Antakaa armoa! – Nyt tuli omenapuuta ikävä

b2ap3_thumbnail_Reformaation-juhlav205-1-of-1.JPG

Uskonpuhdistuksen – anteeksi nykyään pitää puhua reformaatiosta – juhlavuoden tunnukseksi on valittu Armoa 2017! Reformaatio 500 v.

Samalla ilmeisesti hyllytettiin aiempi sanallinen hahmotelma Vielä tänään istutan omenapuun. Kotimaa24 kertoi tästä aiemmasta suunnitelmasta lokakuussa 2012. Seija Nikkilän suunnittelemaa kaunista omenapuu-kuvaa sen sijaan saa edelleen käyttää, mutta ilmeisesti ilman tekstiä. Omenapuu teksteineen päivineen oli lämmin ja rakastettava, vaikkakaan ei kovin iskevä myönnettäköön – pikemminkin runollinen.

b2ap3_thumbnail_ReformaatioOmena205-1-of-1.JPG

Entä sitten tämä uusi tunnus? Mitä se herättää. Onko armoa tarjolla vain vuonna 2017? Miksi armon perässä on huutomerkki. Onko armo asia, jota pitää huutaa? Armoaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa! Entä miksi vuotta-sana on lyhennetty v:ksi: Reformaatio viissataa vee? Miksei pelkkä 500 riitä?

On helppo kuvitella, että tunnusta pohtineisiin on iskenyt jonkinlainen opillinen hätä. On haluttu tiivistää reformaation sanoma lyhyesti ja ytimekkäästi. No sehän on tietenkin armo. Sitten on päätetty lätkäistä vielä huutomerkki perään, jotta sanalle tulisi huomioarvoa. Tiedoksi se, että esimerkiksi uutisia, joiden perässä on huutomerkki, luetaan vähemmän kuin muita uutisia. Huutomerkit ärsyttävät ihmisiä. Miksei laitettu vaikkapa Armoa ja kolme pistettä perään: Armoa… Se olisi osoittanut jatkuvuutta. Ja armon varassahan sitä on tultu koko esihistoria.

Lue lisää juhlavuoden tunnuksesta täältä

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

Kirjoittaja

toimitus Kotimaa
toimitus Kotimaa
Blogissa katsellaan ohitsekiitävää maailmaa yksityiskohtien ja yleistyksien kautta. Erityisesti kirkon ja uskontojen asiat ovat luupin alla. Yhteiskuntaa unohtamatta.