Helsingin poliisi tutkii Jehovan todistajien kesän konventeissa pidettyjä puheita

Kotimaa24:n julkaiseman uutisen mukaan poliisin esitutkinnassa rikosnimikkeenä on kiihottaminen kansanryhmää vastaan. Konventtipuheissa entisiä Jehovan todistajia solvattiin kovin sanoin esimerkiksi taudin kantajiksi, joita pitää karttaa. Uskontojen uhrien tuki UUT ry:n toiminnanjohtajana haluan tuoda esille joitakin tutkinnan kannalta oleellisia näkökohtia, jotka eivät ilmene muuten ansiokkaasta tutkintapyynnöstä.

Poliisin on hyvä tietää mitä Jehovan todistajien johtajien raju kielenkäyttö merkitsee entisille jäsenille. Yhteisön johtajat pyrkivät varmistamaan, että nykyiset jäsenet eivät puhu entisten kanssa. Johtajat langettavat karttamisrangaistuksen niille, jotka erotetaan tai itse eroavat yhteisöstä. Myös sukulaisia ja perheenjäseniä vaaditaan karttamaan yhteisöstä eronnutta. Karttamista on käsitelty laajemmin täällä.

Monet yhteisössä kasvaneet, jotka aikuistuttuaan eroavat Jehovan todistajista, menettävät kaikki läheisensä karttamisrangaistuksen vuoksi. Tämä aiheuttaa suurta tuskaa ja voi johtaa mielenterveyden ongelmiin kuten ahdistukseen, trauman jälkeiseen stressioireyhtymään, unettomuuteen ja psykoosiin, jopa itsemurhaan.

Mielestäni kyse on hengellisestä väkivallasta, joka aiheuttaa kipua ja vahingoittaa terveyttä. Tapauksia ei ole vain muutamia, vaan tunnen henkilökohtaisesti useita kymmeniä kartettuja. Kaiken kaikkiaan Suomessa on satoja tai kenties jopa tuhansia kartettuja. Osa näistä on niin tuoreita tapauksia, että ne eivät ole rikosoikeudellisesti vielä vanhentuneita ja uusia tapauksia tulee jatkuvasti. Jehovan todistajat erottavat keskuudestaan ja siis karttavat myös alaikäisiä. Karttamisrangaistus on elinikäinen, ellei kartettu ano pääsyä takaisin Jehovan todistajaksi.

Rikoslain 21. luvun 5. pykälän mukaan:

”Joka tekee toiselle ruumiillista väkivaltaa taikka tällaista väkivaltaa tekemättä vahingoittaa toisen terveyttä, aiheuttaa toiselle kipua tai saattaa toisen tiedottomaan tai muuhun vastaavaan tilaan, on tuomittava pahoinpitelystä sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi.”

Lapin yliopiston rikosoikeuden professorin Terttu Utriaisen mukaan lain piiriin kuuluu myös psyykkinen pahoinpitely ja näin ollen myös hengellinen väkivalta.

Jehovan todistajien konventtipuheet, joissa entisiä jäseniä solvataan tulee nähdä tätä taustaa vasten. Puheiden tarkoitus on pönkittää karttamisjärjestelyä siten, että Jehovan todistajat karttaisivat erottuja ja eronneita omaisiaan, entisiä ystäviään ja sukulaisiaan vuodesta toiseen.

Tällä pidetään yllä kuria Jehovan todistajien yhteisössä. Se johtaa paitsi entisten jäsenten henkiseen pahoinpitelyyn myös siihen, että nykyiset jäsenet eivät uskalla erota yhteisöstä perhe-, ystävyys- ja sukulaissuhteiden menettämisen pelosta. Nykyisetkin jäsenet kärsivät siitä, että he ovat menettäneet omaisiaan, sukulaisiaan ja ystäviään, joita heidän pakko karttaa yhteisön johtajien vaatimuksesta ja rangaistusten uhalla.

Karttamisjärjestelyä pidetään yllä hyvin järjestetyn Jehovan todistajien sisäisen ”oikeuslaitoksen” eli uskonnollisen tuomioistuimen avulla. Poliisin olisi syytä tutkia onko tällainen järjestäytynyt ja rakenteellinen hengellinen väkivalta laillista vai tulisiko siihen puuttua ihmisten terveyden suojelemiseksi.

