Ajatuksia kristityistä ja paavalilaisista
Olli Valtosesta ja Tuomasmessun ehtoollisesta alkanut keskustelu tuntuu tärkeältä. Ehtoollinen on aihe, jota varmasti kannattaa miettiä: mitä se oli alunperin, mitä se oli alkukirkossa, mitä se on välillä ollut ja mitä se nyt on.
Alunperin ehtoollinen eli illallinen oli tapahtuma Jeesuksen kärsimystiellä, ateria, johon osallistui opetuslapsijoukko. Ei vain Juudas, vaan myös epäilevä Tuomas ja Jeesuksen kolmasti kieltänyt Pietari. Sekalainen seurakunta hyvin dramaattisella hetkellä.
Alkukirkossa kysymys oli todellisesta ateriasta, ei vain Jeesusta muistellen, vaan Jeesuksen läsnäolosta iloiten. Jossain myöhemmässä vaiheessa nousi huomion kohteeksi oikea ja väärä ehtoollisen vietto. Kun Paavali puhui tästä, hän viittasi siihen, ettei Jeesus-aterialle tullessa laitettukaan kaikkea pöydälle, yhteiseen jakoon. Syy oli hyvin käytännöllinen. Oli kysymys oikeasta, todellisesta aterikasta, mutta toisilla oli ruokaa ja juomaa liiaksi asti, eivätkä he jakaneet sitä köyhempien kanssa. Se oli väärää ehtoollisen viettoa. Mutta protestanntisten kirkkojen puhdasoppisuuden aikana, kun ateria jo oli muuttunut symboliseksi, alettiinkin puhua ehtoollisvieraan mielen laadusta ja muusta yhtä epäkonkreettisesta.
Ja nyt. Kun meille tuli lasten ehtoollinen, luin monesta paikallislehdesta kirkkoherran ohjeita, mitä lasten pitäisi vähintään ymmärtää, ennen kuin he saavat tulla ehtoollispöytään. Tämä aika alkaa onneksi olla takana, mutta oli aika, jolloin korostettiin Herran Pyhän Ehtoollisen vakavuutta ja totisuutta. Ikään kuin olisi pitänyt tulla kravatti kaulassa, eikä missään tapauksessa hymyillä – kun osallistuttiin eukaristiaan, ilon ja kiitoksen aterialle.
Kaiken kaikkiaan: Vasta viime vuosina minulle on kirkastunut yksi asia Raamatusta ja Uudesta testamentista. Olen huomannut, että kovin monille kristinusko onkin paavaliuskoa. On ihan Paavalin Synodikin ja sen Lähetyshiippakunta. Kun kysytään kristinuskon kantaa siihen tai tähän asiaan, niin vedotaankin Paavaliin. Sivutetaan Jeesus ja Jeesuksen sanat, kun selvempi ja jyrkempi kanta löytyy Paavalilta.
Tästä nyt vain yksi esimerkki. Kun minut 21. marraskuuta 1974 vihittiin Oulun tuomiokirkossa ev.lut. kirkon papiksi, edellytettiin, että vannon ensin kaksi valaa. Näin, vaikka Jeesus evankeliumien mukaan selvästi kieltää kaiken vannomisen ja vannoskelun. Sen jälkeen tilanne on muuttunut. Raamatun käyttö on niin valikoivaa, niin selektiivista, että sieltä otetaan milloin mikäkin sivulasuse ja siihen sitten uskotaan ja sen mukaan vannotaan, että saataisi oma usko erottumaan kelvottomien lipilaarien uskosta. Sotien jälkeen se oli eronneitten vihkiminen, siitä oli jo valmis kirkolliskokouksen esitys, jota Juho Kusti Paasikivi ei allekirjoittanut ja joka siten ei tullut kirkon laiksi. Nyt eronneitten vihkimisestä ei puhu enää kukaan, ei edes tämä parempien uskovaisten Hiippakunta. On keksitty uusia aiheita.
Yhä vielä ”kirkon kantana” tai ”kristinuskon linjana” esitetään Jeesuksen ristiriitaisen ja jyrkkäpuheisen apostolin mielipiteitä. Sekä asioista, joista Jeesus ei ollenkaan puhunut, että asioista, joissa Jeesuksen kanta oli toinen.
36 kommenttia
Paavalin ja Jeesuksen vastakkainasettelu ei ole kestävällä pohjalla. Niin evankeliumit kuin apostolien kirjeetkin ovat yhtälailla apostolisella arvovallalla kirjoitettuja, ja juuri siksi kaanoniin hyväksyttyjä. Uskon kyllä evankeliumien todistuksen Jeesuksesta todenmukaiseksi mutta yhtälailla todenmukaisia ovat kirjesissä esitetyt apostolien opetukset.
Pitänee taas kerran muistuttaa, että meillä ei ole ainuttakaan Jeesuksen kirjoittamaa kirjaa. On eri-ikäisiä dokumentteja kristinuskon ensimmäiseltä vuosisadalta. Evankeliumit välittivät perimätietoa Jeesus-uskosta ja Paavalin kirjeet ja myöhemmät kirjeet paitsi kannanottoja kristilliseen elämään myös perimätietoa Jeesus-uskosta. Ja toisaalta myös evankeliumit sisältävät kannanottoja kristilliseen elämään. Joissain kohdin dokumentit kulkevat yllättävän sopuisina keskenään, joissain kohdin ne heijastelevat erilaisia uskonnäkemyksiä ja korostuksia.
