Duetto
Kahden pyhän mietteitä tutkistelen: Pyhän Henrikin muistopäivää 19.1.2021 ja 3. sunnuntai loppiaisesta. Duettoa tähän blogiini tulee.
TIISTAI 19.1.2021
Pyhän Henrikin muistopäivä
Piispa Henrik, uskon opettaja ja marttyyri
Ensimmäinen lukukappale: Jes. 52:7-10
Tässä Pyhän Henrikin päivän ensimmäinen lukukappale.
Kuinka ihanat ovat vuorilla
ilosanoman tuojan askelet!
Hän ilmoittaa rauhan tulon,
tuo suuren ilosanoman,
hän tuo pelastuksen sanoman
ja sanoo Siionille:
- Sinun Jumalasi on nyt kuningas!
Kuulkaa! Vartijat kohottavat riemuhuudon,
ja kaikki yhtyvät iloon,
sillä omin silmin he näkevät,
kuinka Herra palaa Siioniin.
Puhjetkaa riemuun, te Jerusalemin rauniot,
kaikki yhdessä iloitkaa!
Herra on antanut kansalleen lohdutuksen,
hän on lunastanut vapaaksi Jerusalemin!
Herra on osoittanut pyhän käsivartensa voiman
kaikkien kansojen silmien edessä,
niin että maan kaikki ääret näkevät
pelastuksen, jonka meidän Jumalamme on tuonut.
Herra puolustaa kansaansa,
hän säälii palvelijoitaan,
kun hän näkee, ettei heillä enää ole voimaa,
että he ovat uupuneita, niin suuret kuin pienet.
Vastustajilleen hän sanoo:
”Missä ovat nyt teidän jumalanne,
missä se kallio, johon turvasitte
Nouskoot nyt teitä
ne jumalat, joille te syötitte teurasuhrienne rasva
ja juotitte juomauhrienne viinin
Seiskööt ne teidän suojananne
Näettehän nyt: minä olen ainoa
ei ole muuta jumalaa minun rinnallani
Minä lähetän kuoleman, minä annan elämän
minä lyön ja minä parannan
minun vallassani on kaikki.
10 kommenttia
Matias
Varmaan ensimmäinen kerta, kun voi lukea kristityn kirjoittavan erittäin kauniisti vaimostaan. Siksi tämä runoilu oli ainutlaatuista. Arvostan.
Yleensä kaikki hymisevät vain poisnukkuneen Jeesuksen perään, vaikka eivät voi koskettaa sen enempää Jeesusta, kuin Kristustakaaan. Heidät voi tavoittaa vain mielen maailmassa, mutta vaimo on todellisuudessa Jumalan läsnäolon ilmentymä, joka valmistaa kodin, on ilo ja rauha ja joskus riitakin, että seesteisyyden arvo voisi ylös nousta.
Muuhun en nyt ota kantaa.
Mooseksen ja Joosuan ihana duettolaulu sisältää Jumalan kansalle turvallisen sanoman. Jumala pitää huolta kansastaan.
5 Moos 32:9-11
9 Herran osuus on hänen kansansa Israel, ja Jaakob hänen perintömaansa.
10— Hän otti sen hoiviinsa ja huolehti siitä, hän varjeli sitä kuin silmäteräänsä.
11 Niin kuin kotka suojelee pesäänsä ja liitelee poikastensa yllä, niin kuin se kantaa niitä siivillään, niin Herrakin kuljetti kansaansa.
Meillä on kirkkovuodessa menossa epifania- eli loppiaisaika. Kaste oli loppiaisen kaikkein ensimmäisin teema. Otanpa siis tähän muutaman rivin tästä Mooseksen ja Joosuan duetosta, aivan sen alusta, missä sateen vihma ja pisarat toimivat kasteen esikuvina.
Pienenä makupalana vähän asian alustusta
Jakeen 32:2 sanan “vihma” hepreaksi שָׂעִיר , “śā‘îr”, joka esiintyy vain kerran substantiivina, vertauskohdaksi voidaan ottaa Ugaritin teksteissä oleva śr‘ -sana, joka merkitsee jokien ja lähteiden vedenpinnan nousua sadekausina, ja siksi heprean sanan merkistyskenttä liittyy veteen. Näin lähes samoin kuulostavan karvaisuus -sanan merkitys ei tähän yhteyteen sovi, vaan veden vihma on todella hyvä käännös.