 

8 kommenttia

 • Seppo Heinola sanoo:

  ”Lapin yliopiston rikosoikeuden professorin Terttu Utriaisen mukaan lain piiriin kuuluu myös psyykkinen pahoinpitely ja näin ollen myös hengellinen väkivalta.”

  Voiko ihmisten pelottelua helvetin kidutukisilla pitää hengellisenä väkivaltana?

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Osmo Kauppinen sanoo:

   Kevennetään nyt vähän tätä rankkaa keskustelua kaskulla: Maallikkosaarnaaja kuvaili helvetin kauhuja: ”Siellä itketään ja hampaitanne kiristetään.” Mummu pekistä: ”Mutta kun ei minulla ole enää hampaita.” Saarnaaja: ”Kyllä ne siellä helvetissä sinulle uudet hampaat laittavat.”

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Vesa Ahlfors sanoo:

   Seppo Heinola kirjoittaa: ”Voiko ihmisten pelottelua helvetin kidutuksilla pitää hengellisenä väkivaltana?”

   Voisi tietysti, mutta kun sitä joskus aikoinaan käytettiin kristikunnan kirkoissa ja joissain muissakin sen osissa niin innokkaasti, niin koko juttu menetti uskottavuutensa. Huvittava ja samalla kylläkin myös kammottava taru ja myytti, mutta ”jätkät pilasivat sen” (ns. kristikunnassa) innostumalla sillä pelottelemisesta vähän liikaa. 🙂 🙂

   Taru sai alkunsa jo muinaisten Babylonian ja Egyptin ns. pakanauskonnoista. Sieltä se otettiin mukaan kreikkalaisen filosofian jumaluustarustoihin, ja sieltä taas kristillisyyden ”luopumuksen” jälkeen muodostuneeseen kristikunnan kirkkolaitoksen, sen sekalaiseen opetustarjontaan (= osa lainausta suoraan ns. pakanuudesta).

   Olisikohan sen ”helvetin tulella pelottelun” nyt korvannut näiden Jehovan todistajista erotettujen (joihin myöskin tiettävästi tämä Uskontojen uhrien järjestön toiminnanjohtaja J. Valkila kuuluu) harrastama Jehovan todistajilla ”pelottelu”. 🙂 🙂 Mene ja tiedä?

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Tällaisten asioiden käsitteleminen käräjilla on todella ongelmallista. Uskonnollisesti sitoutumattomana valtion ei tulisi ottaa kantaa uskonnollisten väitteiden totuuteen.

  Jos yhteiskunnallinen oikeus määrittelee uskonnollisen väittämän ”olet käärmeen siementä ja syöt demonien pöydästä”, kiihotukseksi kansanryhmää vastaan, se samalla ottaa ainakin implisiittisesti kantaa myös sen totuuteen.

  Käynnissä näyttää olevan kehitys, jossa eurooppalaiset valtiot muuttuvat itseymmärrykseltään uskonnollisesti puolueettomista avoimen ateistisiksi. Uskonnolliselle puheelle näyttää jäävän yhä kapeampi tila ja sen tulee olla koko ajan poliittisesti korrektimpaa.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Eija Moilanen sanoo:

  Kiinnitin huomioni siihen, että tästä on hävinnyt pitkä viesti, mitä ei missään tapauksessa olisi saanut poistaa. Tuskin minä tässä unta olen nähnyt. Mielestäni viesti oli erittäin asiallinen ja selittävä. Miksi?

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Vesa Ahlfors sanoo:

  Eija Moilanen kirjoittaa: ”Kiinnitin huomioni siihen, että tästä on hävinnyt pitkä viesti, mitä ei missään tapauksessa olisi saanut poistaa. Tuskin minä tässä unta olen nähnyt. Mielestäni viesti oli erittäin asiallinen ja selittävä. Miksi?”

  Olisikohan niin, että Jehovan todistajia aletaan parjaamaan oikein ”urakalla”, niin blogin kirjoittajan mielestä niitä saisi kommentoida vain tätä itseään miellyttävällä tavoilla, eli se ns. sananvapaus olisi lähinnä vain yksipuolista ja -suuntaista.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Kari-Matti Laaksonen sanoo:

  En muista kirjoittajaa, mutta teksti oli asiallista, ja valaisi käsiteltävää asiaa toisesta näkökulmasta.

