Evankeliumi on ilmaista, mutta kuljetuskulut maksaa – samoin aamiainen

Iltalehden uutisen mukaan Suomen Kansallinen Rukousaamiainen ry järjestää jälleen hotelli Hilton Kalastajatorpalla Suomen Kansallisen rukousaamiaisen . Uutisen mukaan ulkoministeri Timo Soini lukee tilaisuudessa raamattua. Muita puhujia ovat kristillisdemokraattien kansanedustaja Sari Essayah ja ex-kansanedustaja Sauli Ahvenjärvi sekä eduskunnan toinen varapuhemies Paula Risikko (kok). Uutisen mukaan tilaisuus on maksullinen ja siihen osallistuminen maksaa 120 €. Medialla ei ole pääsyä paikalle.

Aika hintava aamiainen, itseasiassa kutakuinkin kymmenkertainen verrattuna tavanomaiseen hotelliaamiaisesta ei majoittuvilta asiakkailta veloitettavaan hintaan. Toki tilavuokrakin jotakin maksaa, mutta itse rukoilu, siis vuorovaikutus Pyhän kolminaisuuden kanssa, on luonnollisestikin ilmaista.

Kun seurakunta kokoontuu viettämään yhteistä jumalanpalvelusta, on tapana kerätä kolehtia, samoin kolehdin kerääminen on ihan tavanomaista myös muissa hengellisissä tilaisuuksissa. Se mitä kukin kolehtiin antaa jää hänen omantuntonsa asiaksi. Jokainen antaa omastaan sen minkä kykenee ja tahtoo. Hän kellä ei ole mitään antaa, on yhtä terve tullut kuin henkilö, joka pudottaa suurimman setelin haaviin.

Herran veli Jaakob kirjoittaa kirjeessään: Veljeni, te jotka uskotte meidän Herraamme Jeesukseen Kristukseen, kirkkauden Herraan, älkää erotelko ihmisiä. Jos teidän kokoukseenne tulee mies, jolla on kultasormus sormessaan ja hieno puku yllään, sekä samalla kertaa köyhä nuhruisissa vaatteissaan,  niin ettekö vain osoitakin huomiotanne tuolle hienosti pukeutuneelle ja sano hänelle: ”Istu tähän, tässä on hyvä paikka”? Köyhälle te sen sijaan sanotte: ”Seiso sinä tuossa”, tai: ”Istu tähän lattialle jalkojeni viereen.” Ettekö te silloin syyllisty erotteluun omassa keskuudessanne? Eikö teistä ole tullut tuomareita, jotka tuomitsevat väärin perustein? (Jaak. 2:1-4)

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2016030521223240_uu.shtml?ref=juurinyt_desktop

  1. Voiko olla erimielisempää porukkaa, kuin me? Toimitaan miten tahansa, niin varmasti joku keksii, ettei tuo voi olla oikealla tavalla kristillistä. Miksiköhän kristityt ovat kaikkein riitaisinta porukkaa mitä maan päältä löytyy? Jotenkin luulisi, että meillä olisi erityinen tarve rohkaista toisiamme. Olemmehan mitättömän pieni vähemmistö. Ei. Kyllä meidän täytyy haukkua kaikki muut, Jotta oma hieno uskomme tulisi kirkkaana esiin.

    • Anteeksi, mihin nyt viittaat?
      Eiköhän meistä tänne kirjoittavista suurin osa ole ihan tavallisia kirkossakävijöitä.

  2. No tuo rukousaamiainen on kotoutunut tänne USA:sta siinä missä äitienpäivä ja ystävänpäiväkin. Ainakin hyvä bisness kaksi jälkimmäistä kaupalle. En juhli kumpaakaan, sorry markkinatalous, ystävä ja äiti olen ilman näitäkin ympäri vuoden. Mutta mikäs siinä, jos joku haluaa tällaisia viettää. Kulutusta tarvitaan, jottas rattaat pyörii ja silleen.

    Aamiaisen hinta hymyilyttää, jos varsinainen kustannus on suunnilleen 36 euroa, mikä sekin on aika rasvainen hinta aamiaisesta, mutta bisnes on bisnestä. Useimmat Kalastajatorpalla mussuttavat yleensä taitavat pistää sen firman piikkiin. Rukousaamiaisesta en tiedä.

    Ja mitä tuohon blogistin sitaattiin tulee, niin todeta voi, että tuohon rukoushetkeen ei taida taviksella ole asiaa istumaan edes jalkojen juureen, mikä ilmeisesti onnistui Jaakobin aikana.

    Ehkä joku osaa kertoa, mikä koko homman idea on. Rahalla suljetaan koko joukko ulos ja ilmoituksella sitten lehdistö. Ilmeisesti kristillisen vakaumuksen omaava toimittaja halutessaan sentään varmaan pääsee maksamalla mukaan kunhan ei ota kuvia tai kerro, mitä siellä on ohjelmassa?

    Jotenkin vähän kumma juttu. Mutta kuten moni on kirjoittanut, Suomessa on kokoontumisvapaus, joten miksei sitten järjestettäsi vaikka tällaista tilaisuutta.

    Rukoillahan voi ihan ilmaiseksi missä vain, mutta jos tuo aamiaisesta Kalastajatorpalta jäävä ylimääräinen menee vaikkapa tasapuolisesti eri lähetysjärjestöille tai mihin tahansa vähäosasisten tukemiseen niin asiahan on ok. Siitä taitaa muuten olla vaikea saada selvyyttä?

