Enkeli ilman siipiä

Oletko joskus kohdannut enkelin?

”Typerä ja lapsellinen kysymys”, ajattelee joku. ”Voi, miten ihanaa! Uskotko säkin siihen, että enkelin voi oikeesti kohdata?” ajattelee toinen.

Olin aamulla hipihiljaisella toimistolla, kun yllättäen kuulin käytävältä puhetta. ”Ei täällä ketään oo!” Huutelin takaisin: ”On täällä!” Eräs työtoveri siellä epätoivoisena etsi apua pimeästä rakennuksesta ja tulikin ääneni perään heti kysymään avainta lukossa olevaan tilaan. ”Kun mulla ei oo just tota, mitä siihen tarvitaan.” Annoin avainnippuni ja tarjosin apua. Pian hän palasi ja sanoi: ”Kiitos! Sä oot niinku enkeli. Sulta puuttuu vaan siivet!”

Voi, miten monta kertaa ihan tavallisessa arjessa voi kohdata enkelin. Enkä tarkoita nyt taivaallisia siivekkäitä, vaan meitä mahdollisimman tavallisia maan tallaajia. Jokainen kaunis sana, lämmin hymy, iloinen tervehdys, huomioiva katse tai totta tarkoittava kysymys: ”Mitä kuuluu?”, voi olla vastaanottajalle enkelimäisen tärkeä. Se voi muuttaa päivän suunnan ja antaa energiaa pitkälle eteen päin.

Kun palasin iltapäivän kotikäynniltä takaisin toimistolle, minua oli vastassa kaksi työkaveria. ”Hei, meillä ois sulle täällä jätskiä!”

Laitetaan hyvä kiertämään! Enkelimäisiä tekoja ei ole koskaan liikaa.

 

Ps. 91: 11-12
”Hän antaa enkeleilleen käskyn
varjella sinua, missä ikinä kuljet,
ja he kantavat sinua käsillään,
ettet loukkaa jalkaasi kiveen”

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli
 1. ”Kiitos! Sä oot niinku enkeli. Sulta puuttuu vaan siivet!”

  Miksi muuten ajatellaan, että enkelillä on siivet? Enkeli tarkoittaa viestinviejää, siis myös maallista, kuten Ilmestuskirjassa, jossa Johannes kirjoitti seitsemän seurakunnan viestiviejälle lyhyen sanoman. Tekstiyhteys antaa viitteitä siitä, onko kyseessä maallinen tai taivaallinen sanansaattaja.

  1Kor.11:10 ”Sentähden vaimon tulee pitää päässään vallanalaisuuden merkki enkelien tähden.”

  Jakeessa mainitut enkelit kontekstin perusteella tarkoittanevat seurakuntien viestinviejiä, jotka kuljettivat mm. apostolien kirjeitä. Oli tärkeää, ettei seurakunnassa ollut sellaisia toimintoja, jotka herättäisivät pahennusta muissa seurakunnissa. Niissä kun oli entisiä epäjumalien palvojia, jotka toivat mukaan omia tapojaan, kuten Korinttin seurakunnassakin tapahtui.

  Hyvän sanoman tuoja on enkeli 🙂

  • Tapio Tuomaala, kiitos kommentistasi. Mielenkiintoista pohdintaa. Miksikö ajatellaan, että enkelillä on siivet?

   Kaikissa kuvissa, joita olen nähnyt enkeleistä taiteiltavan, enkelille on piirretty siivet. Ehkäpä tämä kuvataiteen aivojamme muokkaama käsitys enkelistä on suurin syy olettamuksellemme?

   Kirjoitukseni pointti olikin juuri siinä, että kuka tahansa meistä maan päällä kulkijoista voi olla sopivan tilanteen tullen se enkeli, jonka Jumala tiellemme lähettää silloin, kun näkee sen tarpeelliseksi. Siivettömiä enkeleitä, hyvän sanoman tuojia.

   🙂

  • Juha Heinilä, kiitos! Erityisesti kiitän tuosta artikkelista, se tulee varmasti avattua ja luettua vielä monta kertaa.

  • Otan kantaa tähän Raamatun enkeli-kysymykseen uudesa blogissani SIIVEKÄS ENKELI? Ja kijoitan siihen jatkon osan II ja III.

Päivi Kemell
Päivi Kemell
Olen Vaasan suomalaisen seurakunnan diakoniatyöntekijä. Tällä hetkellä olen työstäni opintovapaalla. Valmistuin diakoniksi Pieksämäen Diakista tammikuussa 2002, työnohjaajaksi valmistun Helsingin Diakista maaliskuussa 2024. Lisäksi olen saanut kirkon erityissielunhoidon koulutuksen ja täydentänyt osaamistani musiikkiterapian perusopinnoilla. Opintovapaalla suoritan Vamkissa sosiaali- ja terveysalan Hyvinvoinnin asiantuntija YAMK-tutkintoa. Kirjoitan paljon. Tässä blogissa haluan tuoda esille työhyvinvointiin ja ihmisten arkeen liittyviä asioita sekä pieniä hippusia elämän ihmeistä. Instagramista minut löytää nimimerkillä @paivialiasheinahattu. Tule seuraamaan!