Annetaanko lasten tulla?

Tästä asiasta ei pitäisi sanoa enää mitään, kun kaikki haluavat sanoa siitä oman mielipiteensä. Kyse on Al-Holin lapsista. Totean kuitenkin muutaman, toivottavasti jonkun tuoreemman näkökulman.

Sanotaan, että kylmä, riittämätön ravinto ja sairaudet uhkaavat suomalaisten 11 äidin ja noin 30 lapsen terveyttä Al-Holin leirillä. Tämä synnyttää poliittista painetta heidän kotiuttamiseensa.

Vielä enemmän näyttää muodostuvan painetta eri puolueiden kannattajilta Al-Holin lasten suhteen: Hallituksen vihreät ja vasemmistopuolueet haluavat näyttää asiassa ihmisoikeuksien kunnioittamista, keskusta ja oikeisto turvallisuusnäkökohtia. Al-Holin lapsista vaikuttaa tulleen välikappaleita poliittisen mielipiteen osoittamisessa. Siksi asia mutkistuu.
_ _ _
Miltä asia minusta näyttää?

Syyrian sota on synnyttänyt pakolaisuutta ja telttaleirejä, joissa talven tullessa olot pahenevat. Olen muutaman kerran käynyt suomalaisten kriisinhallintajoukkojen luona Etelä-Libanonissa, missä vuorilla oli täysi talvi. Siellä oli muutama vuosi sitten noin 2,5 miljoonaa pakolaista alkeellisissa oloissa. Al-Holin leiri ei muodosta olosuhteiden osalta poikkeusta. Erityistä on ainoastaan se, että pieni määrä Suomen kansalaisia on leirillä.

Suomen Puolustusvoimien upseereita on Peshmerga-taistelijoiden kouluttajina Irakissa. Heillä saattaa olla tietoa paikallisista oloista ja yhteyksiä, jotka hyödyttävät mahdollista toimintaa asiassa. Vaikuttaa siltä, että kurdien hallinto ja leiriä vartioivat Peshmerga-taistelijat eivät erityisesti halua pahentaa oloja leirillä tai kostaa ISIS-taistelijoiden hirmutekoja.

Leirien suuri koko, ajan kuluminen ja riittämättömät resurssit leirien ylläpidossa vaikeuttavat kuitenkin humanitaarista tilannetta. Siksi nopea keino vaikuttaa äitien ja lasten huonoiksi kuvattuihin oloihin leirillä on tuoda heille Suomen kustannuksella parempia telttoja, lämmittimiä, vaatteita, telttasänkyjä ja patjoja, makuupusseja, lääkkeitä ja ruokaa – jos nimittäin halutaan vaikuttaa oloihin, jotka on esitetty perusteeksi kotiuttamiseen.
_ _ _
Toisin on ISIS:in vangitsemien Jesidien kohdalla. Tuhannet jesidinaiset ja lapset elävät kansainvälisen huomion ulkopuolella leireillä: naiset ovat seksiorjina, heitä pahoinpidellään, heidän lapsiaan näännytetään nälkään ja surmataan äitien nähden.

Pari päivää sitten TV:ssa oli BBC:n dokumentti jesidinaisten sotilasosastosta. Brittitoimittaja Stacey Dooley vieraili 2016 naisten koulutusleirillä ja haastatteli naisia heidän valmistautuessaan taistelemaan ISIS:iä vastaan. ISIS oli surmannut naisten perheenjäseniä ja osa heistä oli ollut seksiorjina. Naisten kokemukset ovat tuskallista kuultavaa.
_ _ _
Ilman Al-Holin lasten synnyttämää kuumaa poliittista keskustelua asiaan voisi suhtautua viileästi. Valtion mittakaavassa kyse on pienestä asiasta. Todellisissa humanitaarisissa kriiseissä hallituksella tulee olla toimintavalmius reagoida nopeasti satojen, tuhansien, jopa kymmenien tuhansien ihmisten avun tarpeeseen. Muutaman kymmenen ihmisen palauttamisesta päättäminen ja asiassa toimiminen ei siten saisi olla viikkoja hallituksen ykkösasia.

