Energiansäästöllä kohti parempaa tulevaisuutta

Luonnonläheisenä ihmisenä minulla on aina huoli ympäristöstä ja siitä, millaisen maailman me jälkipolville jätämme.

Energiankulutus on edelleen suurta kaikkialla maailmassa, myös meillä Suomessa, vaikka askelia parempaan suuntaan onkin viimeisten vuosien aikana otettu. Suomeen on rakennettu jo paljon tuulivoimaloita, mikä on huomattavasti puhtaampaa energiaa, kuin muilla keinoin tuotettu energia, pois lukien tietysti aurinkovoima. Tuulivoimalat eivät tuota päästöjä ympäristöön ja ne parantavat Suomen energiaomavaraisuutta, eli energiaa ei tarvitse tuoda muualta. Tuulivoimassakin on tietysti ongelmia, mutta itse näen nämä haitat huomattavasti pienempinä, kuin esimerkiksi vesivoimaloissa, jotka ovat jo tuhonneet useiden jokien ja vesistöjen kalakantoja.

Itse kannan korteni kekoon ympäristön puolesta polttamalla mahdollisimman vähän sähköä. Talooni olen hankkinut myös kaikki uusimmat energiaa säästävät sähkölaitteet ja vaihtanut osan talon valaistuksesta led-valoihin. Led-valoja suosittelen kyllä kaikille muillekin, sillä niiden energiankulutus on todella pieni eivätkä ne sisällä ympäristölle haitallisia raskasmetalleja. Asiaa ledien energiansäästöstä löytyy tämän linkin takaa: http://led-valot.info/

Energiansäästön lisäksi harrastan myös kierrätystä, eli muovit omiin jätteisiin ja paperit omiin. Kaiken maatuvan tavaran pistän omaan kompostiin, josta kesällä kaivan myös onkimadot. Muutenkin pyrin kyllä tuottamaan mahdollisimman vähän jätettä, vaikka nykypäivänä se tuntuu kyllä mahdottomalta, sillä melkeinpä kaikki tuotteet pakataan muoviin. Muovisia kauppakasseja ei ole kyllä omassa talossani näkynyt viimeiseen 10 vuoteen, vaan ne ovat vaihtuneet jo aikapäiviä sitten kestävään kangaskassiin. Energiansäästöä ja kierrätystä olen opettanut myös lapsilleni ihan pienestä pitäen ja täytyy kyllä sanoa, että opit ovat menneet perille. Sen minkä nuorena oppii sen vanhana taitaa, vai miten se sanonta menikään.

Vaikka monilla energiansäästö sekä kierrätys onkin vähän niin ja näin, niin viime kuussa luin kuitenkin positiivisia uutisia Helsingin uutisten verkkojulkaisusta. Espoolainen rakennusyhtiö JM Suomi aikoo ensimmäisenä Suomessa rakentaa Joutsenmerkittyjä kerrostalokoteja, joiden energiankulutus on vähäinen. Henkilökohtaisesti toivon, että muutkin suomalaiset yritykset panostaisivat enemmän energiansäästöön, mutta joka tapauksessa oikeaan suuntaan ollaan menossa.

Tällä kirjoituksella haluan kannustaa myös muita säästämään energiaa ja luonnonvaroja. En tarkoita, että kaikkien pitäisi tehdä niin kuin minä, mutta jos energiansäästön aloittaa ihan pienistä asioista ja opettaa niitä myös jälkikasvulle, niin tulevaisuudessa ympäristöasiat ovat varmasti paremmalla tolalla.

Kirjoittaja

Elias Korhonen

Reilu 40 vuotias mies, perheenisä, perusduunari, tee-se-itse mies, köyhän miehen MacGyver. Sydäntä lähellä ovat erityisesti luonto sekä kaikkien hyvinvointi nyt ja tulevaisuudessa. Kaikki jaksaa edelleen kiinnostaa maan ja taivaan väliltä, vaikka paljon on tullut jo tähän ikään nähtyä ja koettua.

Kirjoittajan kommentoiduimmat blogit