Herran siunaama suku

 

Kuvassa olemme rakkaani prinsessa Coletten kanssa yhteisessä kuvassa tässä muutama kesä sitten.

Yhteyden monet ulottuvuudet

Meillä on elämässämme monenlaisia yhteyksiä. Kaikilla näillä on oma tehtävänsä ja merkityksensä.

Meillä on yhteytemme oman perheemme ja  sukumme kanssa.  Kotoa saamme vaikutteemme elämäämme varten. Sukumme ja sen perinteet muovaavat meitä. Luonnostaan meille tulee mukaamme ylisukupolvisia vaikutteita. Edesmenneitten sukupolvien ponnistelut ja työt vaikuttavat meidänkin elämämme tilanteisiin.

Meillä on yhteytemme omaan kotiseutuumme ja sen menoihin. Läheinen kylä tai kortteli vaikuttaa merkittävästä monen elämän muotoutumiseen.   Myös oman kotikuntamme tai kaupunkimme elämänmuoto vaikuttaa kasvamiseemme ja elämäämme enemmänkin.

Oma kotimaamme antaa meille oman leimansa.  Kuljemmepa missä päin maailmaa tahansa oman synnyinmaamme sydämen syke kulkee mukanamme.  Sellaisilla jotka ovat koko elämänsä ajan kulkeneet maasta toiseen noiden eri maiden muistot ja elämykset luovat oman ketjunsa. Niistä muodostuu se mielikuva maailmastamme kansojen merenä, jossa jokaisen asuinmaan rannat muovaavat elämän aaltoja.

Kaikissa näissä erilaisissa yhteyksissä Jumalan armolla ja hänen ylenpalttisella hyvyydellään on suuri merkitys ihmisen elämään.  Kun on saanut turvallisen kodinperinnön ja saanut elää rauhallisissa olosuhteissa niin kiitollisuus täyttää mielen.   Mutta jos kotioloissa on ollut vaikeuksia, riitaa, välinpitämättömyyttä, laiminlöyntejä tai muuta sellaista, niin tämä vaikuttaa koko myöhempään elämään.  Sotien tai muiden rauhattomuuksien vaikutus ulottuu seuraaviin sukupolviin saakka.

Pyhäinpäivä tuo eteemme yhteytemme meidän elävien ja jo edesmenneitten välillä.  Saamme tarkastella elämämme suuria kysymyksiä. Miksi elän? Mikä on merkitykseni tuleville polville? Miten voin jakaa edesmenneitten polvien parhaan perinnön edelleen.

Mitä odotan tulevalta elämältä. Mikä on se valtavan suuri toivo, joka meille aukeaa evankeliumin ihanasta sanomasta.  Kuinka Jumalan suuri siunaus avaa tulevaisuuden ovet riemuisalla odotuksella. Olemme matkalla taivasta kohti: Jumalan kirkkauden asunnot odottavat meitä Kristuksen kalliisti lunastamia ihmiä.

Ylitse kaikkien maailmanaikojen ulottuu Jumalan valtaisat näköalat tulevaisen maailman elämään rakkaan Vapahtajamme seurassa iki-ilon täyttämässä taivaan kirkkaudessa.

Pyhäinpäivä kertoo meille sanoman siitä, että pyhillä on yhteys katoavaisen ja katomattoman, ajallisen ja tulevan elämän välillä.  Kuljemme täällä maailmassa mutta sydämemme syvällinen uskon silmä tähyää tulevaisuutta kohti. Jumalan suurten siunausten täyttymystä kohti.

 

LAUANTAI 6.11.2021

Pyhäinpäivä

Pyhien yhteys

Ensimmäinen lukukappale:  Jes. 65:23–25

Kun elämämme on avoin tulevaisuudelle, niin jokaisella teollamme, jokaisella levollamme, jokaisella elämämme hetkellä on sanomaton merkityksensä.  Kiven heitto veteen synnyttää  aaltojen liikkeen. Samoin jokainen tuokio saa aikaan elämän väreilyn, jonka aallot liplattavat ikuisuuden rantaan.

