Ankara rakkaus

Forssan Lehti Sana sunnuntaiksi 02.03.2003 Jukka Teininen

ANKARA RAKKAUS
Tällainen sanayhdistelmä vaikuttaa ristiriitaiselta. Raamattua lukiessamme me voittopuolisesti miellämme Jumalan rakkauden lempeytenä, armahtavaisuutena. Muutamat kristityt ymmärtävät tämän rakkauden jopa rajattomana suvaitsevaisuutena. Miten siis on?
Jumala on rakkaus. Ei syyttäjä, ei tuomari vaan armahtaja. Miksi? Koska Hän katsoo meihin, Poikansa Jeesuksen Kristuksen , Golgatan työn ansiossa. Siksi laulammekin: ”Kuinka suurta rakkautta sinulta, oi Jeesus, sain! Ristin vaivat, kuolemankin sinä kärsit puolestain. Meitä auttaaksesi saavuit rikkaudesta köyhyyteen, taivaisesta kunniasta, luokse suvun langenneen. ”
Ristin salaisuutta tutkiessamme, emmekö todellakin sano: Ankaraa rakkautta. Tarvitsemme uskon silmiemme avautumista, jotta näkisimme, miten Jeesus kärsi meidän puolestamme ja koko maailman puolesta. Tämän rakkauden tuntemiseen Isä Jumala haluaa meidätkin.
Jumalalla on sanansa lisäksi omat etsikon aikansa itse kullekin. Elämän kohtaloissa ,Jumala joskus pitää omiaan niin tiukassa, rakastavassa syleilyssään, että kyynelet tulevat silmiin. Luther on tästä johdatuksesta sanonut: ” Sinä korotat meidät, kun alennat meidät; sinä teet meidät vanhurskaiksi, kun teet meidät syntisiksi; sinä viet meidät taivaaseen, kun syökset meidät helvettiin, jne” Raamatussa on näin: ” Mikään kuritus ei tosin sillä kertaa näytä olevan iloksi, vaan murheeksi, mutta jälkeenpäin se antaa vanhurskauden rauhanhedelmän niille, jotka sen kautta ovat harjoitetut. ” Tällainen ankara rakkaus siksi, että Isä haluaa omansa taivaaseen. Tie taivaaseen on kalliisti ja verisesti taisteltu Jumalan Pojan kärsimisellä ja kuolemalla ristinpuussa. Oikeata, tosin ankaraa rakkautta, on Jumalalta tämä - jota meidän on kiitollisuudella muistettava: ”jota Herra rakastaa, sitä Hän kurittaa; ja Hän ruoskii jokaista lasta, jonka Hän ottaa huomaansa.” Tällä viisaalla johdatuksellaan ”Jumala tahtoo, että kaikki ihmiset pelastuisivat ja tulisivat tuntemaan totuuden. ”
Esimerkki elämästämme: Kun haluamme elämämme jatkuvan täällä ajassa, suostumme kirurgin suvaitsemattomaan, kipeää tekevän veitsen viiltoihin. ”Puukotuksella” on parantava vaikutus.
Sama parantava vaikutus on Jumalan sanalla. ”Sillä Jumalan sana on elävä ja voimallinen ja terävämpi kuin mikään kaksiteräinen miekka ja tunkee lävitse, kunnes se erottaa sielun ja hengen, nivelet sekä ytimet, ja on sydämen ajatusten ja aivoitusten tuomitsija.” Sanan totuuteen suostuminen on elämä ja autuus. Ja ”Rakkaus iloitsee totuuden voittaessa.”
Alistu siis Sanan ”miekkaan” ja anna Sanan ”operoida” pois Sanan vastaiset syntisi, tekosi. Pyhä Henki kirkastaa sinulle; ”Kaikki mikä ei ole Sanan mukaista on syntiä.” Tulemme tuntemaan kuinka kipeää Sanan totuus tekee. Niinpä, kun siivosyntinen elämä, hyvä maine, kunnia ja vaikkapa ”leipä” kavennetaan tai omaisuus otetaan pois, silloin nähdään, tunnemmeko Jumalan rakkautta. Toisaalta sitten, sanoin kuvaamatonta on tervehtyminen synnin sairauksista ja parantuminen Jumalan rakkaudessa, Vapahtajassamme, Jeesuksessa Kristuksessa.
Raamatussa sydän merkitsee tahdon paikkaa. Kun Jumalan rakkaus on ”vuodatettu sydämiimme” niin mekin rakastamme. Saamme pitää ” Jumalaa esikuvana, olemmehan hänen rakkaita lapsiaan.”
Ymmärrämme Jumalan rakkauden, ankaran rakkauden todellisen hinnan ja merkityksen. Tuomme sen todistuksessamme esiin julistamalla kokonaista, totuudellista Raamatun sanaa. Saamme laulaa:
”En Isän mieltä ymmärtää mä voisi, ellet, oi Jeesus, selitystä toisi. Nyt tiedän, että Isä rakastaa, kun Poika väistänyt ei kuolemaa. ” Jumalan rakkauden uhritie meille on: ” Jeesuksen sovintoveressä autuus sanomaton ja Jumalan sanassa varmuus horjumaton.

