Elokapina on oikeassa - kapitalismin tuhokone on pysäytettävä

Elokapina-liikkeen mielenosoitus Helsingissä osui keskelle maalia. Poliisien kohtuuton väkivalta, pippurisumutteen käyttö rauhanomaisia mielenosoittajia vastaan ja suuren yleisön raivokas ja tuomitseva reaktio elokapinalaisia kohtaan osoitti kuinka valtava voima pelkällä kadulla istumisella ja liikenteen häiritsemisellä voi olla.  Performanssi osui ja upposi. Mielenosoitukset, oli ne sitten natsien tai kenen tahansa järjestämiä, ovat hyväksyttyjä niin kauan, kun ne eivät häiritse kapitalismikoneen rattaiden pyörimistä. Kadun tukkiminen ja liikenteen häiritseminen ylittää sietokyvyn, varsinkin kun se osuu kapitalismin keskeiseen ikoniin, yksityisautoiluun. Mikä onkaan raivostuttavampaa valtavirran valkoisille heteroille, kuin ituhippien ja viherpiipertäjien tunkeutuminen heidän pyhään paikkaansa, ajoradalle, häiritsemään heidän pyhää toimitustaan, oman auton kuljettamista.

Natsien teloittama pappi, Dietrich Bonhoeffer sanoi, että kristityn ja kirkon velvollisuus on heittää kapulaa rattaisiin, jos kuski on humalassa. Toisin sanoen on noustava vastarintaan tilanteessa, jossa poliittiset ja taloudelliset instituutiot ovat moraalisesti turmeltuneet. Elokapina-liike toimii juuri näin, häiritsee koneiston käyntiä ja heittää kapulaa rattaisiin, kun vallanpitäjät kaahaavat pahasti kännissä koko sivilisaatiota kohti kuilua, kun globaali, luonnon riistoon perustuva elämäntapa on viemässä meitä kohti vääjäämätöntä ekologista tuhoa. 

Olemme tilanteessa jossa parlamentarismi ei enää toimi. Demokraattiset insituutiot ovat halvaantuneet ja voimattomia tilanteessa, jossa kansainväliset suuryritykset ja finanssilaitokset ovat kaapanneet koko sivilisaation panttivangiksi. Ei ole enää muita vaihtoehtoja kuin pysäyttää globaali apokalyptinen tuhokone eli tunkea oma yksityinen ruumiinsa koneiston rattaisiin, sen tuhoisaa kulkua hidastamaan ja lopulta rikkomaan koko koneen.  

Elokapina on osa kansainvälistä Extinction Rebellion-liikettä, joka pyrkii kansalaistottelemattomuudella herättämään kansalaisia ja päättäjiä ilmastotekojen kiireellisyyteen. Liikkeen mukaan ajaudumme ekologiseen katastrofiin ja ihmiskunnan sukupuuttoon, jos emme tee taloudessa ja politiikassa merkittäviä muutoksia. Siksi elokapinalaiset kehottavat ihmisiä kansalaistottelemattomuuteen eli määräysten ja lakien rikkomiseen. Globaalin katastrofin uhatessa, mielenosoitukset eivät voi olla muuta kuin häiritseviä. On järjetöntä tuomita elokapinalaiset lain rikkomisesta kun järjestelmämme on mitä laittomin uhatessaan koko maailman elämää. 

On ollut pöyristyttävää huomata kuinka monet kirkon ihmiset, papit ja muut, ovat hyväksyneet poliisin kohtuuttoman väkivallan elokapinalaisia kohtaan. Kirkon johdon, piispojen, olisi pitänyt tuomita rauhanomaisiin mielenosoittajiin kohdistunut poliisiväkivalta. Onneksi kirkossa jotkut ovat heränneet:  Elokapina-liikkeessä on kristillinen siipensä. He toimivat Mestarinsa esimerkin mukaan. 

