Aikamme oikeudenkäynti: Räsänen, Raamattu, Jumala ja Kristus
”Tapaus Räsäsestä on tulossa merkittävä oikeudenkäynti Suomessa” todettiin HS:ssa (25.7. 2021). Päätöksestä odotetaan ennakkotapausta niin uskonnon- ja sananvapauden kuin viharikostenkin häilyvässä maastossa. Tapauksessa on onnistuneesti sotkettu yhteiskunta laitoksineen ja yksittäinen ihminen tarpeineen, Jumala ja Raamattu sekä Kristus yhteen vyyhteen.
Kansalaiset seuraavat näytelmää hämmentyneinä. He ovat joko puolesta tai vastaan. Osa puhuu oikeustaistelusta, vaikka kysymys tässä tapauksessa on pohjimmiltaan vain herätys- ja kasvatuskristillisyyden välisestä, pohjattomalla suolla käytävästä nahinasta. Nahina on naamioitunut keinotekoisten, ei-persoonallisten henkilöiden, kuten rikostutkinnan suorittaneen poliisilaitoksen, syyttäjä- ja oikeuslaitoksen, lopuksi armahtavan presidentti-instituutin, teologisten tiedekuntien, Raamattuun vetoavien ja osin verotusoikeuden omaavien kirkkokuntien ja niiden sisällä toimivien ja opiltaan mitä kirjavimpien yhteisöjen loputtomaan maailmaan. Sinä ja minä Kristuksen tavoin jäämme marginaaliin.
Asia tulisi nähdä oikeudenkäyntiä ja Raamatun tulkintaa laajemmin (IL 29.7. Päivi Räsänen: Oikeuden tulee jättää tutkimatta Raamattu-tviittini). Mitä Raamattuun tulee niin tiedämme Jeesuksen yhden ainoan kerran kirjoittaneen jotain ja senkin vain ”sormellaan maahan”. Luomistekokaan ei ole Jumalan yksittäinen vaan päivittäin jatkuva teko. Se ei pysähdy edes Uuteen testamenttiin vaan jatkuu edelleen niin puhutun kuin yhä uudelleenkin kirjoitetun sanan välityksellä. Jeesuksen kirjoitus liittyi kaikkien tuntemaan kehotukseen ensimmäisen kiven heittämisestä. Ajatukset ja sanat ilman tekoja tai oikeaa käyttäytymistä ovat merkityksettömiä. Siksi on varsin kyseenalaista vedota Raamattuun, koska todellinen kohde kirjan sijasta on omatunto yhtä todellisena kuin maa jalkojemme alla.
Evankeliumi tiivistettynä vuorisaarnassa tähtää yhtä vähän Raamattuun kuin Jeesukseen itseensäkään. Sen tähtäyspiste on Jumalan tahdon, oikeudenmukaisuuden eli Hänen valtakuntansa toteutuminen maan päällä. Esimerkinomaisesti Venäjän kansasta (130 miljoonasta) vain noin 60 prosenttia eli 78 miljoonaa pitää toisinajattelija Aleksei Navalnyitä rikollisena. Raamattuun sitoutunut Venäjän ortodoksinen kirkko sen sijaan, joka samanaikaisesti vihkii ohjussiiloja räjähteineen (ks. 13. Omantunnon herkistyminen vai kirjoitettu sana), tuomitsee Navalnyin 100-prosenttisesti. Parempaan eivät toki yllä länsimaiset kirkkokunnatkaan loputtomilta kuulostavine lasten seksuaalisina hyväksikäyttämisineen. Salliipa oma valtionkirkkommekin mukaraamatullisena mitä erilaisimpia jopa häpeällisiä näkemyksiä ja tekoja.
Kristus lyötiin kerran ristille Vanhalla testamentilla. Tänään me lyömme ihmiset ristille Uudella testamentilla. Niin masentavalta kun se kuulostaakin suhteemme Raamattuun palvelee kuitenkin hyvää. Vaikka tiedämme universumin kivi-, kasvi- eläin- ja ihmiskuntineen muodostuvan samoista alkuaineista ja kaikkien niiden reagoivan kaikkeen samankaltaisesti kemian ja fysiikan sekä moraalin lainalaisuuksin, saattaa se olla liian vaikea tajuttavaksi. Sen vuoksi oikeudenkäynti - vaikka käytynäkin vain keinotekoisten henkilöiden eikä todellisten ihmisen tasolla - saattaa pienoiskoossa ja säälittävyydessään silti auttaa tyhmösemmänkin hahmottamaan, että elämä kaikkineen on kuitenkin luotujen lainalaisuuksien alainen. Ylenkatsomalla lainalaisuudet taistelemme ympäristökatastrofiemme ja pandemioittemme kanssa, johtuvat ne sitten ymmärtämättömyydestä tai silkasta ahneudesta ja toistemme riistosta. Pahuus pienoiskoossa saattaa auttaa meitä näkemään kokonaisuuden.
