Haluan lukea Raamattua kiihkotta
Olin lukiolainen, kun Aulikki Oksanen kävi Lappeenrannassa. Hän oli nuori itsekin ja lauloi Raamatun tekstiä. Sen verran tiesin, että hänen nimensä liittyi toisaalta rakkausrunoihin ja toisaalta vasemmistolaiseen ajatteluun. Ja nyt sitten Raamattuun. Ehkä tuo on yksi hetki, jolloin aloin havahtua mielikuvien voimaan.
Tällä jutulla oli monia eri otsikoita, mm. nämä: Ristiriitainen, hämmentävä ja ehyt – kuin Raamattu? Tunne olosi – siitä on kysymys Raamatussakin. Totuus on laulu tai kertomus – Raamatussakin. Nykyihminen hyökkää usein kuin Lance. Olemme täynnä hyökkäystä, suojautumista - ehkäpä pelkoakin.
Jos alkaisin lukea Raamattua? Käytännössä useinkaan ei ole kysymys vain siitä tarttuisinko Raamattuun vaan yleisemmin: miten löydän itselleni rauhallisen hetken.
Mitä odotan, kun alan lukea tätä kirjaa yksin? Kirjoitusten kokoelmana Pyhä kirja on hämmentävä ja ristiriitainen. Se ei ole uskon looginen esitys. Raamatusta löytyy historiaa, sananlaskuja, lauluja, kirjeitä. Monenlaisten kirjallisuuden lajien mahduttaminen yhteen järkäleeseen tarkoittaa myös sitä, että kysymys jokaisen lauseen totuudesta on mieletön.
Joskus Raamatun lukijalle heitetään vahvoja mielipiteitä yksittäisistä asioista ja joskus taas koko kirjan mitätöivää välinpitämättömyyttä. Raamatun tapahtumat ovat olleet olemassa sillä tavoin kuin yleensäkin tapahtumat kauan ennen omaa aikaamme. Sekä historian että nykypäivän tulkinnasta olisi kuitenkin hyvä puhua enemmän.
Ei ole mitään kätkettyä eikä salaista
Kirjoitan Raamatusta siksi, että meiltä puuttuu tästä aiheesta kiihkottoman keskustelun perinne. Sitä kuitenkin tavoittelen. Kirjoitan sanan isolla kirjaimella, koska arvostan Raamattua. Arvostan niin paljon, etteivät ristiriitaisuudet ole minulle ongelma. Katselen niitä nöyrästi ja elämän moninaisuuden näkökulmasta. Ne kuuluvat Raamatun kirjoitusten tuhatvuotisen syntymän kaareen. Muuta oikeaa lukutapaa ei ole kuin rehellisyys.
Isiemme ja äitiemme usko, uskollisuus Jumalan sanalle, raamatullisuus – siinä muutamia sanoja, joihin kirjojen kirjasta keskusteleva törmää. Ne ovat arvokkaita luonnehdintoja. Kirjoitan tätä siitä näkökulmasta, että uskollisuus Jumalan sanalle on minulle ensi arvoista. Juuri siksi kirjoitan myös Raamatun ristiriidoista ja näkemysten kehityskuluista Raamatun sisällä. Raamattu on sanasta sanaan Jumalan puhetta, mutta elää sekä silloin että nyt ihmisten maailmassa ja historiassa.
”Sinä kyllä luet, mutta mahdatko ymmärtää?” ”Kuinka ymmärtäisin, kun kukaan ei minua neuvo.” Apostolien tekojen keskustelu on tunnettu esimerkki lukemisen ja ymmärtämisen välisestä kuilusta. (Apt. 8:30-31). Millaista on siis sanan oikea kuuleminen? Tällä kysymyksellä Luukkaan evankeliumi kertoo valosta ja siitä, ettei ole mitään kätkettyä, mikä ei tule ilmi. (Luuk. 8: 16-18). Tämä on vastaus kysymykseeni mitä odotan, kun luen Raamattua. Raamatun äärellä olen oman elämäni totuuden paikassa. Mikään elämässäni ei ole kätkettyä eikä salaista.
Kaikki Raamatussa ei vastaa oikeustajuamme
Otan kaksi esimerkkiä, valoisan ja tumman. Joillekin mielikuva Raamatusta on seksuaalikielteinen, askeettinen. Mitä lukija sitten sanoisi tästä Raamatun ohjeesta:” Syökää, ystävät! Juokaa ja juopukaa, rakastavaiset! (Laulujen laulu 5:1). Siinä on sanasta sanaan Raamatun ohje!