Muiden pohjoismaiden hallitukset ovat tuoneet Al-Holin leiriltä toistaiseksi yksittäisiä orpolapsia. Ratkaisuun lienee vaikuttanut ainakin Ruotsin ja Tanskan kohdalla arvio ääri-islamismin muodostama turvallisuusuhka. Suomen hallituskaan tuskin poikkeaa suuresti pohjoismaisesta linjasta. Siten kyseeseen voisi tulla ensi vaiheessa neljän orpolapsen palauttaminen, jos hallitus niin päättää.
_ _ _
Itse pidän ongelmallisena äitien ja lasten erottamista toisistaan. Huolehtiva äiti on yleensä lapselle paras turva ja antaa myös äidille elämän tarkoituksen.

Toinen asia on, ettei julkisuudessa ole puhuttu mitään ISIS-isistä ja heidän Suomeen tulostaan. Joko perheet ovat valmiiksi rikkoutuneet ja isien olinpaikasta ei ole tietoa, tai sitten miesten muodostama turvallisuusuhka on niin ilmeinen, ettei ole haluttu edes avata keskustelua heidän Suomeen tulostaan, vaikka perheiden yhdistäminen olisikin muutoin joidenkin puolueiden agendalla.

Kolmas mieleeni tuleva näkökohta on, ettei ajatus miehen ja naisen sekä lapsien ydinperheestä edes vaikuta joidenkin puolueiden näkökulmasta enää tuettavalta ideaalilta ja siksi on tarpeen puhua vain äideistä ja lapsista.
_ _ _
Pienestä asiasta syntynyt debatti saa minut kysymään, kuinka onnistutaan suurempien asioiden – kuten työllisyysasteen noston, sosiaali- ja terveysreformin ja ennen kaikkea ilmastonmuutoksen torjumiseksi tehtävien päätösten kohdalla?

Aivan pian hallituksen tulee olla toimintakykyinen ja tehtävä tarvittavat päätökset, vaikka puolueiden kannattajat olisivat erimielisiä asioista. Silloin ei voi jäädä tekemään identiteettipolitiikkaa kannattajien korvasyyhyyn vaan ajateltava maan kokonaisetua.
_ _ _
Lasten surmaamiset, perheiden pakottaminen pois kotoaan, yöpyminen talvella lähes taivasalla, lapsen syntymä leirioloissa tilapäismajoitteessa, ovat tätä päivää Lähi-idässä.

Samoin oli noin 2020 vuotta sitten Juudeassa. Al-Holin leiriltä on sinne suunnilleen sama matka kuin Helsingistä Ouluun. Kansa, joka vaelsi pimeässä, näki suuren valon, ja voi nähdä sen myös tänään.

  1. Eikö ole luonnollista että he toistaiseksi ainakin ovat lojaaleja niille ajatuksille joka sai heidät lähtemään sinne? Heidän kannaltaan tapetut miehet ovat jihadisteja tavoitteena päästä uhreina paratiisiin.

    Mutta toisaalta. Nyt vallitsee suuri pelko siitä että näitten naisten mukana terrorismi saisi jalansijaa Suomessa. Miten realistista se olisi?
    Tällä hetkellä ainoat terrorismin uhrit Suomessa ovat nämä äidit, heidän miehensä ja lapset.

    • Enkö sanonut aika täsmällisesti sen että toistaiseksi ainoat terrorismin uhrit ovat nuo keskustelun kohteena olevat äidit heidän kuolleet miehensä ja lapset. Sanan mukaisesti miekkaan tarttuneet ovat miekkaan hukkuneet.
      Pahimmassa tapauksessa jopa heidän sielunsa maailmanvaltaa tavoitellessa on saanut paranttumattoman vamman.

Pekka Särkiö
Pekka Särkiö
Kenttäpiispa evp. ja Vanhan testamentin eksegetiikan dosentti. Keski-Lahden seurakunnan vs. kirkkoherra 4.3.2024-30.8.2024. Harrastan mehiläistarhausta ja maatiaiskanojen kasvatusta, esteratsastusta ja nykyaikaista viisiottelua. Minulle tärkeitä asioita ovat luonto ja sen elinvoiman turvaaminen, ekologinen elämäntapa, historian tuntemus sekä kestävän yhteiskunnan puolustaminen.