  2. Näyttää että kysymys on määräaikaisesta oleskekuluvasta joka olisi joka tapauksessa päättynyt. Kyseessä ei siis ole luvan peruuttaminen .Kirjeessä sanotaan että uutta oleskelulupaa ei voida myöntää enää samalla perusteella kuin ennen. Mutta se ei tarkoita ettei sitä voisi saada muilla perusteilla. Kirje ei ole päätös.

    Sikäli kuin asia on oikein selostettu, ei ole varmaa että opiskelijat joutuvat lähtemään. Ainoa mikä on varmaa, on se että uutta lupaa tulee hakea. Ymmärrän huolen mutta ei asia ratkeaa tänne kirjoittamalla vaan pitää ottaa Maahanmuuttovirastoon yhteyttä.

  3. ”eikä se saisi ainakaan koskea niitä, jotka jo ovat sillä perusteella oleskeluluvan saaneet.” uutinen

    Kuten Juhani edellä kertoo, kirje ei ole päätös siitä, että oleskelu ei saa jatkua. Toivon, että opiskelun ja kotoutuksen alkuun päässeet saavat luvan jatkaa elämäänsä Suomessa. On tietysti raskasta olla taas epävarmuudessa luvan jatkumisesta. Hauraasti koossa pysyvä elämän tasapaino saattaa keikahtaa kumoon tällaisen uutisen saavuttua.

    Sisäministeri Orpo sanoi, että Maahanmuuttovirasto on yksinään tehnyt tämän kirjelmän. Näin luin jostain uutisesta, mikäli sen oikein ymmärsin.

  4. Vieläköhän Maahanmuuttovirastoa velvoittaa Euroopan unionin neuvoston hyväksymä päätöslauselma (96/C 274/01), joka estää myöntämästä opiskelutarkoituksessa kolmansista maista maahan saapuneelle pysyvää oleskelulupaa. Tämä oli yksi niistä tekijöistä, jotka 90-luvulla hankaloittivat opiskelemaan tulleen nuoren oikeutta jäädä maahan, vaikka hänen kotimaassaan oli syttynyt sisällisota ja hän oli ”vihollinen” kummankin keskenään taistelevan klaanin silmissä, koska hänen isänsä kuului toiseen ja äitinsä toiseen keskenään taistelevaan klaaniin. Tämä oli yksi syy siihen, että 90-luvulla annoimme omavelkaisen takauksen Suomen valtiolle hänen puolestaan.

Vierasblogi
Vierasblogi
Kotimaan Vierasblogissa julkaistaan yksittäisiä tekstejä kirjoittajilta, joilla ei ole omaa blogia Kotimaa.fi:ssä. Jos haluat kirjoittaa, ota yhteyttä Kotimaan toimitukseen.