Ateistien moraali

Vaikka ateismissa ei ole moraalia sen enempää kuin kirstinuskossa tai muissakaan uskonnoissa (koska moraali tulee ihmisistä, ei ideologioista tai uskonnoista), keskustelu ateistien ja uskovien moraalista on ollut keskustelujen kestoaihe jo satoja vuosia. Aikaisemmin historiassa on toki ollut tutkimattakin selvää, että jumalattomat ihmiset ovat moraalittomampia kuin uskovat.

Aihetta on kuitenkin sittemmin tutkittu, ja tuoreen tutkimuksen mukaan ateisteilla on ihan samanlaisia moraalisia periaatteita kuin uskovilla. Tämä siitä huolimatta, että heillä ei ole mitään yliluonnollista toimijaa, joka vaatisi heiltä moraalia tai eettisesti kestäviä ratkaisuja. Uskonnottoman moraalisiin kysymyksiin liittyvistä ratkaisuista ei ole myöskään luvassa palkinnoksi ikuista elämää tai rangaistusta kadotuksessa tai helvetissä.

Vaikka tutkimuksen tuloksessa ei ole mitään yllättävää, iso joukko uskovista pitää nykyäänkin uskonnottomia epäluotettavampina ja moraalittomampina kuin uskovia.

Vuonna 2019 julkaistiin tutkimus, johon osallistui vastaajia 34:stä maasta, jonka mukaan 45% ihmisistä pitää jumalauskoa välttämättömänä moraalin ja muiden toivottavien arvojen kannalta.

Vuonna 2020 julkaistiin yhdysvaltalainen tutkimus, jonka mukaan vain 60% vastaajista voisi ajatella äänestävänsä uskonnotonta presidenttiehdokasta. Vastaajista 95% oli valmis äänestämään katolilaista ehdokasta, 93% juutalaista ja 80% evankelikaalista kristittyä.

Koska moraali ei riipu yksilön ideologiasta tai uskonnosta, kysyn sivuston uskovilta, tämän seurakunnan edessä, kysymyksen:

Mitä moraalia on siinä, että uskova pitää itseään moraalisempana kuin uskonnottomia - ja kuten tutkimus osoittaa, vieläpä perusteettomasti?

52 kommenttia

 • Ari Pasanen sanoo:

  Marko Sjöblom väittää:””Myös johonkin näkemykseen syvästi sitoutunut henkilö voi arvioida myös oman uskonyhteisönsä käsityksiä srurauksineen tieteellisesti pätevällä tavalla.”””

  Siis mietitäämpä entisen neuvostoliiton hienoa ompelukonetehdasta, siitä kertova opus selittää kuinka metallia menee toisesta päästä sisään ja toisesta tulee ulos naisten elämää helpottavia ompelukoneita, siis kerrassaan hieno laitos. Todellisuus onkin toisenlainen, metallia kyllä menee sisään mutta ulos tuleekin aseita, toisin kuin hienossa opuksessa kirjoitetaan.

  Samoin kun uskonyhteisö väittää perustavansa kaiken evankeliumille, Jumalan rakkaudelle, niin kuinka se tuottaa väkivaltaa ja pakottamista, vaikkapa sisällissota jäsenien keskuudessa? Voiko tätä yhtälöä todistaa ”tieteellisesti”, valheeksi vai miksi?

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Marko Sjöblom sanoo:

  Ari Pasanen. Propaganda ja tutkimus ovat eri asioita.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Kirjoittaja

  Antero Syrjänen

  Olen 70-luvun lopulla syntynyt nuori mies läntisestä Suomesta. Perheeseen kuuluu vaimo ja muutama pörröinen lemmikki. Synnyin Jehovan todistaja -sukuun ja -perheeseen. Blogeissani tulen käsittelemään, ainakin aluksi, elämää Jehovan todistajien maailmassa ja ympäristössä. Jos haluat kysyä todistajuudesta (tai ottaa muuten yhteyttä) yksityisemmin, sähköpostiosoite on: tantero.syrjanen@gmail.com