Hiukan anteeksiannosta ja psykologiasta

Maallistuneessa psykologiassa ei tunneta oikeastaan lainkaan käsitteitä anteeksiantaminen ja anteeksipyytäminen. Vai tunnetaanko?

"Anteeksiannon mielikuva loistaa poissaolollaan psykologiassa ja psykoterapiassa. Freudin koottujen teosten hakemistosta ei löydy koko sanaa. Sama tärkeä sana puuttuu myös Wolbergin psykoterapian tekniikan molemmista laajoista kirjoista." Näin ainakin totesi Hesperian sairaalan ylilääkäri, psykoterapeutti Erkki Huhmar jo vuonna 1985.

"Psykologiassa edustan vähemmistöä, koska uskon, että juuri anteeksiannolla on uskomattoman suuri mielenterveydellisiä ongelmia hoitava ja ennaltaehkäisevä merkitys." Markku Ojanen, Psykologian apulaisprofessori (myöhemmin professori) totesi myös vuonna 1985.

Näin vastasi minulle pappi ja terapeutti Jari Kekäle: Mika Rantanen kyllä psykologiassa tunnetaan anteeksiannon merkitys. Se on jopa terapeuttinen menetelmä. Jumalan anteeksiannon suhteen on sitten kyllä hiljaisempaa...

21 kommenttia

 • Mika Rantanen sanoo:

  Kristus kantaa meitä selässään Isän luokse.

  Martti Luther, Armon välähdyksiä Lutherin seurassa, Koonnut Jaakko Mäkeläinen, s. 64, Uusi Tie, 2004.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Mika Rantanen sanoo:

  Neurootikko on ihminen, joka rakentelee pilvilinnoja. Psykootikko on ihminen, joka asuu noissa pilvilinnoissa. Psykoterapeutti on ihminen, joka kerää pilvilinnojen vuokrat.

  Valitut Palat, helmikuu 1998.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Mika Rantanen sanoo:

  Katsokaa, ettei kukaan kosta kenellekään pahaa pahalla. 1. Tess. 5:15. Vaan voita sinä paha hyvällä. Room. 12:21.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Mika Rantanen sanoo:

  Lääkärin vastaanotolle tuli mies, jolla oli kummassakin sieraimessa herne, toisessa korvassa pikkuporkkana ja toisessa lihaliemikuutio. – En voi oikein hyvin, hän valitti. Tohtorilla oli heti diagnoosi valmiina: – Te ette syö oikein.

  Seiska-Lehti.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Mika Rantanen sanoo:

  Älä sano: “Niin kuin hän teki minulle, niin teen minä hänelle, minä kostan miehelle hänen tekojensa mukaan.” Sananlaskut 24:29. Älä sano: “Minä kostan pahan”; odota Herraa, hän auttaa sinua. Sananlaskut 20:22.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Mika Rantanen sanoo:

  Sellaista sattuu

  Lääkäriystävämme potilas valitteli hänelle huonoa muistiaan. Lääkäri kyseli potilaalta tämän aiemmista sairauksista ja antoi merkintöjä tehdessään miehelle muistiin pantavaksi kolme sanaa, joilla ei ollut mitään yhteyttä keskenään. Hän sanoi, että hän pyytäisi miestä toistamaan nuo sanat, ennen kuin tämä poistuisi vastaanotolta. Kirjoittaessaan illalla raporttejaan puhtaaksi lääkäri tajusi, että hän oli kokonaan unohtanut pyytää miestä toistamaan tuon tärkeän kolmen sanan sarjan!

  Valitut Palat

  Ilmoita asiaton kommentti