Harmaan rovastin tarjous

Lukijani!

Kotimaa-lehti tarjosi tauon jälkeen tilaa uusille bloggaajille. Ilahduin ja päätin tarttua koukkuun. Olen tuore eläkeläinen ja koen, että kintaissa on vielä virtaa. Voin ehkä jakaa matkan varrella kertynyttä hiljaista tietoa ja samalla kasvaa itsekin. Mikäli palaute tukee kokemustani, kirjoitan uusia kuulumisia.

Tuumasin hetken sitä, kuka olen ja mikä voisi olla ajatusteni punainen lanka. Päädyin katselemaan maailmaa Harmaana rovastina. Se on riittävän moniulotteinen nimitys.

Harmaa on ennen muuta kunnianosoitus ja värin tunnustamista. Sillä viittaan kenttäharmaaseen, jota sotilaiden pappina kannoin lähes kolme vuosikymmentä. Armeijan harmaa toki muuttui matkan varrella varuskunnan vihreäksi, mutta kirjoituspöydän ääressä ja juhlaparaatissa harmaa on yhä käypä väri.

Harmaaseen väriin liittyy toisaalta luopumista. Harmaa on taustaan sulautuva, esiripun naruja piilossa vetävä hahmo. Niin, enää en ole parrasvaloissa vaan kulisseissa. Ei hätää. Jostain kaikuu neuvo luopua "tuskattomasti nuoruuteen kuuluvista asioista."

Kolmanneksi harmaa viittaa tukkaani. Se kertoo ikäni. En ole hopeanharmaa enkä välttämättä sellaiseksi muutu. Enkä liioin rohkene väittää, että hiuksillani perustelisin Sananlaskujen kirjan mitan (16:31): "Harmaat hapset ovat kunniaseppele, palkinto sille, joka oikein elää."

Vielä on sanomatta yksi peruste: viittaus kirjalliseen makuuni. Tolkienin Taru sormusten herrasta on mielilukemistani, alkukielellä. Siinä on Harmaa tietäjä, Gandalf. Hänellä on uteliaisuutta, sinnikkyyttä, joukkuehenkeä, kykyä taistella, viisautta jakaa neuvoja...

Entä paketin ympäri tai helminauhan läpi ulottuva lanka? Kuten puhuttelu vihjaa, kirjoitan kirjeitä. Presidentti Kekkosen myllykirjeiden tyyliä tai vaikuttavuutta en tavoita. Tyydyn siksi leikittelemään samansointuisin sanoin. Olkoon tämä ja tulevat pohdinnat Kirjeitä Harmaan rovastin hyllystä. Elämän varrella jonnekin kipattuja, kätkettyjä, kenties unohtuneita. Mutta nyt jostain syystä esiin putkahtaneita sekä rakkaudella, kiihkolla tai muulla tunteella pöydälle nostettuja.

Luet parhaillaan mainoskirjettä. Juuri Sinulle, lukijani. Hinnatta. Yksittäin tai nipussa, makusi mukaan.

Sinun

Harmaa rovasti

1 kommentti

 • Jouni Parviainen sanoo:

  Lukijani!

  Tiedoksesi. Kotimaa24-sivuston tarjousjakso kestotilaajan ominaisuudessa bloggaaville lukijoille päättyi vuodenvaihteessa. Siitä seuraa, että olen kirjoittanut viimeisen tähän julkaisuympäristöön ehtineen blogini 26.12.2016. Käsittelen siinä tuntemuksia, joita vuoden verran jatkunut kirjoittaminen minussa herätti. Blogin nimi on Viimeinen pari uunista ulos 2/2.

  Kiittäen ja kumartaen

  Sinun

  Harmaa rovasti

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Kirjoittaja

  Jouni Parviainen

  Olen palvellut pääosan työurastani sotilaiden pappina. Eläkkeelle jäätyäni katselen blogissani maailmaa lyhyinä silmäyksinä (mottona "bona, bene, breviter", noin 2000 merkkiä). Teen sen milloin asiantuntemukseni pohjalta milloin pelkällä tunteella. Käytän jäsentelyn punaisena lankana teemaa Kirjeitä Harmaan rovastin hyllystä.