Helatorstai riemua täynnä


Lähetystyön tavoitteena on saada kaikki maailman ihmiset Jumalan opetuslapsiksi. Kasteen kautta liitymme yhteiseen koko maailman laajuiseen kirkkoon.

Torstai 10.05.2018
Helatorstai
Korotettu Herra
Evankeliumi:
Luuk. 24:46-53

Helatorstaita vietetään 40 päivää pääsiäisen jälkeen. Juhlan aiheena on Jeesuksen taivaaseen astuminen. Opetuslapset näkivät hänen nousevan ylös maasta ja menevän taivaaseen. He saivat enkeliltä ilmoituksen, että samalla tavalla Jeesus tulee kerran saapumaan takaisin taivaasta, mutta sillä kertaa se tapahtuu kaikkien koko maailman ihmisten nähden, kuten Herramme opettaa.

Helatorstai liittyy pääsiäiseen. Myös evankeliumimme kertoo Jeesuksen kuolemasta ja ylösnousemuksesta. Jeesus itse siihen viittaa. Mestarimme ei kuitenkaan kerro tätä omin sanoin, vaan viittaa oman aikansa Raamattuun, joka oli sama kuin meidän Vanha testamenttimme apokryfikirjat mukaan lukien.

Näemme tässä Jeesuksen tavassa julistaa Golgatan sovintotyötä ja ylösnousemuksen riemusanomaa hänen täydellisen raamatullisuutensa. Hän joka oli, nyt on ja tulee iäti olemaan Jumala ja ihminen yhdessä persoonassa, pitäytyi Jumalan sanaan ja siitä opetuksen ottamalla kertoi mitä hänelle oli tapahtunut. Jeesus on koko Raamatun täyttymys.

Juuri ennen taivaaseen astumistaan Jeesus antoi lähetyskäskyn. Evankeliumi on julistettava kaikille kansoille syntien anteeksi saamiseksi. Matteuksen evankeliumista tiedämme että tavoitteena on koko maailman kaikkien kansojen koko väestön tavoittaminen ja että se tapahtuu kasteen kautta. Näille kasteessa opetuslapseutetuille on sitten opetettava koko evankeliumi, koko Jumalan sana, kaikki se mitä pelastuksen sanomaan kuuluu.

Lähetyskäskyn yhteydessä Jeesus myös lupasi että Pyhä Henki toimii kirkkonsa kanssa. Jumala on meidän kanssamme koko ajan, niin tässä maailmanajassa kuin kerran täyttymyksen uudessa maailmassa, taivaan kirkkaudessa.

Tämän Jeesuksen maanpäällisen näkyvän ruumiillisuuden jälkeen Jeesus on noussut taivaan valtaistuimelle Isän Jumalan oikealle puolelle ja yhä edelleen hän on Jumala ja ihminen yhdessä persoonassa. Opetuslapset puolestaan osallistuivat säännöllisesti temppelissä pidettyyn liturgiaan. Näin meidänkin on aiheellista tehdä, osallistua pyhään messuun aina kun se on mahdollista. Opetuslapset jatkoivat samaa hyvää tapaa kuin meidän Vapahtajamme, joka osallistui jokaisena pyhäpäivänä liturgiaan. Mekin saamme pyhittää pyhäpäivämme messuun osallistumalla.

Kun Jeesus on noussut taivaaseen, niin nyt hänellä on mahdollisuus olla joka paikassa läsnä yhtä aikaa. Nyt hän on uudessa ulottuvuudessa eikä aika ja paikka enää häntä sido, vaan hänen hyvyytensä ja rakkautensa ulottuu jokaisen ulottuville. Eipä ihme että opetuslapsetkin saivat iloita Jumalan hyvyydestä ja täytetyn pelastustyön tuomasta riemusta.

Opetuslapsista sanotaan: " He kumartuivat maahan asti ja osoittivat hänelle kunnioitustaan, ja sitten he riemua täynnä palasivat Jerusalemiin. He olivat alati temppelissä ja ylistivät Jumalaa."

Hyvää helatorstaita kaikille lukijoillemme!

4 kommenttia

 • Matias Roto sanoo:

  Tällä sivulla esitellään helatorstaita sekä näytetään pyhäpäivän tekstit

  http://notes.evl.fi/Evkirja.nsf/keFI?OpenPage&dindex=20180510

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Tuula Hölttä sanoo:

   Matias Roto :”Opetuslapsista sanotaan: ” He kumartuivat maahan asti ja osoittivat hänelle kunnioitustaan, ja sitten he riemua täynnä palasivat Jerusalemiin. He olivat alati temppelissä ja ylistivät Jumalaa.”

   Henk.koht. en voi sanoa olevani ”opetuslapsi”, kun Raamattua lapsena lukiessani tutustuin sielussani Jeesukseen, jonka kanssa väittelin ja jolle nauroin, kun hän Genesaretin järven ympärijuoksussa oikaisi kävelemällä veden pinnalla, ja sai sen vuoksi jalkoihinsa naulan reiät, että ei enää tekisi samalla tavalla.

