Älä hengellistä koronavirusta

Koronavirus ei ole ainoastaan aiheuttanut poikkeustilannetta Suomessa,  se on myös aktivoinut uskonnollista ajattelua. Osa aktivoitumisesta on sellaista kirjoittelua, että sitä ei ole viisasta harjoittaa Kotimaa24:n blogeissa (ja tuskin kovin monessa muussakaan paikassa). Kyse on kaikenlaisesta hysterian lietsomisesta, huhujen tai väärien tietojen levittämisestä, yksityisten "koronatotuuksien" julistamisesta ja pandemian hengellistämisestä. Varsinkin viimeksi mainittu näkyy olevan tarttuva vaiva.

Ylläpito on jo poistanut muutamia blogikirjoituksia edellä lueteltujen syiden perusteella.

Toivottavasti bloggaaminen ja kommentointi pysyvät jatkossakin asiallisina, rakentavina ja myönteisinä, vaikka pandemia ja poikkeusolot voivat hetkellisesti kiristää tunnelmaa ja kärjistää uskonnollista ajattelua. Sinänsä nykyinen tilanne antaa varmaan paljonkin aihetta oivaltavalle teologiselle analyysille ja pohdiskelulle.

Paremman bloggaamisen puolesta!

231 kommenttia

 • Leo Tihinen sanoo:

  Anita Ojala: “Tuli vielä mieleeni Raamatusta Paavalin kehotus: “Ottakaa vastaan Jumalan armo nin, ettei se jää turhaksi!”

  Ei armo ole automaatio. Se tulee ottaa vastaan – niinkuin kaikki muutkin JUmalan sanat -, muuten siitä ei ole mitään hyötyä ihmiselle.”

  Minulle tuli mieleen, että ei ole ensimmäinen kerta kun minulle on armoa tarjottu. Nuorena miehenä kuulin useita kertoja kun saarnattiin Biblian tekstin pohjalta: “Tulkaa ja ostakaa ilman rahatta ja ilman hinnatta viinaa ja rieskaa”.

  Piti oikein tarkista, että muistanko oikein ja noinhan se meni. Kyseessä olevassa tekstissä on kuulemma kielioppivirhe. Pitäisi kai olla ilman rahaa ja hintaa.

  Vastaan sinulle samoin sanoin, kuin vastasin Antille pelastumisesta; Armon pohtimisen olen jättänyt sille, joka sanoo:”Minä armahdan kenet tahdon ja osoitan laupeutta kenelle tahdon.”

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Anita Ojala sanoo:

   Ihan mahdollista, että vanhoissa Biblioissa on kielellisiä virheitä. Mutta on meillä uudempiakin, joissa moiset on korjattu.

   Sinä otat siis yhden lauseen irralleen Raamatun muusta sanasta ja nojaudut siihen. Jos niin olisi, turhaan sitten kaikki muu on kirjoitettu. Miksi meille ei ilmoitettu vain tuota yhtä jaetta?

   Olet valinnut jakeen, joka mielestäsi vapauttaa sinut kaikesta omasta vastuusta. Olet siis predestinaation kannalla. Se on lähempänä islamin ajattelua kuin kristinuskoa.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Martti Pentti sanoo:

  “Missä on ylpeys, sinne tulee häpeä, nöyrien kumppani on viisaus.”

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Antti Hämäläinen sanoo:

  Pentti.“Missä on ylpeys, sinne tulee häpeä, nöyrien kumppani on viisaus.” Körttiseuroissa olet varmassa turvassa. Eikö siellä olla erityisen nöyriä, ja siitä jopa kuuluisia.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Leo Tihinen sanoo:

  Anita Ojala: “Sinä otat siis yhden lauseen irralleen Raamatun muusta sanasta ja nojaudut siihen. Jos niin olisi, turhaan sitten kaikki muu on kirjoitettu. Miksi meille ei ilmoitettu vain tuota yhtä jaetta?”

  Tihinen: Tahallaanko sinä ymmärrät asiat noin väärin? Kai sinä käsität, että en voi tähän koko Raamattua kirjoittaa? Olen minä laittanut tänne muitakin Raamatunlauseita, jotka tukevat minun uskonnäkemystäni, jopa pätkän jouluevankeliumista. On nuo Paavalin tekstitkin jotenkin hallussani, mutta Paavalikin oli vain ihminen.

  Anita Ojala: “Olet valinnut jakeen, joka mielestäsi vapauttaa sinut kaikesta omasta vastuusta.”

  Tihinen: Eikö kristinuskon pidäkin vapauttaa ihminen omasta vastuusta? Eikö meidät ole ostettu vapaiksi? Eikö tämä samanen Paavalikin kirjoittanutkin Galattalaisille: “Vapauteen Kristus vapautti meidät. Pysykää siis lujina, älkääkä antako uudestaan sitoa itseänne orjuuden ikeeseen.” “Mitä voi ihminen antaa sielunsa lunnaiksi?” Eivätkö nuo edellä olevat lauseet ole totta?