Kun Elokapina taistelee globaalin tuhokoneiston pysäyttämiseksi, Jeesus Nasaretilainen puolestaan taisteli aikansa köyhiä riistävää Jerusalemin temppeliä vastaan. Jeesuksen suorittama temppelinpuhdistusaktio, pöytien kaataminen, oli vastaavan kaltainen perfomanssi kuin elokapinalaisten kadulla istuminen.  Temppeliaktio oli tarkkaan harkittu symbolinen teko, jolla Jeesus osoitti temppelikultin lakkauttamisen välttämättömyyden. Hän ei vastustanut temppelissä käytävää kauppaa sinänsä, vaan temppelin riistoa köyhiä kohtaan. Vallanpitäjät ymmärsivät Jeesuksen teon symbolisen merkityksen. Jeesus oli todellinen uhka heidän yhteiskunnalliselle valta-asemalleen. Sen jälkeen he päättivät tappaa hänet. Meidän temppelimme ovat kansainväliset investointipankit ja suuryritykset, joiden aiheuttama tuho on mittakaavaltaan aivan toinen. Pelissä ei ole enempää tai vähempää kuin elämän säilyminen maapallolla. 

 

25 kommenttia

 • Mika Rantanen sanoo:

  Kekkonen ja Breznev tapasivat. Illan kuluessa Breznev ehdotti: – Kun maidemme väliset suhteet ovat nyt hyvät, niin eikö raja voitaisiin poistaa maidemme väliltä? – Kyllähän se muuten kävisi, mutta taidan olla jo liian vanha niin ison maan presidentiksi.

  Iltalehti, Presidentit, Extra, Vaalit 2012.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Marko Sjöblom sanoo:

   Eikös se ollutkaan Tanskan kuningas Kristian X kun hänelle ehdotettiin Tanskan liittymistä Suur-Saimaan valtakuntaan viime sodan aikana? ”Olen liian vanha saamaan niin monia uusia alamaisia” 😉

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Mika Rantanen sanoo:

  Hitler, Stalin ja Mannerheim kiistelivät keskenään, kenellä on rohkein armeija. Niinpä he päättivät tehdä rohkeustestin sotilailleen. Hitler, Stalin ja Mannerheim menivät talon katolle. Hitler käski sotilaansa hypätä alas talon katolta. Sotilas hyppäsi välittömästi alas talon katolta asiaa miettimättä. Seuraavaksi Stalin käski sotilaansa hypätä alas katolta. Sotilas sanoi, että häntä pelotti kauheasti, mutta hyppäsi kuitenkin harkittuaan hetken. Hitler myhäili jo varmana voitostaan. Sitten Mannerheim käski sotilaansa hypätä alas katolta. Sotilas tiuskaisi: ”Hyppää itte!”

  Mannerheim voitti kisan.

  Iltasanomat, Presidentit, Extra, Vaalit 2012.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Marko Sjöblom sanoo:

  Ketkä olivat maailman ensimmäiset neuvostoihmiset? -Aatami ja Eeva. Heillä ei ollut vaatteita, heillä oli vain yksi omena ja he luulivat elävänsä paratiisissa.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Kari Paukkunen sanoo:

  Vitsit blogin provokaationa?

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Kari Roos sanoo:

  Asiaan palatakseni; onko joku sitä mieltä, että kaikki tämän päivän kapitalismin hedelmät ovat ihan hyviä? Hyviäkin vaikutuksia on, mutta se kohtuus tuntuu tässäkin puuttuvan. On jotenkin järjetöntä, että kaikki maailman asiat mitataan rahassa. Ihmisiä kutsutaan kuluttajiksi ja kaikki ovat velallisia. Rahaa tehdään tyhjästä. Jotkut käärivät sitä loputtomasti. Yritykset kasvavat jättimäisiksi yritysostojen kautta ja hallitsevat näin maailmaa. Raha puhuu ja sillä on ylivalta. Kuitenkin annetaan ymmärtää, että sitä ei ole silloin kun sitä todella tarvittaisiin johonkin inhimillisiin tarkoituksiin. Tasa-arvosta puhutaan paljon, mutta taloudelliseen tasa-arvoon taitaa olla todella pitkä matka.

  Ilmoita asiaton kommentti