Jos oikein kärjistämällä haluamme ymmärtää luomisteon merkityksen, jota kaikenlaiset tulkinnat oikeudenkäynteineen vain hämärtävät, meidän tulee keskittyä Raamatun välittämään laista suurimpaan, rakkauteen. Vaikka me murhaisimme Hänen ainokaisen poikansa - niin kuin teimmekin - niin Hän rangaistuksen sijasta pelkästä rakkaudesta meihin tarjoaa kristittyjen suurimmaksi kutsumaa lahjaa Helluntaita, herkästi reagoivaa omaatuntoa, jotta me yhdessä ”työtovereina” estäisimme Hänelle niin rakkaiden kanssaihmistemme loukkaamisen ja jopa surmaamisen. Sillä loppujen lopuksi kysymys ei ole kiveen hakatuista laeista, ei edes Raamatusta, vaan omastatunnosta.
Luomisteko, omatunto ja rakkaus välineenä viittaavat uuteen yhteiskuntajärjestelmään Jumalan valtakuntana, jonka tunnemme käsitteenä seurakunta, ecclesia, kansankokouksena. Se vastaa nykyistä kansanedustuslaitosta sillä erotuksella, että päätökset tehdään suoralla demokratialla edustuksellisen demokratian sijasta. Käsityksemme seurakunnasta, demokratiasta, oikeudenmukaisuudesta ja Jumalan tahdosta ovat vääristyneet tahattomilla tai tahallisilla tulkinnoillamme. Ajan myötä ja oikeudenkäynneistä huolimatta - tai ehkä kiitos niiden - ymmärtämättömyys joutuu väistymään totuuden tieltä.
107 kommenttia
Seppo, mikäli halutaan pysyä Raamatun ilmoituksessa eikä mennä toisiin sfääreihin, niin käärme käytti harkiten sanojaan ohjatakseen Eevan suuntaan, johon hän halusi hänen menevän. Siinä mielessä on makuasia mitä sanaa tässä yhteydessä käytetään. Ovela, järjevä, nokkela, viisas ja varmasti valistunut ja kavala, nimittäin pahuudessa. Varsin tyypillistä tuolle pimeyden valtiaalle, jolle tosin on pantu kapula suuhun on se, että hän hyökkää uhrinsa kimppuun aavistamatta ja pettäjä kun on pakenee paikalta piiloon jättäen uhrinsa tienposkeen, jota leviitta ei ollut näkevinäänkään.
Näin asia on myös Aadamin ja Eevan osalta. Vai löydätkö maininnan käärmeestä kun hän oli kavaluudella pettänyt ensimmäiset ihmiset. (Tämä toistuu myös nykyään siten, kun esim. autoilija pakenee paikalta ajaessaan jonkun yli, niin tuo yliajaja toistaa vain tuota vanhaa käärmeen pelkurimaista luonnetta). Se, että Aadam ja Eeva kätkeytyvät Jumalan katseelta kielii vain tuosta entisen Kerubin kavaluudesta itse ollen synnin ja lankeemuksen aiheuttaja syyttää (hän kun on syyttäjä) ensimmäisiä ihmisiä lainrikkojiksi.
Wallentin, ”Miksi ihmeessä Jumala sen käärmeen yleensä loi?”
Tämä ajatuksesi sisältää sen näkökulman, että pahan alku on Jumalasta. Näin ei kuitenkaan ole. Jumalassa ei ole mitään pahuutta. Se on poissuljettu ajatus lopullisesti jo ennenkuin mitään oli luotu tai sen jälkeen. Jumala luodessaan meille silmillä näkymättömän maailman kaikki luodut olivat ehdottoman hyviä ilman mitään pahuutta. Kaikki oli siis sangen hyvää, kuten totesit.
Olen samaa mieltä siitä, että Jumala tiesi miten tulee käymään, niin tuon ”Kerubin” kuin myös Aadamin ja Eevan osalta, mutta olisiko hänen sitten sen takia pitänyt olla mitään luomatta, niin näkymätöntä kuin näkyvääkin maailmaa, siis meitä? Kuitenkin jo alussa Jumala oli päättänyt tulla ihmiseksi, sillä alussa oli Sana ja Sana oli Jumalan tykönä ja Sana oli Jumala ja Sana tuli lihaksi Kristuksessa ja asui/asuu meidän keskellämme (Joh1).
