Antakaa armoa! - Nyt tuli omenapuuta ikävä

b2ap3_thumbnail_Reformaation-juhlav205-1-of-1.JPG

Uskonpuhdistuksen – anteeksi nykyään pitää puhua reformaatiosta – juhlavuoden tunnukseksi on valittu Armoa 2017! Reformaatio 500 v.

Samalla ilmeisesti hyllytettiin aiempi sanallinen hahmotelma Vielä tänään istutan omenapuun. Kotimaa24 kertoi tästä aiemmasta suunnitelmasta lokakuussa 2012. Seija Nikkilän suunnittelemaa kaunista omenapuu-kuvaa sen sijaan saa edelleen käyttää, mutta ilmeisesti ilman tekstiä. Omenapuu teksteineen päivineen oli lämmin ja rakastettava, vaikkakaan ei kovin iskevä myönnettäköön – pikemminkin runollinen.

b2ap3_thumbnail_ReformaatioOmena205-1-of-1.JPG

Entä sitten tämä uusi tunnus? Mitä se herättää. Onko armoa tarjolla vain vuonna 2017? Miksi armon perässä on huutomerkki. Onko armo asia, jota pitää huutaa? Armoaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa! Entä miksi vuotta-sana on lyhennetty v:ksi: Reformaatio viissataa vee? Miksei pelkkä 500 riitä?

On helppo kuvitella, että tunnusta pohtineisiin on iskenyt jonkinlainen opillinen hätä. On haluttu tiivistää reformaation sanoma lyhyesti ja ytimekkäästi. No sehän on tietenkin armo. Sitten on päätetty lätkäistä vielä huutomerkki perään, jotta sanalle tulisi huomioarvoa. Tiedoksi se, että esimerkiksi uutisia, joiden perässä on huutomerkki, luetaan vähemmän kuin muita uutisia. Huutomerkit ärsyttävät ihmisiä. Miksei laitettu vaikkapa Armoa ja kolme pistettä perään: Armoa… Se olisi osoittanut jatkuvuutta. Ja armon varassahan sitä on tultu koko esihistoria.

Lue lisää juhlavuoden tunnuksesta täältä

4 kommenttia

 • Katja Sallinen sanoo:

  Me elämme vasta 2013 ja nyt jo huutaa armoa. :p

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Ville Hassinen sanoo:

  Wittenbergissä on Luther Garden, jonne on istutetaan (käytännössä on jo istutettu) 500 puuta eri kirkkojen taholta. Oman kirkkomme puun kävi (muodollisesti) istuttamassa teologisten asiain sihteeri TT Tomi Karttunen.

  http://www.luther2017.de/en/orte/luther-garden-in-wittenberg

  Puita siis on, ainakin 500 jokaista reformaation jälkeistä vuotta kohden.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Teemu Kakkuri sanoo:

  Lause omenapuun istuttamisesta olisi sopinut huonosti reformaation juhlavuoteen, koska se ei ole peräisin reformaattoreilta.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Sonja Ottavainen sanoo:

  Aika epätoivoisen näköinen. Ihan kuin joku istuisi vankilassa ja odottaa vapautumistaan vuonna 2017. Väri on hyvä.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Kirjoittaja

  Kotimaa toimitus
  Kotimaa toimitus

  Blogissa katsellaan ohitsekiitävää maailmaa yksityiskohtien ja yleistyksien kautta. Erityisesti kirkon ja uskontojen asiat ovat luupin alla. Yhteiskuntaa unohtamatta.