  Nyt tullaan tähän päivään. Ylläpito teki viisaasti kun varotteli yksityisten “koronatotuuksien” julistamisesta ja pandemian hengellistämisestä. Monilla “Raamatunopettajilla” on taipumus tehostaa julistustaan kun maailmassa tapahtuu jotain poikkeavaa, minkä oletetaan tuovan ihmisille epävarmuutta ja pelkoa. Sielut ovat näin taipuvaisia pelastajien neuvoille. Edellä Antti toi tämän ajatuksensa selkeästi esille.

  Poikkeuksellisena aikana ovat pelastusaarnaajat valppaana kuin korppikotkat odottamassa, että pääsisivät raatojen ja puolikuolleiden kimppuun. Jeesuskin on sanonut: “Missä raato on, sinne kotkat kokoontuvat.” En tunne Raamatunpaika selitystä, mutta se sopii hyvin tämän asian yhteyteen.

  Ennen tätä päivää en ole tiennyt predestinaatiosta mitään. Piti oikein googlata. Jos minun uskonkäsitykseni on predestinaatiota, niin so what! Se näyttää olevan uskonkäsitys, joka muillekin kelpaa, joten enköhän minä näillä eväillä selviä maallisen matkani loppuun ja pääse sinne, minne Luojamme on meidät tarkoittanut viedä.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Antti Hämäläinen sanoo:

   Tihinen. “Poikkeuksellisena aikana ovat pelastusaarnaajat valppaana kuin korppikotkat odottamassa, että pääsisivät raatojen ja puolikuolleiden kimppuun. Jeesuskin on sanonut: “Missä raato on, sinne kotkat kokoontuvat.” En tunne Raamatunpaika selitystä, mutta se sopii hyvin tämän asian yhteyteen.

   Ennen tätä päivää en ole tiennyt predestinaatiosta mitään. Piti oikein googlata. Jos minun uskonkäsitykseni on predestinaatiota, niin so what!” Jos et tunne sanaa predestinaatio, tiedätkö kuitenkin mitä eksegetiikka on? Minusta on mielnkiintoista, mutta aika villiä tulkintaa kun vertaat evankelistoja korppikotkiin, jotka väijyvät raatoja. Voimme kai tähän loppuun todeta, että olet aika hauska mies. Senverran paljon tässä on ythdessä kommentissa tyhmyyksiä.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Martti Pentti sanoo:

  “Tyhmä se, joka toisia pilkkaa, ymmärtäväinen pysyy vaiti.”

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Pekka Väätäinen sanoo:

  “Kolumni: Meidän täytyy taistella sekä virusta että stereotypioita ja vihaa vastaan 29.03.2020 11:00 – Sarah Bernstein”

  Meidän tulee pyrkiä vuoropuheluun viruksen, stereotyypittelijöiden ja vihaajien kanssa.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Pekka Väätäinen sanoo:

  Meidän on jatkettava vuoropuhelua viruksen, stereotypistäjien ja vihaajien kanssa.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Leo Tihinen sanoo:

  Martti Pentti, älä ole pahoillasi. On meitä näillä sivuilla muitakin typistäjiä.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Seppo Heinola sanoo:

  Että näin sitä on korkeammalta taholta hengellistetty:

  https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000006461996.html?

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Kosti Vasumäki sanoo:

  Yle 2.4

  “Viisi päivää kestäneeseen tapahtumaan osallistui tuhansia ihmisiä eri puolilta Ranskaa. Kokoontuminen järjestettiin Haut-Rhinin departementista Mulhousen kaupungissa sijaitsevassa kirkossa, johon ihmiset saapuivat paastoamaan ja rukoilemaan.

  Kokoontumiseen osallistui myös koronavirukseen tietämättään sairastuneita ihmisiä. He levittivät tautia suljetussa tilassa tehokkaasti muihin osallistujiin.

  Minkäänlaisia varotoimia kirkossa ei ollut, vaikka erilaisiin ohjelmanumeroihin osallistui päivittäin satoja tai jopa tuhansia ihmisiä.

  Tartunnat moninkertaistuivat salakavalasti

  Koronavirus tuntui tuolloin helmikuun puolessa välissä Ranskassa ylipäätään vielä etäiseltä uhalta ja huomio keskittyi lähinnä Kiinasta tai Italiasta palaaviin matkaajiin. Presidentti Emmanuel Macron atkoi ihmisten kättelyä eikä kokoontumisrajoituksia ollut.”

  https://yle.fi/uutiset/3-11286644

  Mielenkiintoista tässä on se, että Yle:n uutisten toimittaja ja Is:n toimittaja jo otsikkossa käyttävät ilmaisua tarkoituksellisesti “herätyskristillinen kokoontuminen.” Ei ole yllättävää, että kristinuskon päävastustaja yrittää sotkea asiat omalla tunnetulla tavallaan. Ei onnistu! Sinut tunnetaan!

  Ilmoita asiaton kommentti