Juuri äsken törmäsin toiseen, hiukan tummempaan esimerkkiin. Toisen Mooseksen kirjan luvussa 21 kerrotaan, että jos isäntä lyös orjaansa tai orjatartaan niin, että tämä kuolee, on isäntä ansainnut rangaistuksen. Tämän jälkeen seuraa kuitenkin henkirikoksia koskeva lain lievennys. ”Jos orja pysyy hengissä päivän tai kaksi, isäntää älköön rangaistako.” (2. Moos. 21:21). Lievennys on sikäli merkityksellinen, että juuri tuota ennen on annettu kymmenen käskyn laki, jossa sanotaan yksiselitteisesti: ” Älä tapa.” (2. Moos. 20:13).
Moderni esimerkki viidennen käskyn soveltamisesta on puolustussota. Tappamisen kiellosta voidaan joustaa, kun joudutaan puolustussotaan. Toki tämäkään ei ole ainoa tulkinta mutta ehkä kuitenkin yleisin.
Raamatusta löytyy helposti esimerkkejä, joista voimme sanoa, ettei tuo vastaa meidän oikeustajuamme kuten tuo isännän väkivalta orjaa kohtaan. Kun kohtaamme Raamatusta ristiriitaisuuksia, voimme tietenkin alkaa mitätöidä koko kirjaa. Tässä tarkoituksessa koottuja sivustoja löytyy netistä yllin kyllin. Tässä kirjoituksessa yritän kuitenkin lyhyesti kuvailla omaa näkemystäni siitä, mitä tarkoitan sillä, että Raamattu on totta. Näkemykseni perustuu siihen, että jo Raamatun sisällä on sekä selkeitä periaatteita että tulkintoja.
Ajattelen niin, että Raamattu on alusta loppuun Jumalan sanaa, kirjojen kirjalla on siis erityinen arvo. Tuo ei kuitenkaan tarkoita sitä, että mikä tahansa yksittäinen lause olisi totuus samalla tavoin kuin matematiikassa. Raamatun arvostamista on ymmärtää, että se kertoo Jumalan työstä maailmassa.
Maailmaan kuuluu jatkuva muutos ja muutos näkyy monella tavoin Raamatun sisällössä.
Uskoa ei mitata onnistumisen mittareilla
Yksi minua puhuttelevista kehityskuluista on suurin piirtein tämän suuntainen. Raamatun alkupuolella uskova ihminen ja Jumalan siunaus merkitsevät hyvinvointia ja omaisuuden karttumista. Jumalaan uskova ihminen on siis kaikin tavoin elämässään onnistunut ihminen: uskovalla on palvelijoita, karjaa, omaisuutta. Psalmien puolivälin jälkeen ja erityisesti Jobin kirjassa tulee eteen toinen näköala. Voiko Jumalaan uskova olla ihminen, joka ei olekaan rikas? Eikä hän onnistukaan kaikessa? Uuden testamentin ja Jeesuksen toiminnan myötä tämä kehityskulku entisestään terävöityy. Uskon maailma alkaa näyttäytyä jonain sellaisena, jota ei voi mitata maallisen onnistumisen mittarein.
Yritän lukea Raamattua nöyrästi ja rukoillen. Arvostan yksittäisiä lauseita. Muistelen niitä. Arvostan Jumalan työtä niin, että ymmärrän sen tulevan näkyviin ihmisten välityksellä. Nuori ruotsalainen runoilija Ylva Eggehorn kirjoitti kerran, ettei Jumala tee taikatemppuja: ”Hänellähän on vain sinun kätesi”. Jos Jumala vain määräisi kaikkivaltiaan itsevaltiaan tavoin, että näin asiat menevät ja näin tämä on totta – niin olisihan se yksinkertaista. Kyllä koko ristin sanoma on jollain tapaa täysin toisenlainen ja ihmisen näkökulmasta myös järjetön. Ja kiehtova.
Toivon, että huomaat kuitenkin tämän. Etsin sitä, mikä on Jumalan sanan mukaista ja kuuliaisuutta hänen sanalleen. Kärsin siitä, että nämä luonnehdinnat tuntuvat olevan muutamien uskonnollisesti kovaäänisimpien ryhmittymien omaisuutta. Tämä on raamatullista! Tämä on Jumalan sanan mukaista! Tämä on kuuliaisuutta Jumalan sanalle! Huoli kuuliaisuudesta Jumalan sanalle on kuitenkin aiheellinen
Ihmettelen, hiljennyn, rukoilen
Olen lukenut Raamatun alusta loppuun kahdesti. Lukukertani ovat olleet hyvin erilaiset. Ensimmäinen kerta oli lapsena. Koulun kirjasto oli pieni. Olin lukenut kaikki kirjat. Kotona oli vain kodin lääkärinkirja ja isän ja äidin musta vihkiraamattu. Lääkärinkirjan rokkojen kuvat olivat aika vastenmielisiä ja pelottavia. Pelottava oli Raamattukin kymmenvuotiaalle pojalle. Toinen kerta taas oli hyvin kokonaisvaltainen, ehyt. Luin kesällä, vuokramökillä kuukauden aikana, useampi tunti aamuvarhaisesta puolille päivin, omassa rauhassa. Myös itse kirja oli miellyttävä - taipuisat nahkakannet, punertavan ruskea väri, selkeä teksti. Tuo kuvassa oleva Raamattu on omani. Olin tietenkin tällä toisella läpilukukerralla jo pikkupoikaa huomattavasti vanhempi. Minulla oli teologian tohtorin koulutus. Yksi asia oli kuitenkin samalla tavalla kuin pikkupojan lukuhetkissä. Raamatussa oli nytkin paljon sellaisia kohtia, joita en ollenkaan ymmärtänyt.
