Armolahjat hengellinen pääoma?

Maallisen pääoman tunnemme ja arvostamme kukin omalla tavallaan.  Tiedämme myös, että ihmisiä on ainakin kolmenlaisessa kategoriassa. Ensimmäiseksi ovat ne, joilla on liian vähän ja kipeästi kaipaisivat vähän lisää. Toiseksi ovat ne, jotka ovat saavuttaneet kohtuullisen tason, on tarpeeksi, mutta ei kovin paljon liikaa. Kolmas taso on siis ne joilla on ja sen myös antavat näkyä.

Hengellisellä puolella on samanlainen jako. Ovat ne, jotka eivät koskaan pääse oikein vapaaseen ja iloiseen uskomiseen, jotka jatkuvasti kerjäävät armon murusia. Hyvin toimeentulevalla on mukavat oltavat on rauhaa ja iloa ja ikäänkuin saa itse ohjata omaa uskon purttaan. Viimeinen taso on väkevät uskon sankarit, joita ihaillaan ja joiden tekoja myös liioitellaan. Harva ihminen on sellainen, ettei tykkäisi pienestä, keskisuuresta tai ylönpalttisesta kehumisesta.

Mitähän mieltä Raamattu mahtaisi olla, jos oikeasti sitä lukisimme? Jeesus sanoi: Autuaita ovat hengellisesti vaivaiset sillä heidän on Jumalan valtakunta! Köyhä voi saada aina lisää ja se lisän saaminen tuottaa suuren ilon.  Hyvin toimeentuleva ei edes huomaa niitä siunauksen sateita, joka koskettaa joka päivä. Saa nousta ylös ja elää koko päivän vaikkapa ilman kipua. Upporikas ei saa koskaan sellaista pamausta, että ilme värähtäisi, koska iso kasa tulee vain vähän suuremmaksi.

Vuorisaarnan sanoma, tekee meistä köyhiä oman ansiomme perusteella, mutta rikkaita Hänessä, joka meitä vahvistaa. Kun käymme läpi ne kaikki kohdat, me ymmärrämme oman kykenemättömyytemme. Muta Hänessä voimme kaiken, kun emme kerää itsellemme omaksi hyväksemme mitään taivaallisista tavaroista. Paljon kiitoksen saaminen on siitä huono, ettemme lihallisina pysty lähettämään kaikkea kiitosta lyhentämättömänä sinne minne kaikki kiitos ja ylistys kuuluu. Sanassa sanotaan: Köyhät, mutta monta rikkaaksi tekevät! Miten köyhä voi tehdä toisen rikkaaksi? Juuri siten miten Pyhä Henki opettaa.

 

5 kommenttia

 • Tarja Parkkila sanoo:

  Onhan se tosi, että köyhä tekee rikkaan. Jos kaikki olisivat rikkaita, kukaan ei tietäisi olevansa rikas. Jos taas kaikki olisivat köyhiä, ei kukaan tietäisi olevansa köyhä, ei olisi mihin verrata.

  ” Mutta hänessä me voimme kaiken ” Tämä oli jännä lause, mutta missä se kaikki mitä te voitte, tulee näkyväksi. Ei sitä muuten tiedä, että sellainen voiminen on teissä olemassa.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Tarja Parkkila sanoo:

  Lahtinen ”Mitähän mieltä Raamattu mahtaisi olla, jos oikeasti sitä lukisimme? ”

  Minulle raamattu sanoi. ” Tässä minä olen.” Nyt on kultaukset variseet reunoista ja lehdetkin pehmenneet, joten luettu on. Ei ole vielä kieltänyt.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Kukin toimii uskonsa mukaan ja siitä käsin?

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Pekka Veli Pesonen sanoo:

   Kiitos Lauri kun kiteytit muutamaan sanaan koko kristillisen elämän valtavan kirjon. Vuorisaarna puhuu aivan eri tavalla hengelliselle ihmiselle. Hengellisesti köyhä voi olla tavattoman rikas, mutta vain siksi, että näkee oman hengellisen rikkautensa vähäiseksi sen rinnalla mitä vielä on mahdollista omistaa. Hengellisin silmin tulkittuna Vuorisaarna saa syvällisen ja uskovaa hoitavan näköalan. Muille se puhuu vain konkreettisista elämän tapahtumista. Siitä näkökulmasta sisällön rikkaus ei ollenkaan avaudu.

   Vuorisaarna puhuttiin käsittääkseni vain opetuslapsille. Jo se näköala luo sanoille yllättäviä ja hengellisesti syvällisiä merkityksiä. Vastaanottajat siis osasivat tulkita sanat oikein.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Reijo Mänttäri sanoo:

  Raamattun oppeja opetusta voi vain uskovainen noudattaa.

  Ihmisen elämän tarkoitus on, että hän etsisi ja löytäisi pelastuksen, vt. Apt.17:

  27, ”.. että he etsisisivät Jumalaa (vaikka hapuilemalla)

  28, ”koska hänessaä me elämme, olemme, liikumme ..”.

  Eli Jumala löytyy vaikka ”silmät kiinni”, mikä on sitten kaiken alku, matkalla taivaaseen.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Kirjoittaja

  Lauri Lahtinen

  Olen eläkkeellä sotilasammatista. Vanhemmiten ovat hengelliset asiat tulleet tärkeiksi. Olen tuottanut päivänsanakirjan: Muruja Herran pöydästä. Agape-kodin pastorina tuotan joka torstai klo 12.00 noin puolentunnin live-lähetyksen, kun kokoontuminen ei nyyt onnistu kasvotusten.... Olen värkännyt tuubisivun ja siellä julkaisen viime vuosituhannen lopulta juttuja, kun Inkerin kirkon yhteydessä toimittiin. Lauri L Lahtinen youtube.com

  Kirjoittajan luetuimmat blogit

  Kirjoittajan kommentoiduimmat blogit