YRJÖ,
kirjoitat: ”Uskon kyllä evankeliumien todistuksen Jeesuksesta todenmukaiseksi, mutta yhtä todenmukaisia ovat kirjeissä esitetyt apostolien opetukset.”
Yhtä todenmukaisia? Yhtä velvoittavia kristityille?
Paavali opettaa: ”Alistukaa toistenne tahtoon, Kristusta totellen. Vaimot, suostukaa miehenne tahtoon, niin kuin Herran tahtoon, sillä mies on vaimonsa pää, niin kuin Kristus on seurakunnan pää; onhan hän seurakunnan, oman ruumiinsa pelastaja.”
Orjia Paavali kehottaa palvelemaan isäntiään, pelkäämään ja kunnioittamaan isäntiään niinkuin Kristusta. Jumalanpalveluksessa profetoivia naisia Paavali käskee tietyllä tavalla ajamaan hiuksensa ja käyttämään huivia.
Onko Paavali kaikkine parturinohjeineen yhtä todenmukainen ja yhtä velvoittava kuin evankeliumien Jeesus? Millä perusteella?
TEEMU
”Pitänee taas kerran muistuttaa” sinä toteat. Kiitos paljon. Suoritinkin UT:n eksegetiikasta Nikolaiselle vain cum lauden, en laudaatturia.
Tarkoitatko, että evankeliumien neljästä näkökulmasta esitetty todistus olisi epäilyttävä tai peräti epäuskottava?
MARTTI
Rakkautta emme voi sivuuttaa, ei millään, vaikka kysyä voi myös: ”Mitä se on?” Mitä se konkreettisesti tarkoittaa?
Todenmukaisuus ja velvoittavuus ovat kaksi eri asiaa. On luonnollista, että sekä kirjeet että evankeliumit heijastavat oman aikansa kulttuuria ja yhteiskuntaoloja. Niinpä on oikeutettua tulkita ulkonaisesta käyttäytymisestä annettuja suosituksia mutatis mutandis, esimerkkijakeen osalta vaikkapa niin, että tulee pyrkiä jumalanpalveluksessa käyttäytymään pahennusta herättämättä. Evankeliumi ei ollut eikä ole yhteiskunnallinen uudistusohjelma, siksi kristittyjä neuvotaan mukautumaan vallitsevaan yhteiskuntaan sikäli kuin se on mahdollista rikkomatta Jumalan lakia. Yksittäisten raamatunjakeiden irrottaminen asiayhteydestään ei ole kovinkaan hyvä tapa argumentoida. Vanha hyvä periaate on selittää raamattua raamatulla.
Heikki Palmu. Toivon tietysti, että kansalaiset kirkossa pysyvät. Omalta osaltani vähän pelkään, että hajaantuminen ja eroaminen jatkuvat, mikä on surullista.
Pohdittavaksi:
Luopiokirkko vai Kristuksen kirkko?
Kaita vai lavea tie?
Miksi Raamatun mukaan on ainoastaan kaksi tietä, toinen joka vie Taivaaseen ja toinen joka vie kadotukseen?
Olisi kiinnostavaa tietää miten keski – euroopassa kirkoille on käynyt. Millainen jäsenkato siellä on ollut ja miten siellä on selvitty. Syntyikö sinne uskovien ym. kirkkoja.
Ehkpä kirkko vain kutistuu ja kutistuu loputtomiin. Samalla usko alkaa erottua paremmin ja selkeämmin. Nythän me ”kaikki” olemme mitä parhaimpia kristittyjä. Sitten kirkkoon kuuluvat ovat jotain muuta maata. Pappien oravanpyörässä juokseminen vähenee ja toimitukset jäävät toiminnasta jäljelle. Lapsi, nuoriso ja diakonia jää marginaaliin. pääasiassa vapaaehtoisten varaan. Kirkko käpertyy entistä enemmän oman yhteisönsä sissään. Uskovat ei hevin kirkosta lähde, sillä ei ole olemassa mitään parempaa paikkaa uskonasian levitykseen. Sillä sinne tulee juuri ne rauhan ihmiset, joita kirkossa voi aina tavata. Joten ”todelliset” uskovat pysyvät kirkossa meni asiat sitten miten hoopoksi tahansa. Heille kirkon toiminta ei ole heitä itseään varten, vaan se antaa mahdollisuuden toimia toisten hyväksi.
Heikki Palmu. ”Globaali näkökulma on sitten kai se, että kristittyjen painopiste siirtyy koko ajan etelään, Afrikkaan, Etelä-Amerikkaan ja Aasiaan. Ainakin Etelä-Amerikassa karismaattiset liikkeet kasvavat, kai niin katolisen kuin protestanttisten kirkkojen kustannuksella.”
Tämähän askarruttaa. Miksi näin käy? Varsinkin protestanttiset kirkot näyttävät menettävän jäseniään, jopa enemmän kuin katoliset.
Johanneslaisuus taitaa olla nykyisin marginaalissa. Rakkaus ohitetaan, vaikka Paavalikin kirjoitti siitä kauniisti.
Ilmoita asiaton kommentti