  Suuri vahinko, että paras teksti mikä Valkilan blogeissa blogit mukaanlukien on ollut poistettiin. Kenen toimesta?

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Vesa Ahlfors sanoo:

  Jehovan todistajista ei eroteta kovin helpolla. ´Vain sellaisissa tapauksissa, että selvästi havaitaan ettei henkilö enään halua pidempään elää Jumalan ja Raamatun periaatteiden mukaisesti johon on vapaaehtoisesti itse aikanaan sitoutunut kasteen kautta. Todistajathan eivät harrasta Raamatussakin tuntematonta vastasyntyneiden lapsikastetta.

  Uuden testamentin tekstit myöskin kertovat tälläisistä menettelyistä ensimmäisen vuosisadan alkukristillisessä seurakunnassa ja sisältää myöskin kehoituksen pidättäytyä lähemmästä kanssakäymisestä henkilöiden kanssa jotka kerran ensin uskon omaksuttuaan ovat siitä luopuneet tekojensa tai puheidensa kautta. Jos taas esim. jonkun puoliso tai kotona asuva jo mahdollisesti kasteella käynyt varttuva nuori erotetaan kristillisestä seurakunnasta, ei se vapauta perhevelvollisuuksista ja vastuista, vaan perhe-elämä jatkuu entisellään. Hengellisissä asioissa kanssakäyminen vain lopetetaan.

  Itse olen todistajia ja lähipiirissäni on ollut aikoinaan erotettu henkilö. Todistajien järjestö ei ole koskaan mitenkään painostanut minua karttamaan tätä ja vielä vähemmän valvonut sitä että olisin tehnyt niin. Julkaisuissa ja joskus kokouspuheissa on tuotu esiin asiaan liittyviä Raamatun ohjeita joita sitten olen soveltanut käytäntöön oman harkintani mukaan. En ole myöskään kuullut kenenkään muun tapauksessa mitään ”painostusta” harjoitetun. Muistikuvani todistajien yhteydessä olemisesta ulottuvat noin 55 vuotta ajassa taaksepäin.

  Mitä tulee väitteisiin ”kiihoitukseen kansanryhmää kohtaan” ja ”henkisen väkivallan” harjoittamisesta, voikin vain kysyä mitä se entisten todistajien erilaisten väittämien ”tehtailu” todistajista ja niiden ”syöttäminen” medialle sitten mahtaa oikein olla?

  Todistajat itse eivät ala tälläisistä asioista ”käräjöimääm.” Katsovat erilaisen parjaamisen ja pilkan kuuluvan kristityille ikäänkuin ns. ”luontaisetuna.” Sen mukaan mitä Jeesus sanoi ns. vuorisaarnassaan: ”Onnellisia olette te, kun ihmiset minun takiani häpäisevät teitä ja vainoavat teitä ja puhuvat teistä valehdellen kaikenlaista pahaa. Iloitkaa ja hypelkää ilosta, koska teidän palkkanne on suuri taivaissa, sillä siten he vainosivat profeettoja, jotka olivat ennen teitä.”

  Jos joku haluaisi tehdä objektiivisen ja puolueettoman selvityksen todistajista, täytyi siinä yhteydessä haastatella myöskin heihin kuuluvien ylivoimaista enemmistöä jotka ovat tyytyväisiä ja onnellisia uskonsa ja olotilansa suhteen. Ei vain muutamaa harvaa heistä erotettua. Motiivit näillä puheilleen ja toimilleen voivat olla hyvinkin sekalaisia. Kristillisyyteen voi syystäkin odottaa kuuluvan rehellisyyteen ja totuudellisuuteen pyrkimisen.

  Ps. Lisäksi ihmettelen miksi nämä entiset todistajat kaikesta päätellen tuntuvat käyvän niissä konventeissa kuuntelemassa niitä puheita. Jos itse päättäisin erottautua heistä, se nyt olisi silloin viimeinen asia jota tekisin.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Kirjoittaja