   Mielestäni tärkein varhaislapsuudessa omaksumani asia oli, että kasvaessani rakastuin sieluni pohjia myöten tuohon ”hassuun olentoon”, jonka valtakunta ”ei ole tästä maailmasta”.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Matias Roto sanoo:

   Tuula

   Saman asian voi ilmaista monin eri tavoin. Sinä kerrot mukavan vekkulilla tavalla, että Jeesus on elämäsi Herra. Ollos siunattu !

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Matias Roto sanoo:

  Helatorstain asemaa kuvaa seuraava tutkielma, jonka olen kirjoittanut toisia tarpeita varten toisaalle.

  Pääsiäinen takana helluntai edessä

  Helatorstaihin pääsiäisestä

  Eilen 10.5. vietettiin helatorstaita. Sen ajankohta on 40 päivää pääsiäisen jälkeen. Tuon ajan Jeesus ilmestyi näkyvässä muodossa opetuslapsilleen ylösnousemuksensa jälkeen. Aluksi hänet näki Magdalan Maria, joka oli yksi Jeesuksen lähipiiriin kuuluvista naisista. Sitten ylösnousseen näki Simon Pietari, sitten moni muu opetuslapsi. Parhaimmillaan 500 miestä oli paikalla Jeesuksen ilmestyessä elävänä. Kausi päättyi helatorstaina, kun Jeesus Betaniassa opetuslastensa nähden nousi taivaaseen.

  Ylösnousemus sai opetuslapset iloisiksi. Riemuiten he menivät Jerusalemiin ja kävivät ahkerasti temppelin jumalanpalveluksissa. Jumalan ylistys tuli esiin. Jeesuksen seuralaisten ilo heijastui ympäristöönsä. Sana ylösnousemuksesta meni eteenpäin. Jeesuksen seuraajat olivat nähneet, että Jeesus elää, vaikka oli kuollut.

  Helatorstain jälkeenkin Jeesus elää meidän kanssamme, mutta nyt näkymättömänä. Hän kohtaa meidät jokaisessa messussa ja jokaisessa hartaudessa, kun kokoonnumme hänen nimessään.

  Helatorstain Hallelujasäe kertoo, mitä tapahtui pääsiäisestä helatorstaihin. Ensiksi Jeesus tuli taivaasta maan päälle, otti ihmisyyden olemukseensa. Jumalana ja ihmisenä yhdessä persoonassa Jeesus kärsi Golgatan kummulla meidän puolestamme. Hän toi meille täyden sovituksen Jumalan kanssa. Pääsiäisenä hän nousi kuolleista ja helatorstaina astui ylös taivaan valtaistuimelle ja otti omakseen paikkansa Isän, Kaikkivaltiaan, oikealla puolla, tuttu paikka hänelle jo ennen ihmiseksi tuloaan.

  Ef. 4: 10

  Hän, joka laskeutui alas, nousi myös kaikkia taivaita ylemmäs täyttääkseen kaikkeuden läsnäolollaan.

  Helluntaihin helatorstaista

  Helluntaita vietetään seitsemän viikkoa pääsiäisen jälkeen. Näin helluntai on pääsiäisen viikkoviikko, 7*7=49 päivää pääsiäisestä. Pääsiäisjakso kirkkovuodessamme päättyy ja siirrymme helluntaijaksoon helluntaista kirkkovuoden loppuun. Tänä vuonna vietämme helluntaiaattoa 19.5. ja helluntaita 20.5..

  Helatorstaista alkaen suuntaamme katseemme helluntaita kohti. Mielemme täyttää Pyhän Hengen odotus. Jo kasteessa saimme Pyhän Hengen lahjaksi. Siihen liitymme, kun helatorstaista helluntaihin odotamme aivan erityistä Pyhän Hengen kosketusta niin, että koko elämämme saa täyttyä hänen hyvyydellään ja rakkaudellaan. Pyydämme Häneltä rohkaisua ja lohdutusta sekä elämän uudistusta: voimaa uuteen uskalluksen, uuteen toivoon ja tulevaisuuden rohkeaan kohtaamiseen Pyhän Hengen johdatuksessa.

  Ylihuomenna 13.5. vietetään 6. sunnuntaita pääsiäisestä, latinaksi ”Exaudi”. Pyhä puhuu Pyhän Hengen odotuksesta, siitä kaipauksesta ja toivosta, mikä saa täyttymyksensä helluntaina täydessä voimassaan.

  Helluntain riemujuhlaan tähtää Exaudi sunnuntain Hallelujasäe, Pyhä Henki eli Totuuden Hengki on tulossa. Hän täyttää sydämemme ja riemuiten saamme ylistää Jumalaa sanoen:

  Joh. 16: 13

  ”Kun Totuuden Henki tulee, hän johtaa teidät tuntemaan koko totuuden.”

  Hyvää helluntain odotuksen aikaa toivottaen

  Matias Roto Rovasti

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Kirjoittaja

  Matias Roto

  Eläkkeellä oleva rovasti. Entinen Kamerunin lähetti. Sotainvalidien veljespappi Kanta-Hämeessä. Vuoden somerolainen 2012. Kepun Varsinais-Suomen piirin kirkollisasiain toimikunnan puheenjohtaja. Puoliso prinsessa Colette on Someron seurakunnan kirkkovaltuutettu. Fb Tauno Matias Roto Puh 040 - 356 06 25

  Kirjoittajan kommentoiduimmat blogit