Avioon vihkiminen kirkollisena substanssin käyttäjänä kuin virkamiesoikeudellisena haasteena

Nyt on saatu hyvää ohjeistusta blogien muotoperiaatteisiin kuin sanojen määrään.

Kirkollisen vihkimisen saa kun täyttää muodot ja esteitä ei ole. Kun vuositasolla puolet vahvistettujen sitoumusten määrästä erikestoisina päätyy eroon voisiko kirkon asiaa kirkastaa.

Aiemmin olen esittänyt aviosopimuksen esittämistä, minkä pohjan saisi kirkkoherran virastosta, ennen papin Aamenta.

Toki tämä on yksi mahdollisuus. Toinen mahdollisuus on syventää asiaa useammalla papin kanssa käydyllä keskustelulla. Papeillahan on perustiedot sielunhoidollisista.

Miten aviohakuisuus liittyy tähän. Lukeneet muistavat rakastumisen asian yllättävän usein liittyvän hurmioitumiseen jolloin voidaan puhua aina kahden Ihmisen "hulluutteen" asti menevästä tilasta. Näin seurakunnan ja kirkon tulisi vakavoittaa tunnekuohua tekemällä kirkollisen vihkimisen asiaksi mitä haettaisiin, ja minkä muotovaatimuksiin sitouduttaisiin tapaamisissa vihkivän papin kanssa.

Asiasta kertoo myös Erik Bergmanin lied Ilta. Op.5 N:o 5. missä runoilija kuvaa kokemustaan "olen sairas ja kovasti onnellinen". Pä svenska går det "Sjuk jag är och likväl på lycka rik".

Voisiko asiaa uskoa kuten runoilija jatkaa "sitä tuskin uskoa voi". Ruotsalainen teksti on asiaan pureutuva.

Yhteensä ja erikseen, odottaisin kirkoltamme avioasian äärellä vakavoitumista. Toivottavasti hurmioituminen sana ei suoraan poista tätäkin kirjoittamaani.

8 kommenttia

 • Pekka Väisänen sanoo:

  Lainaamani liedin teksti on Joel Rundt`in.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Pekka Väisänen sanoo:

   Mika Rantasen kirjoitus psykiatreista oli varmasti yksi asia kun aiemmin kommentoimaani asiaan palasin kirkkomme kasuaalissa.

   Blogiin liittyen saa muistaa aiemmin olleen mielitautilääkäreitä. Eikö äkkirakastumisen oireet voisi hyvin sielunhoidonkin kulmasta katsoa kovasti haastavaksi ja aikaa katsovaksi tehdä omaehtoista ja harkittua työtä asian puolesta tai sitä vastaan.

   Psykiatrista minulla on mukavaa muisteltavaa kun tätini mies alan Ihmisiä nyt edesmenneenä oli.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Juha Heinilä sanoo:

  Kiitos Pekka blogistasi. Kun pääsin kristilliseen avioliittoon, niin vihkimisen suoritti uskovainen pappi. Hänen panos meidän avioliittoon on suuri. On autuasta, kun vihkiminen on papille enemmän kuin pelkästään toimitus. Kristillinen avioliitto on aina elinikäinen yhden miehen ja yhden naisen välinen liitto, jonka Jumala siunaa.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Pekka Väisänen sanoo:

   Kiitos Juha Heinilä, ja olen iloinen asianne puolesta.

   Hengellisyys ja sen harjoittaminen eivät kuitenkaan ole elämän evästä suurelle joukolle kirkkomme rivijäsenistä. Näin on hyvä katsoa eteenkinpäin.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Juha Heinilä sanoo:

   Avioliittomme alussa ihmissuhdetaitomme olivat huonot. Onneksi olemme voineet käydä lukuisat avioliittoleirit ja -tapahtumat. Vieläkin minulla on mahdollisuus oppia huomioimaan aviopuolisoni paremmin, tosin ikäni sekä auttaa, että on hidaste. Elinikäinen oppiminen sopii hyvin avioliittoon.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Tarja Parkkila sanoo:

  Voisin kuvitella, että hyvin kristillinen avoliitto on ongelmallinen siitä syystä, että jo alunperin siinä on kolme osapuolta, eli Jeesus kolmantena. Jos minulla olisi mies joka alati puhuisi hellin sanoin ja palvovin silmin vain Jeesuksesta Kristuksesta, niin kysyisin kyllä, että mitä sinä sitten minulla teet. Voisin epäillä myös mieheni seksuaalista suuntautumistaan, jota hän ei voi toteuttaa muuten kuin haaveissa kuolemanjälkeisista ikuisista häistä ikinuoren Jeesuksen kanssa.

  Sen vielä voi ymmärtää, jos vaimo ei saa kaipaamaansa tukea ja hyväksyntää ja onnellisuutta osaksensa, että hän haaveissaan tukeutua kaikkivoipaiseen mielikuvitusmieheen, joka voi korreloida kaikkien naisten kanssa samanaikaisesti saastumatta ja syntiseksi tulematta, mutta se, kun miehet haaveilevat nuoresta miehestä, se ei avioliiton kannalta ole kovin hyödyllistä jos kumppani on nainen. Ja naisenkin kannattaa pitää suunsa kiinni omista haaveistaan jotka kohdistuvat toiseen mieheen.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Pekka Väisänen sanoo:

  Mielenkiintosta ettei kirkon vihkimisiin haluta ottaa enemmän kantaa.

  Viidestä seitsemään vuotta kestäneet liitot hyvin katsovat useampaa lasta, ja hyvällekin miehelle elatusmaksut tulevat isoksi haasteeksi katsoa uutta kaveria elämässä eteenpäin.

  Tämä mainitsemani aviosopimuksen pohja kirkkoherranvirastosta kuulutuksia hakiessa olisi niinsanotusti uudistuvaa sorttia mikä ajassa paranisi, ja mihin säätyyn katsovia kehotettaisiin katsomaan apua juristilta asian tarkennuksiin.

  Kun kirkko haluaa olla vastuullinen avionvahvistaja kyllä jotain saa odottaa työstä asian hyväksi.

  500.taa euroa on pieni raha siittä maksaa se myöhemmin epäonnen kohdatessa moninkertaisesti menneelle rakkaudelle.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Pekka Väisänen sanoo:

   Virkatyönä kirkkohallitus tarvitsisi kaksi viikkoa työtä konsultoiden saada aviosopimuksen pohja seurakuntiemme virastoihin.

   Kun tähän ei ole haluja vihitään sitten ilman vaivoja kaikki jotka asiaan ilmottautuvat halukkaaksi.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Kirjoittaja

  Pekka Väisänen

  Soossi ja joltisen pyöriät perunat. Olen nuoruudessa hiukan soittanut ja lukenut.