Ja sitten itse asiaan loppiaisen eli epifanian suuresta kasteteemasta
Upeat ovat tämän laulun runokuvat veden eläväksi tekevästä voimasta. Jakeet 1-4:
Kuuntele, taivas, mitä minä puhun, kuulkoon maa minun sanani. Sateena virratkoon minun opetukseni, kastepisaroina vierikööt sanani, niin kuin vihma nuorelle nurmelle, niin kuin kuurosade ruohikolle. Minä julistan Herran nimeä. Ylistäkää Jumalamme kunniaa! Hän on turvamme, kalliomme, teoissaan täydellinen. Kaikki hänen tiensä ovat oikeat. Hän on uskollinen Jumala, ei hän vääryyttä tee. Hän on vanhurskas, tuomioissaan oikea.
Näiden sanojen kohdalla mieleeni tulee luomiskertomuksen ihana kohta, missä aution ja tyhjän maan saa eläväksi Pyhän Henki käytössään vesipilvi. Hän, Eläväksitekijä, Virvoittaja, loi elämän. Näin autiomaa muutti paratiisin yltäkylläiseksi elämän runsauden täyttymykseksi.
Tämä luomiskertomuksen kohta oli myöhemmin Jeesuksen ja Nikodemuksen keskustelun tekstinä heidän keskustellessaan vesperissä, (yö alkaa auringonlaskusta n klo 18) tästä Pyhän Hengen työstä.
Jeesus otti silloin esille sen, että meidänkin elämämme toivo on päästä uudelleen tuon alkuperäisen (anothen = alkuperäinen) elämän luomisen yhteyteen Joh. 3:3.
Nikodemuksen miettiessä, voiko syntymä -sana sopia tämän uudelleen luomisen käsitteeksi, Jeesus jakeessa viisi tuo esille, miten me pääsemme tähän Jumalan valtakunnan yhteyteen. Tähän pääsemme samalla tavalla kuin Pyhän Hengen aikoinaan ensimmäisen kerran elämän luodessakin. Silloin Pyhä Henki toimii veden mukana vaikuttaen. Niin tapahtuu nyttenkin pyhässä kasteessan. Pyhä Henki käyttää vettä luomistyön uudistamiseen, ihmisen uudistamiseen, uuden elämän antamiseen.
Vanhan kirkko on aina opettanut, että Jeesus puhuu tässä yhteydessä kasteesta, kun hän puhuu “vedestä ja Hengestä syntymisestä”. Näin on apostolien lähipiiri asian ymmärtänyt.
Vallan siirtymä duettona tai soolona
Mooseksen ja Joosuan duetto oli eräänlainen vallan siirtymää osoittava laulu. Tähän asti Mooses oli ollut kansan johtaja. Tästä eteenpäin Mooses siirtyy syrjään ja Joosua alkoi johtaa kansaa.
Eilisessä USA:n vallan siirtymisen juhlassa 20.1.2021 on merkittävää huomata, että uusi presidentti osallistui läheisessä kirkossa pidettyyn jumalanpalvelukseen juuri ennen avajaisjuhlan alkua.
Edelleen on merkittävää se, että sekä avajaisten aluksi että lopuksi toimitettiin rukous.
Edelleen Bidenin puheessa ohjelman teoreettiseksi viittaukseksi esitettiin kirkkoisä Augustinuksen (354-430 jKr) opetus. Tämä on selkeä viittaus siihen, mistä lähteistä uusi presidentti ottaa teoreettiset ohjeensa hallintonsa perustavien linjauksien suuntaviivoiksi.
Mielestäni suomalaisten kannattaa ottaa oppia tästä luonnolliseen elämään kuuluvasta avoimesta uskonnollisuudesta. USA:n presidentin vallanvaihto seuraa ikivanhaa käytäntöä terveen uskonnollisuuden mukana olosta myös yhteiskunnan vallan vaihtumisen yhteydessä. Mooseksen ja Joosuan duettolaulu antaa hyvän mallin aidon elämän vapautuneen uskonnollisuuden raikkaasta esiin pulppuamisesta.
(Tosin USA:n vallanvaihtumisen juhlasta ei tullut tällä kertaa duettoa, kun vallasta väistynyt presidentti kieltäytyi mukanaolosta, joten Mooseksen ja Joosuan välisen dueton mallin vastaisesti juhlasta tulikin vain uuden johtajan soololaulu …!!…)
Pyhän Henrikin muistopäivän esittelyä ja tekstit löytyvät sivulta
https://www.kirkkovuosikalenteri.fi/kalenteripaiva/tiistai-19-1-2021/
Uskon syntymisen sunnuntain esittelyä ja tekstit täältä
https://www.kirkkovuosikalenteri.fi/kalenteripaiva/sunnuntai-24-1-2021/
Ilmoita asiaton kommentti