Ehtoollisviini verolle - ei hyvät ihmiset!

Muuten olen sitä mieltä, että valtion pitkälle suunnittelema hanke panna ehtoollisviini verolle on törkeä teko.

Ehtoollisviinillä ei pitäisi olla mitään tekemistä nautintoaineiden viihdekäytön tai alkoholipolitiikan kanssa. Sakramentti on täysin muuta.

Miksi kirkkoja ja uskonnollisia yhteisöjä pitää taas kurittaa?

Ehtoollisviinin  verotuotto valtiolle olisi mitätön. Pienille ja köyhille seurakunnille se taas on merkittävä lisärasitus ennestään vaikeassa tilanteessa.

3/4 ev.lut. seurakunnista kertoo, että verotulot ovat taas laskeneet. Huomattava osa teki tappiollisen tuloksen. "Voittoa" saaneilla taas on usein kyse satunnaiseristä, esim. siitä, seurakunnat myyvät henkensä pitimiksi omaisuuttaan, jos vain ostaja löytyy. Kun leirikeskus tms. on kerran myyty, sitä ei saa takaisin, ja moni asia on arvioitava uudestaan. Esim. rippikoulutyö menee uusiin puitteisiin eikä laatu taida parantua.

Joskus pienikin korsi katkaisee kamelin selän.

Voisiko valtion puolella ottaa järjen käteen ja peruuttaa suunnitelman, jota mikään EU-pykälä ei vaadi ja josta ei ole muuta kuin harmia?

28 kommenttia

 • Marja-Sisko Aalto sanoo:

  Kyse ei ole verosta vapauttamisesta, vaan siitä, ettei verotuskäytäntöä muuteta.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Jori Mäntysalo sanoo:

   Kyse on verovapauden jatkamisesta.

   Ei myöskään Jehovan todistajia ole tänä vuonna vapautettu asepalveluksesta, vaan vapautusta on jatkettu.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Salme Kaikusalo sanoo:

  Toisaalta, jos verovapaus aiheuttaa enemmänkin ”pahaa mieltä”, niin verotuksen käyttöönotto olisi ehkä tasapuolisuuden vuoksi hyvä niin jäisi tämäkin kirkon mollaamismahdollisuus pois.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Eija Moilanen sanoo:

  Tuolla googlaillessa näytti arvioita olevan, että verolle pano tuo noin 160000 euron laskun lisäyksen viineihin. Ymmärtääkseni se jakautuisi kaikkien seurakuntien kesken. Keskitalon mukaan se olisi sitten ”muun muassa diakoniasta ja nuorisotyöstä”. Mietin olisiko nämä ainoat säästökohteet. Alkoholiverolla katetaan niitä ongelmia, joita alkoholi yhteiskunnassa aiheuttaa.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Kirjoittaja

  Marja-Sisko Aalto

  Pappi, rovasti, kirjailija, entinen kirkkoherra Imatralla ja sitten tuomiokapitulin notaari Kuopiossa, nyt eläkemuorina. Ihmisen ja uskon puolesta. Sattuneesta syystä sydämellä monet asiat, vaikkapa eri tavoin siipeensä saaneet ihmiset. Vapauteen Kristus vapautti meidät!

  Kirjoittajan viimeisimmät blogit