Ehtoollinen korona-aikana?

Tuomiokapitulit ovat ohjeistaneet seurakuntia ehtoollisen vietossa. Ohjeiden mukaan ehtoollisen vieton tapa tulee miettiä kussakin seurakunnassa erikseen.

Pandemia on edelleen tosiasia, siksi varotoimet ovat edelleen tärkeitä, jotta virus ei pääsisi leviämään. Koronavirus on kosketustarttujan lisäksi ennen kaikkea pisaratarttuja. Muutamalla melko pienellä huomiolla tartuntariskiä voidaan pyrkiä vähentämään. Tässä joitakin ehdotuksia pohdittavaksi ja halutessa parannettavaksi ja käyttöön otettavaksi.

Pikareiden sijoittaminen nurinpäin riittävän korkealle ja sellaiseen paikkaan, jossa ei ole ihmisten ohikulkua, vähentää niihin pääseviä hengityspisaroita. Ne voivat olla esimerkiksi alttarilla papin takana, joka voi ottaa niitä sieltä viiniä tarjotessaan yksitellen tai esim. perheenjäsenien määrän mukaan.

En tiedä onko mahdollista konsekroida ja jakaa leipä avonaisen pateenin sijasta esim. pussista tai astiasta, jossa on pienehkö suuaukko? Ne suojaisivat leipiä hengityspisaroilta paremmin?

Jos ehtoolliselle tulijat seisovat yhtä korkealla, kuin pappi, niin leipien suojaaminen erityisesti pateenia käytettäessä on haastavampaa. Yksi mahdollisuus on esim., että pappi ottaa myös leivät yksitellen samalta takanaan olevalta riittävän korkealta pöydältä tai alustalta, jossa viini ja pikarit ovat. On myös mahdollista laittaa leivät valmiiksi esim. pienten servettien sisään. Ne on kuitenkin taiteltava siten, että leivät eivät pääse tipahtamaan.

Koska virus voi tarttua yskäisyjen lisäksi myös puhuessa, niin olisi hyvä ohjeistaa jättämään kiitos sanomatta ja vain kumartaa tai niiata kiitokseksi.

7 kommenttia

 • Juha Heinilä sanoo:

  Hyvä kirjoitus, kiitos Risto.

  Näin korona-aikana on hyvä toimia oikein. Jos on yskä tai muita oireita, ei olisi hyvä lähteä kirkkoon. Sairaat voi pyytää pappia toimittamaan sairaan ehtoollista, jos on sen tarpeessa. Kirkossa ehtoollinen kannattaa toimittaa siten, että seurakuntalaiset voivat sen turvallisesti nauttia. Myöskään kättelyt ja pyhät suudelmat kannattaa jättää väliin.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Pekka Väisänen sanoo:

  Pleksiseinää käytävät katolisessa asiassa. Seinän ja käsienpitopaikan väliin rako tarpeellisen toimittamiseksi seurakuntalaiselle.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Tarja Parkkila sanoo:

  ” Kun söitte kuollutta, teitte sen eläväksi, mutta mitä teette kun tulette valoon ? ”

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Kirjoittaja

  Kirjoittajan viimeisimmät blogit

  Kirjoittajan luetuimmat blogit

  Kirjoittajan kommentoiduimmat blogit