Ehkä sopiva ilmaisu Raamatun äärellä on siis sanoa, että ihmettelen, hiljennyn, rukoilen. Meidän katekismuksemme antaakin lukijalle ohjeen:” Kristus ja hänen rakkautensa meitä kohtaan on avain Raamatun ymmärtämiseen.” Tämä ohje riittää minulle Raamatun lukijana ja lukemista yhä uudelleen aloittavana. Raamatun äärellä riittää kiipeiltävää!
47 kommenttia
Markku Hirn onko se nyt niin jos ei itse löydä punaista lankaa niin sitä ei olekkaan?
Mitä mielestäsi tarkoittaa kun Jeesus Sanoo Jumalan salaavan evankeliumin/Raamatun, voiko siis ihminen itse sitä ymmärtää jos Jumala ei sitä ilmoita?
Punaisenalankana voi pitää jollain tasolla sanomaa Taivasten Valtakunnasta ja Jumalan Lupausten täyttymisestä, joka maailmassa näkyy ja toteutuu ja on toteutunut aina alusta asti Isarelin kansan ja Juutalaisten kautta ja joka heidän kauttaan (ensimmäiset Kristityt) on siirtynyt myös pakanoille Evankeliumin leviämisen myötä, ja Kristuksen Sana on pian julistettu kaikialle maailmaan viimeisintä kolkkaa myöten.
Eli Ihmiskunnan Pelastamisesta Raamatussa on kysymys, jokaiselle erikseen, mutta myös kaikille kansoille julistettuna, se saa aikaan kääntymyksen hedelmiä aina siellä missä Kristus saa sijaa. Jos joku ei ota Kristusta vastaan, hän on palkkansa jo saanut.
Myös tämä on kirjattuna meile Raamatussa: ”Ja kun hän istui Öljymäellä, tulivat opetuslapset erikseen hänen tykönsä ja sanoivat: ”Sano meille: milloin se tapahtuu, ja mikä on sinun tulemuksesi ja maailman lopun merkki?” Silloin Jeesus vastasi ja sanoi heille: ”Katsokaa, ettei kukaan teitä eksytä. Sillä monta tulee minun nimessäni sanoen: ’Minä olen Kristus’, ja he eksyttävät monta. Ja te saatte kuulla sotien melskettä ja sanomia sodista; katsokaa, ettette peljästy. Sillä näin täytyy tapahtua, mutta tämä ei ole vielä loppu. Sillä kansa nousee kansaa vastaan ja valtakunta valtakuntaa vastaan, ja nälänhätää ja maanjäristyksiä tulee monin paikoin. Mutta kaikki tämä on synnytystuskien alkua. Silloin teidät annetaan vaivaan, ja teitä tapetaan, ja te joudutte kaikkien kansojen vihattaviksi minun nimeni tähden. Ja silloin monet lankeavat pois, ja he antavat toisensa alttiiksi ja vihaavat toinen toistaan. (Ihmiskunta luopuu Jumalasta ja kääntyy valheisiin.) Ja monta väärää profeettaa nousee, ja he eksyttävät monta. Ja sentähden, että laittomuus pääsee valtaan, kylmenee useimpien rakkaus. Mutta joka vahvana pysyy loppuun asti, se pelastuu. Ja tämä valtakunnan evankeliumi pitää saarnattaman kaikessa maailmassa, todistukseksi kaikille kansoille; ja sitten tulee loppu. Matt.24:3-14
Yksi Raamatun lukemista ja ymmätämistä vaikeuttava ja vääristävä fakta on sen myöhään tapahtunut jako jakeisiin. Kaikkien Raamatun kirjojen läpi lukeminen on jo isompi urakka, mutta minusta on hyvä silloin tällöin lukea kirja kerrallaan tai kirje kerrallaan. Esimerkiksi yksi evankeliumi saman tien, eihän se niin kauan aikaa vie.
Nykymuoti kaunokirjallisuudessa on paksut kirjat, 700-1000 sivuiset romaanit. Hitaana lukijana vältän moisiin tarttumasta. No, on poikkeuksiakin, kuten puolittaisen syntypitäjäni Kustavin elämää kuvaava loistava kirja Alastalon salissa. Sekin ilmestyi alunperin kahtena niteenä.
