Eropiikki vai ei?

Viikolla 13 eli viime viikolla vapaa-ajattelijain taholta lähestyttiin mediaa tiedoteluonteisesti ja kerrottiin, että arkkipiispan pakolaispuheet ovat saaneet aikaan eropiikin kirkosta. Moni epäili, tokkopa mistään piikistä on kyse. No, kun skaala on oikea, toki se näyttää piikiltä ja onkin, vai miltä vaikuttaa:

Eropiikki

Piikki ajoituu maaliskuun lopppuun (2016) ja näyttää nyt sulaneen.

Kerrotaan, että kirkkohallituksessa työntekijöiden työsopimuksessa kirjaittuihin rituaaleihin kuuluuu heti aamulla tarkistaa Eroakirkosta.fi:n sivulta edellisen päivän erolukema

täältä  (alkaa vuodesta 2006, joten skrollaa pitkälle alas).

Toisaalta kaikkea mitä kerrotaan, ei pidä uskoa. Tilastojen kanssa on kuitenkin parempi olla valppaana. Ne eivät valehtele, ellei niitä varta vasten valjastetta siihen tehtävään. Mutta on kokonaan eri asia, miten tilastoja selitetään ja mitä niiden tulkitaan tarkoittavan.

- Olli Seppälä -

P.S. Arkkipiispan puheita tulkittiin yksiviivaisesti ja vedettiin hänen puhetapansa mahdollistamat mutkat suoriksi & otsikot sen mukaisiksi.

9 kommenttia

 • Jori Mäntysalo sanoo:

  Mitä, eikö kirkkohallituksella olekaan automaattista ohjelmakoodia pollaamassa erolukua? Kuvittelin että sellainen on, yhdistettynä tietysti sireeniin joka soittaa tarvittaessa kuuluvan hälytyksen.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Juhani Ketomäki sanoo:

  Kyllä arkkpiispa kohta taas avaa suunsa ja tulee uusi eropiikki.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Kimmo Jaatila sanoo:

  Olli Seppälän PS on ihan oikein. Näin kävi. Ja niin kävi Räsäsellekin Kankaanpään puheen jälkeen.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Tuula Hölttä sanoo:

  Olli Seppälä,

  käsitykseni on, että ei näille ”maan tavan” mukaan poliittisesti ”oikeaoppisille” ja kansan sisäistämille käsityksille voi mitään. Lopetin radion kuuntelemisen jo Repo-radion aikaan ja sama jatkuu nyt verovaroilla rahoitetun tv:n kohdallakin.

  Muutama aamu sitten avasin poikkeuksellisesti tv:n Studio 55 -ohjelman, kun ohjelmassa haastateltiin kahta kirjailijaa, jotka olivat tehneet kirjan Viipurista koskien v. 1918 sotaa. Turvauduin off-nappulaan siinä vaiheessa, kun haastattelija oli kiinnostunut tietämään, kuinka Neuvostoliitto reagoi v. 1918 asiaan.

  Itsenäisen Suomen valtion ja Venäjän välinen itäraja sovittiin virallisesti ensimmäisen kerran vasta Tarton rauhansopimuksessa 14.10.1920 ja Neuvostoliitto perustettiin 30.12.1922.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Markku Virta sanoo:

  Piikeistä tiedottamine kuuluu ilmeisest ek.fi -viestintä strategiaan. SIllä ruokitaan eroja ja käytetään tilannetta hyväksi.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Kari-Matti Laaksonen sanoo:

  Seppälän ”PS:ssä” tekopyhyys kukkii. Eikös tuo juuri ole ollut toimituksen tapa K24:ssä?

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Juhani Ketomäki sanoo:

  Toimituksen tapa on se että kaikkea mitä arkkipiispa tekee tai sanoo, ylistetään suureen ääneen. Minkäänlaista kritiikkiä ei koskaan kuule. Kotimaa24 ei missään merkityksessä ole riippumaton Media.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Yrjö Sahama sanoo:

  Kyllä eroamiset jatkuvat niin kauan kun kirkossa on sellaisia jäseniä, jotka eivät edes ajoittain usko Jumalaan. Se aika, jolloin kirkon jäsenyys oli kansalaiskuntoon kuuluva asia on ohi, ainakin urbaani-Suomessa. Tämän kääntöpuolena on sitten se, että liittyjiäkin on kasvava määrä. Jonkin verran on jo havaittavissa havahtumista siihen, että esim. pääkaupunkiseudulla eletään jo lähetystilanteessa. Kädenvääntöä on sitten siitä, koetetaanko jarruttaa eromista sanomaa vesittämällä vai edistää liittymistä sanomaa selventämällä. Kirkon tulevaisuuden kannalta jäkimmäinen on varmasti oikeampi tie.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Salme Kaikusalo sanoo:

   ”Kädenvääntöä on sitten siitä, koetetaanko jarruttaa eromista sanomaa vesittämällä vai edistää liittymistä sanomaa selventämällä. Kirkon tulevaisuuden kannalta jäkimmäinen on varmasti oikeampi tie.”

   Näin on. Selkeä sanoma on parempi myös ihmisen pelastumisen kannalta.

   Ilmoita asiaton kommentti