Vanha testamentti puhuu kuolemastamme "isiemme tykö menemisenä".  Tulevaisuudessa saamme kohdata toinen toisemme.  Pyhien yhteys ulottuu yli kuoleman rajan. Kirkko on yksi, me täällä kilvoittelevana kirkkona, perille päässeet jo voittavana kirkkona.

Lukukappaleemme puhuu siitä siunauksesta, jonka Jumala antaa.  Tämän ajan kuvin annetaan aavistaa, mitä tulevaisuus tuo tullessaan.  Maallisin vertauksin kuvataan taivaan onnea.

Kaikki se mikä on hyvää ja kestävää,  on Jumalan lahjaa meitä ihmisiä kohtaan.   Iankaikkisuuden ilo on yli kaikkien odotusten käyvä mittaamattoman onnen täyttymys. Iankaikkinen autuus.

 

 

Jesajan kirjasta, luvusta 65

Enää he eivät näe vaivaa tyhjän vuoksi,
eivät synny kuollakseen kohta,
vaan he ovat Herran siunaama suku
ja heidän vesansa pysyy heidän luonaan.
Jo ennen kuin he kutsuvat, minä vastaan,
kun he vielä esittävät pyyntöään, minä jo toteutan sen.
Susi ja karitsa käyvät yhdessä laitumella,
leijona syö heinää kuin härkä,
ja käärmeen ruokana on maan tomu.
Kukaan ei tee pahaa,
kukaan ei vahingoita ketään
minun pyhällä vuorellani,
sanoo Herra.

 

 

 

 

8 kommenttia

 • Pekka Veli Pesonen sanoo:

  Vanha sanonta: suvuttain mennään taivaaseen. On suuri Jumalan siunaus, jos on saanut syntyä sukuun, joka on matkalla taivaaseen. Moni nuori ei itse aavista miten suuren lahjan hän on siinä saanut. Eikä sitä miten paljon enemmän hengellistä siunausta hänellä on, kuin muilla saman ikäisillä. Tämän valtavan eron olen oppinut näkemään nuorten kanssa toimiessa. Heitä kantaa vanhepien ja esivanhempien rukoukset , jo monessa polvessa.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Matias Roto sanoo:

  6.11.2021 vietetään myös ruotsalaisuuden päivää.

  Kansankäräjien, Folktinget, järjestää juhlia niin Marianhaminassa kuin Kokkolassa

  Kokkolan juhlassa juhlapuheen pitää Porvoon piispanakin toiminut Gustav Björkstrand

  Björkstand oli Kansankäräjien puheenjohtaja silloin kun itse olin mukana Kansankäräjien istunnossa.

  https://folktinget.fi/sv/upplevochdelta/evenemang/svenskadagen/

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Matias Roto sanoo:

  Meillä on kaikki aihe muistaa menneitä sukupolvia suurella kunnioituksella. Aito ylisukupolvinen edesmenneitten muistaminen ei suinkaan muodostu Kristukseen turvautumisen sijaan vaan päin vastoin. Saamme uskossamme liittyä siihen yli lukeamttomien sukupolvien ulottuvaan ihmisyyden ketjuun, jossa ihmiset ovat pyhän kirkon jäseninä tuoneet ylistyksensä, kiitoksensa ja kunnioituksensa meidän Vapahtajallemme, joka meidät on lunastanut pahan vallasta ja sovittanut Jumalan ja ihmisten kanssa.