Melko äskettäin vasta oivalsin, että Raamatun lukemisen lisäksi, pitää sitä tutkia ja myös mietiskellä. Jollei niin tee, niin paljon voi jäädä huomaamatta. Seitsemästäkään lukukerrasta ei paljoa hyödy, jollei pysähdy yksittäisten jakeiden kohdalle mietiskelemään ja tutkimaan tarkemmin. Täytyy antaa sanan olla tutkimassa myös lukijaa.
Näin se juuri menee, Raamattua kannattaa lukea tutkien, mistä oikeasti on kysymys. Yksi Sana saattaa avata koko lauseen. Sanojen etymologia on erityisen tärkeää, juuri Raamattua tutkiessa. Viisaus ei ole vielä ymmärrystä ja vaikka minulla olisi kaikki tieto, ei se mitään hyödytä, jos ei ole ymmärrystä.
”Poikani, kuuntele minun puhettani, kallista korvasi minun sanoilleni. Älkööt ne väistykö silmistäsi, kätke ne sydämesi sisimpään; sillä ne ovat elämä sille, joka ne löytää, ja lääke koko hänen ruumiillensa. Yli kaiken varottavan varjele sydämesi, sillä sieltä elämä lähtee. Poista itsestäsi suun kavaluus, ja karkoita luotasi huulten vääryys. Katsokoot sinun silmäsi suoraan, eteenpäin olkoon katseesi luotu. Tasoita polku jaloillesi, ja kaikki sinun tiesi olkoot vakaat. Älä poikkea oikeaan, älä vasempaan, väistä jalkasi pahasta.” Sanal.4:20-27
Jumalan löytäminen Kristuksessa on kaiken viisauden alku, mutta kukaan ei voi ottaa, jollei anneta. Danielilta oli kätketty, se minkä me nyt näemme tapahtuvan, kun pyhän kansan yhden osan hajotus on loppumassa. Danielin kirjan sanat aukeavat sen ahdistuksen aikana, jolloin luopumus saa täyden vallan maailmassa ja niinä päivinä, monet eivät enää palvo Jumalaa, vaan kieltävät kaiken jumaloitavan ja kuitenkin on Jumala säästävä jäännöksen Armon valinnan mukaan, sillä Jumala nostaa ja pelastaa kuolleen kansansa.
”Kab viittaa tilavuusmittaan ja merkitse kirjaimellisesti onttoa astiaa. Voi verta suomen sanaan kup pi.”
No tästä voi jollakulla mennä kuppi nurin kun hän tietää,että su,omen kuppi tuleekinruotsinsanasta kopp. Niintule niin,muta tuo ruotsin kopp tulekinsaksansnasta Kopf joa merkitse pää. No pään takasosa oli raivo ja muinoin tuosta takaraivo-kalloluusta tehtiin rituaalisia juomakuppeja. Saksan Kopf tulee sitten heprean kirjeimesta Qoph (k) joka tarkoittaa sekin päätä ja kirjainkuvassa näkyykin kallon takaosa ק yhdistetynä kaularankaan, jota kuvaa zajin . Näin etymologinen ympyrä sulkeutuu.
Kun ensinmäisen kerran luin raamatun läpi, tosin hyypäten joittenkin paikkjen yli , niin oli aika nuori. Kukaan ei vielä silloin ollut sanonut että koko raamattu on kokonaan Jumalan sanaa joten tekstin vaikutus riippui kirjasta jota luin. En todellakaan löytänyt sieltä punaista lankaa joka kulkisi läpi kaikkien tekstien.
Messiaaninen odotus löytyy toki sieltä ja täältä, mutta se ei ole läheskään aina tekstien pääsisältö. Kun kristityt jälkikäteen lukevat tekstejä ja luulevat löytävänsä sen punaisen langan niin se heille sallittakoon .
En tunne sellaista lojaalisuutta raamattua kohtaan, että pakottaisin itseni ummistamaan silmäni sellaiselle jossa Jumalan nimissä julistetaan propagandaa . Niinkuin mukamas Jumala käskisi tekemään kansanmurhia jotta Israelin lapsille olisi tilaa. Tai kun maanpakolaisuuden jälkeen piti ei juutalaisten kanssa naimisiin menneiden hylätä puolisonsa ja lapsensa jotta kansan (veren)puhtaus säilyisi. (Tämä sama , sivumenne oli natzien pääargumentti juutalaisia vastaan. Pelättiin että juutalaiset saastuttaisivat puhtaan arjalaisen veren.)
Parhaiten raamatun lukeminen toimii kun sitä lukee vaan. Jokin teksti valaistuu lukiessa tälläkertaa. Ensikerralla joku muu.
Ilmoita asiaton kommentti