Jukka Teininen

5 kommenttia

 • ismo malinen sanoo:

  Kuinka totta tuo onkaan, ja kuinka harvoin tuosta silti saamme saarnassa kuulla? Harva osaa ajatella, kun rukoilee kansalle herätystä, että se merkitsee samalla usein myös vaikeuksia. Israelin ja Juutalaisten historia on karua luettavaa, eikä heillä näytä vaikeudet loppuvan…

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Ari Pasanen sanoo:

  Jukka Teininen huudat kyllä kovasti eli esität kyllä ”tietäväsi” Tien, no kerroppa nyt selko suomenkielellä miten oikealle Tielle päästään eli tullaan todella uskoon?

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Jukka Teininen sanoo:

   Ari Pasanen Uskoon tuleminen on maailman yksinkertaisin tapahtuma. Ensiksikin sitä on mahdotonta ymmärtää. Mutta aluksi on oltava sanan kuulossa tai seurustella Raamatun, Jumalan sanan kanssa. Tästä eteenpäin en osaa sanoa muuta kuin että Pyhä Henki hoitaa eteenpäin miten,missä ja milloin tahtoo. Esim. allekirjoittaneelle uskon kirkastuminen alkoi yksinkertaisesti ihan tavallisessa messussa v. 1959 syntymäpitäjäni kirkossa. Kuulin synnintunnustuksen rippisanat (tunnustin syntini) jotka ”kolahtivat”. Pastorin lausuessa synninpäästön sekin ”kolahti”. Näin Pyhä Henki kirkastaa syntiselle uskon Jeesukseen Kristukseen syntiemme sovittajaan,maailman Vapahtajaan. Usko tulee siis kuulemisesta ja kuuleminen Kristuksen sanan kautta. Onko tämä selkokieltä?

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Ari Pasanen sanoo:

   Kiitos vastauksesta, oliko selkokieltä mielestäni jäi vajaaksi.

   Siis kun ihminen saa piston sydämeen eli synnintunnon, niin mitäpä tulee tehdä vai voiko tehdä itse mitään?

   Kuinka tähän käy Pietarin sanat Ap.t.2 ensimmäisenä helluntaina?

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Jukka Teininen sanoo:

  Lyhyesti:Kotimaa lehti oli sitä mieltä,ettei koronaa saa ”hengellistää2. Kirjoitukseni poistettiin. Sen pituinen se. Jukka Teininen

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Kirjoittaja

  Jukka Teininen

  Saarnaaja (eläk.) Hengellinen työ Forssan Ev.lut. Srk Kirkkokuoro 1966 - 1978 Lähetyssihteeri 1975-1998 Forssan ev.lut. Srk oto Lähetystyön kannatusrenkaan ja Forssan Kristillisen Työväenyhdistyksen perustamiset 1996 Kirkon saarnalupa 1978-1995 .Piispa Kortekankaan peruutus 02.08.1995 Seppo Suokunnaksen ”tarpeettomuuslausunnon”avulla.(haamukirjoittaja) SLEY:n saarnalupa 1987 Seppo Suokunnaksen tekemä ”hyllytyspäätös” 08.05.1996 Taloudellinen tappio kirjoista 2.500 mk SRK-mestarin sijainen 1.8.1978-31.03.1985 Forssa ev.lut. Suomen Kristillisen Työväen liitto  oto saarnaaja 1979- Suomen Luterilainen Evankeliumiyhdistys piirisihteeri 1990-eläkkeelle 1.2.1995 - Concordia r.y yhdyshenkilö 1995- Luther-säätiön perustamisasiakirja säädekirja 27.10.1999 Perustajajäsen. Luther säätiö , toimintavaltuutettu 2001-? Kirkkovaltuuston jäsen 1979-1982 Seurakuntaneuvoston jäsen 1983-1986 , 1995-1998

  Kirjoittajan viimeisimmät blogit

  Kirjoittajan luetuimmat blogit

  Kirjoittajan kommentoiduimmat blogit