  Tunnustuskirjamme sanovat tästä

  Augsburgin tunnustus 25.6.1530

  XXI Pyhien palvonta

  Pyhien palvonnasta seurakuntamme opettavat, että me voimme julkisesti muistaa pyhiä, jotta oppisimme kukin kutsumuksemme mukaisesti seuraamaan heidän uskoaan ja hyviä tekojaan. Niinpä keisari voi ottaa Daavidin esikuvakseen, kun hän käy sotaa karkottaakseen turkkilaiset pois isänmaasta, sillä molemmat ovat kuninkaita. Mutta Raamattu ei neuvo kääntymään pyhien puoleen ja pyytämään heiltä apua, (1 Tim. 2:5) sillä se asettaa yksin Kristuksen meidän eteemme välittäjäksi, sovituksen välineeksi, ylimmäiseksi papiksi ja esirukoilijaksi. Häntä tulee huutaa avuksi, ja hän on luvannut kuulla meidän rukouksemme. Tämä palvonta on hänelle mieleen erityisesti silloin, kun hänen puoleensa käännytään kaikissa ahdistuksissa: ”Jos joku syntiä tekee, niin meillä on puolustaja Isän tykönä jne.” (1 Joh. 2:1).

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Seija Rantanen sanoo:

  Olisi kiva joskus nähdä ja kuulla prinsessa Coletten ajatuksia ja tuntemuksia elämästänne. Olisi kiva tietää hänen tarinansa.

  Meitä on täällä varmaan aika monta ranskankielentaitoista, niin että jos hän haluaisi kertoa elämästään, niin me varmaan voisimme kääntää hänen kertomuksensa yhteisestä elämästänne.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Matias Roto sanoo:

  Pyhäinpäivä on erityinen päivä. Paljon muistoja tulee esille tänä päivänä. Näin eläkeläisenä meno alkaa olla hiljaisempaa ja menot vähemmässä, varsinkin näin korona-aikana. Kotona kahdestaan rakkaani kanssa olemme päiväämme viettäneet.

  Tavanomaisten kotiaskareitten joukosta saanen nostaa seuraavia hetkiä. Yhdessä rakkaani kanssa näitä olemme päivän aikana puuhanneet.

  Pitkään nukutun yön jälkeen söimme aamupalaksi kaurapuuroa mustikoiden kera.

  Sitten seurasimme TV 1 kanavalta pidetyn jumalanpalveluksen. Paikalla olleiden muistot herättivät minussa monia menneitten elämänkokemusten muistoja.

  Sen jälkeen seurasimme netistä Ranskan TV5 lähetykset sekä koko maailman uutisista ja sen jälkeen Afrikan uutisista. Tämän jälkeen katsoimme Euronewsin lähetyksen ranskaksi ja sen jälkeen siirryimme saman kanavan esittämään raporttiin Afganistanin tilanteesta.

  Suurimman osan iltapäivää seurasimme Psalmien kirjan äänikirjana Bible.is -sivustolta ranskaksi. Illalla saimme kirjan läpi kuunneltua. Taukojen aikana luin yhden luvun ääneen ensimmäisellä Tapio Luoman hartauskirjasta Siunauksen salaisuus ja toisen aikana Fredrik Gabriel Hedbergin Elämän sanoja teoksista.

  Illalla seurasimme loppuosan Kansankäräjien, Folktinget, juhlaa Maarianhaminasta. Erityisesti ilahduin, että korona-ajan näkyvin suomenruotsalainen Mika Salminen sai Folktingetin kunnianosoituksen työstään koko kansamme hyväksi.

  Jatkoimme TV:n puoli kahdeksan ruotsinkielisten uutisten parissa. Ja nyt alkaa pian puoli yhdeksän suomenkieliset uutiset. Nyt täydennettynä uutiset ovat jo ohi.

  Kahdestaan olemme rakkaani kanssa päivää viettäneet kotosalla yhteistä hiljaiseloa eläen.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Kirjoittaja

  Matias Roto

  Eläkkeellä oleva rovasti. Entinen Kamerunin lähetti. Sotainvalidien veljespappi Kanta-Hämeessä. Vuoden somerolainen 2012. Kepun Varsinais-Suomen piirin kirkollisasiain toimikunnan puheenjohtaja. Puoliso prinsessa Colette on Someron seurakunnan kirkkovaltuutettu. Fb Tauno Matias Roto Puh 040 - 356 06 25

  Kirjoittajan kommentoiduimmat blogit