Herran enkeli

Herran enkeli asettuu niiden ympärille, jotka häntä pelkäävät, ja pelastaa heidät. (Ps. 34:8) Kaikissa heidän ahdistuksissansa oli hänelläkin ahdistus, ja hänen kasvojensa enkeli vapahti heidät. Rakkaudessaan ja sääliväisyydessään hän lunasti heidät, nosti heitä ja kantoi heitä kaikkina muinaisina päivinä. (Jes. 63:9) Katso, minä lähetän sanansaattajani, ja hän on valmistava tien minun eteeni. Ja äkisti on tuleva temppeliinsä Herra, jota te etsitte, ja liiton enkeli, jota te halajatte. Katso, hän tulee, sanoo Herra Sebaot. (Mal. 3:1)
b2ap3_thumbnail_Herran-enkeli.jpg

Miten suhtaudumme Herran enkeliin, Jeesukseen Kristukseen?

Miksi Jumala ei varjele meitä kaikilta onnettomuuksilta ja ahdistuksilta?

Mikä on meidän kärsimyksien tarkoitus?

 

Kaikki julkaistut blogini:

Juhan blogit

Blogiarkisto

26 kommenttia

 • Jussi Anttalainen sanoo:

  Oliko Heinilä niin, että ev.lut.kirkon opetuksen mukaan enkelit on luotu ?

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Juha Heinilä sanoo:

  Oliko Heinilä niin, että ev.lut.kirkon opetuksen mukaan enkelit on luotu?

  Jussi, kiitos hyvästä kysymyksestä. Kirkon opin mukaan Jumala on luonut kaikki enkelit; Jumalan Poika, Jeesus Kristus on iankaikkisuudessa Jumalasta syntynyt, ei luotu. Vanhassa testamentissa, Jeesuksesta Kristuksesta voidaan käyttää joskus nimeä Herran enkeli ja toisaalla Jumalan kasvojen enkeli (joka saa nähdä Jumalan kasvot) ja sitten voidaan puhua myös liiton enkelinä; blogitekstissä on kohdat. On hyvä erottaa Jumalan Pojan luoduista enkeleistä kun luemme Raamattua tai pohdimme eri kohtia Raamatusta. Ilmestyskirjassa puhutaan seurakunnan enkeleistä, jotka ovat seurakunnan johtajia, piispoja. Meillä puhekielessä voidaan sanoa jostain ihmisestä, että hän on enkeli.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Tuula Hölttä sanoo:

  Yrjö Sahama : ”Job oli vihainen Jumalalle, mutta ei saanut selitystä kärsimyksilleen.”

  Kirjan 10. luvussa Job toivoo, että ajat olisivat niin kuin ennen, jolloin hän ”kahlasi kermassa, kallio tihkui hänelle noroina oliivien öljyä ja nuoret miehet väistyivät syrjään ja vanhukset nousivat seisomaan kun hän meni kaupunginkokoukseen.” Lisäksi Job kertoo mm. pelastaneensa apua pyytäneen köyhän ja orvon, jota kukaan ei auttanut. Hän tuntee olleensa ”pukeutunut vanhurskauteen ja oikeudentunto oli hänen viittansa ja päähineensä”.

  Ehkä Jobin vanhurskaudessa oli toivomisen varaa, sillä 30. luvussa hän kertoo, kuinka ”nyt he nauravat minulle, miehet, minua nuoremmat – nuo, joiden isiä en pitänyt minään, en kelvollisena edes paimenkoirieni pariin! Mitä hyötyä heistä olisi minulle? – – He ovat nimetöntä hylkyjoukkoa, piiskaniskuin heidät on karkotettu maasta.”

  Ehkä kirjan tarkoitus on opettaa, ettei vanhurskauteen kuulu se, että tekee vain sitä mistä itse hyötyy.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Martti Pentti sanoo:

  Onko enkeli olento vai tehtävä? Sana ’angelos (ἄγγελος)’ tarkoittaa sanansaattajaa.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Juha Heinilä sanoo:

  Tuula, kiitos kommentista. Teoillamme emme koskaan ansaitse vanhurskautta, vaan kaikki on lahjaa. Toki vanhurskas ihminen tekee Jumalan tahdon mukaisia tekoja.