  3. Rukoileminen on sitä, kun jotkut ystävistämme menevät toisinaan tiettyyn paikkaan puhumaan näkymättömälle olennolle, joka on kaikkialla ja tietää etukäteen mitä he aikovat sanoa. (Pascal Boyer kirjassaan: Ja alussa ihminen loi jumalat)

    Tässä tapauksessa omahyväiset julkkikset menevät tiettyyn paikkaan näkymään köyhille, joita on kaikkialla, tietäen etukäteen, etteivät saa puheillaan mitään aikaiseksi.

  4. Seija Rantanen ilmestyy tänne ajoittain kiukuttelemaan minulle. Nyt hän vaatii minua todistamaan joitain väitteitäni. Jos nyt jätetään pois se että hän ei itse koskaan todista mitään niin en ymmärrä vaatimusta. Mielipiteitähän täällä esitetään. Niistä voi olla montaa mieltä.

    Sanotaan nyt kuitenkin että kaikki keskustelu on mahdotonta jos vaikkapa TK-liikkeestä puhuttaessa viitataan totuutena siihen mitä he itse kertovat mutta ei kiinnitetä huomiota siihen mitä he tekevät.

    • Otetaanpa esimerkki: kerrot tässä ketjussa järjestöstä, joka vastustaa lähetystyötä. Mikä järjestö se on? Kaikki, mitä olet tässä ja monissa muissa keskusteluissa kertonut TK-liikkeestä, on ihan oman mielikuvituksesi tuotetta. Olen latonut sinulle faktoja pöytään, löydät ne kyllä, kun selaat juttuarkistoja.

      Sama koskee feminismiä. Sinulla on jonkinlainen mielikuvitusfeministi, josta levität tänne juttuja. Mutta kun vastineeksi linkitän Unionin sivun, et pysty sanomaan mitään.

      Sama koskee homoseksuaalisten ihmisten toimintaa kirkon jäseninä. Ihmeellisiä väitteitä tulee sinun näppäimistöltäsi, mutta totuuden kanssa niillä ei ole mitään tekemistä.

      En ilmesty tänne kiukuttelemaan sinulle, vaan keskustelemaan uskontoon liittyvistä asioista. Keskustelua vaikeuttaa se, että sinunkaltaisesi kirjoittaja ei pysy asiassa, vaan mieluummin haukkuu ja nimittelee.

      Jos rippikouluvuosistasi on jo vierähtänyt aikaa, panen tähän muistin virkistämiseksi kahdeksannen käskyn: Älä sano väärää todistusta lähimmäisestäsi.

  5. Totta on, että ”me tavallinen rahvas” jäämme tämän tilaisuuden ulkopuolelle, koska sitä ei ole suunnattu meille. Se on siis kutsutilaisuus. Uutisten mukaan se on

    ”Allekirjoittajien mukaan hotelli Hilton Kalastajatorpalla pidettävä tilaisuus on ”poliittisesti ja tunnustuksellisesti sitoutumaton” ja sen osallistujat ovat ”politiikan ja elinkeinoelämän päättäjiä ja vaikuttajia”.

    Monikaan meistä ei taida olla ”politiikan ja elinkeinoelämän päättäjä tai vaikuttaja”. Minun päätösvaltani ulottuu oman kotini elinpiiriin. Mitä nyt aika ajoin käyn äänestämässä kulloinkin käsillä olevissa vaaleissa, mutta ääneni vaikutus taitaa hukkua massaan.

  6. Seija Rantanen. TK-järjestöä tietenkin tarkoitan. Jos yleensä seuraa kirkollista keskustelua niin pitää tietää että juuri TK on vähentänyt tai lopettanut avustusrahoja lähetysjärjestöiltä. Ainuttakaan faktaa et itse ole esittänyt. Olet vain viitannut järjestön sivuihin.

    Mitä sillä on merkitystä mitä Unionin sivuilla sanotaan? Tässäkin on tärkeää se mitä todellisuudessa tehdään. Unioni ei sitä paitsi edusta kaikkia feministejä. Kaikkein sietämättömintä on se että feminismi on tuotu yliopistoihin. Tehdään jopa väitöskirjoja joissa jo esipuheessa sanotaan että näkökulma on feministinen. Feminismi ei ole tiedettä.

    En muistaakseni ole sanonut mitään homoseksuaalien olemisesta kirkon jäseninä sinänsä. Se että heitä on kirkossa niin kuin muuallakin, ei tarkoita että kaikki pitäisi tehdä heidän mielensä mukaan. Esimerkiksi sateenkaarimessu on täysin käsittämätön ilmiö. Yhtä hyvin voisi pitää vaikka vain eurooppalaisille tarkoitetun messun.

    • Kun nämä sinun tietosi TK-liikkeestä, feministeistä tai homoseksuaalisista ihmisistä kirkon jäseninä eivät pidä paikkaansa etkä suostu uskomaan esitettyihin dokumentteihin, niin aika turhauttavaa jatkaa keskustelua.

Jukka Kivimäki
Jukka Kivimäki
Aktiiviseurakuntalainen Espoosta. Päivätyössä ammatillisen koulutuksen parissa.