  Nyt Jumalan vanhurskaus, josta laki ja profeetat todistavat, on ilmoitettu ilman lakia, se Jumalan vanhurskaus, joka uskon kautta Jeesukseen Kristukseen tulee kaikkiin ja kaikille, jotka uskovat; sillä ei ole yhtään erotusta. Sillä kaikki ovat syntiä tehneet ja ovat Jumalan kirkkautta vailla ja saavat lahjaksi vanhurskauden hänen armostaan sen lunastuksen kautta, joka on Kristuksessa Jeesuksessa, jonka Jumala on asettanut armoistuimeksi uskon kautta hänen vereensä, osoittaaksensa vanhurskauttaan, koska hän oli jättänyt rankaisematta ennen tehdyt synnit jumalallisessa kärsivällisyydessään, osoittaaksensa vanhurskauttaan nykyajassa, sitä, että hän itse on vanhurskas ja vanhurskauttaa sen, jolla on usko Jeesukseen. (Room. 3: 21-26)

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Juha Heinilä sanoo:

  Martti Pentti, kiitos kommentista. Molempia.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Martti Pylkkänen sanoo:

  Ilm.3:14. ”Laodikean seurakunnan enkelille kirjoita :Näin sanoo Amen,se uskollinen ja totinen totinen todistaja, Jumalan luomakunnan alku”

  Kaikki seitsemän lähetyskirjettä alkavat saman kaavan mukaisesti. Ihmetystä ja monenlaista ajattelua on herättänyt sana ”enkeli”. Sen taustalla lienee Mal 2:7: ”Sillä papin huulten pitää tallettaman tieto ja hänen suustansa etsitään opetus, sillä hän on Herran Sebaotin sanansaattaja/enkeli”. Vanhastaan kristillisessä perinteessä on kuten esim. Biblian reksterissä sanotaan: Seurakunnan kaitsijaa on kutusuttu Herran Sebaotin enkeliksi, Jumala sanansaattajaksi. Kuten Ilmestyskirjan seurakunnan enkeleille lähettämissä kirjeissä. Herramme käyttää pavelijoistaan, tällaista nimitystä he ovat vartijoina Siionin muurilla. Tällainen Jumalalta saatu tehtävä on erittäin jalo ja arvokas virka pitää huolta uskotusta seurakunnasta, ettei kukaan jäisi taipalelle papin huolimattoman viranhoidon seurauksena.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Juha Heinilä sanoo:

  Kiitos erinomaisesta kommentista, Martti. Näin on.

  Näin sanoo Amen, se uskollinen ja totinen todistaja, Jumalan luomakunnan alku.

  Amen (tarkoittaa tässä kohdassa) = Jeesus Kristus = Jumalan Aamen.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Matti Aaltonen sanoo:

  Uskon ja opetan, että ”kaikki oli sangen hyvä”, mutta syntiinlankeemus toi kaikille kärsimyksen, sairaudet, valheellisuuden, itsensä peittelemisen muilta jne. Synnin tähden me kärsimme odottaessamme uutta taivasta ja maata, joissa asutaan ilman kyyneleitä. Koko luomakunta huokaa odottaessaan ruumiimme lunastusta. Jeesuksen toimittamasta lunastuksesta puhuttaessa sanotaan hänen kantaneen syntivelan lisäksi (vai juuri siinä) kipumme ja sairautemmekin. Langenneen ihmiskunnan asiat ovat siis hyvissä käsissä odottaessamme täydellisyyden ilmestymistä.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Juha Heinilä sanoo:

  Matti, kiitos hyvästä kommentista. Ajattelen samoin.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Kirjoittaja

  Juha Heinilä

  Olen IT-suunnittelija Vantaan Rajakylästä. Kuulun Pyhän Kolminaisuuden luterilaiseen seurakuntaan, joka on Suomen evankelisluterilaisen lähetyshiippakunnan Vantaan seurakunta. Luen mielelläni vanhoja hyviä luterilaisia kirjoja. Käsittelen blogissa kristityn elämää unohtamatta Raamattua ja Tunnustuskirjoja.

  Kirjoittajan luetuimmat blogit

  Kirjoittajan kommentoiduimmat blogit