Edellistä taustaa vasten, kun Jumala tahtoi tulla ihmiseksi eikä enkeliksi raottuu myös pahan ongelma. Tuo viettelijä sanoi Eevalle ja Aadamille, että te tulette niinkuin Jumala tietämään hyvän ja pahan. Tuosta ilmenee, että hyväksi luotu Kerubi oli siis pyrkinyt siihen ensin ylpeästi itse yrittäen korottaa itsensä Jumalan vertaiseksi ja siksi langennut totaaliseen pahuuteen. Kuten (Jes14) kertoo: ”Minä nousen pilvien kukkuloille, teen itseni Korkeimman vertaiseksi. Mutta sinut heitettiin alas tuonelaan, pohjimmaiseen hautaan.”
Tuon hyvän Kerubin synti ilmenee siis tässä – Minä teen itseni. Minä tahdon tehdä itseni Korkeimman vartaiseksi. Synnin katson liittyvän hänen tahtoonsa. Kun Saatana olleessaan vielä hyvä enkeli näki ennalta ratkaistuksi sen, ettei Jumala ottaisi enkelin luontoa vaan ihmisen hänen vihansa syttyi, kun hän ei voisi päästä osalliseksi jumlauudesta. Hän itse ja omasta syystään täten tahtoi luopua Jumalan hallinnasta. Sitähän lankeemuksen jälkeen tahtoi myös Aadam ja Eeva ja me joukon jatkeena.
Mikäli tuo käärme olisi kyennyt langettamaan Kristuksen palvelemaan itseään, niin silloinhan hän olisi tullut Jumalan vertaiseksi johon hän alunperin pyrki. Siksi hän hehkuu suunnatonta vihaa vaimon siementä Jumalan Poikaa kohtaan, sillä hänestä tässä on kysymys.
Mitä Martin Lutheriin tulee, hän käsittelee tätä ”parjaajaa” pelkästään suomenkielisissä teoksissaan kahdessa eri perusmuodossa P/S yhteensä 2723:ssa kohdassa taivutusmuodot poisjätettynä. Mikä lienee tuo luku hänen koko tuotannossaan. Tulkitessaan Paavalin (Gal1:5), ”..pelastaaksensa meidät nykyisestä pahasta maailmanajasta..” Luther toteaa;
”Näissäkin sanoissa Paavali ilmeisesti käsittelee tämän kirjeen ainetta. Hän nimittää koko tätä maailmaa, joka on ollut, joka on olemassa ja joka on vielä tuleva, nykyiseksi, erotukseksi tulevaisesta ja iankaikkisesta maailmanajasta. Edelleen hän nimittää sitä pahaksi, koska kaikki se, mitä ikänä on tässä maailmanajassa, on alistettuna koko maailmaa hallitsevan perkeleen valtaan. Siksipä maailmaa myös sanotaan perkeleen valtakunnaksi; siinä näet on yksinomaan tietämättömyyttä Jumalasta, hänen halveksimistaan, rienaamistaan ja vihaamistaan sekä tottelemattomuutta kaikkia Jumalan sanoja ja tekoja kohtaan. Tässä valtakunnassa ja sen vallan alaisina me olemme.” (WA 40 I, 94)
”Mutta kun eräänä päivänä Jumalan pojat tulivat ja asettuivat Herran eteen, tuli myöskin saatana heidän joukossansa.” Job 1:6
Kuuluisassa luvussa Jumala sallii saatanalle kaiken pahan tuottamisen ihmiselle. Tämä on hämmentävää, mutta kuten Job tyytyi Jumalan tahtoon, niin on meidänkin tyytyminen. Jobin kohdalle osui kaikki inhimillinen onnettomuus, mutta mitä teki Job?
”Job nousi, repäisi viittansa ja leikkasi hiuksensa, heittäytyi maahan ja rukoili. Ja hän sanoi: ”Alastonna minä tulin äitini kohdusta, ja alastonna minä sinne palajan. Herra antoi, ja Herra otti; kiitetty olkoon Herran nimi.” Kaikessa tässä Job ei tehnyt syntiä eikä puhunut nurjasti Jumalaa vastaan.”
Anteeksi mutta eikä tämä sitaatti ollut Lutherilta eikä Kostilta?
Korj. …eikö tämä …
Miten niin ihmisen valtaan?
On helppo vedota siihen, että aika muuttaa totuutta, mikä oli ennen totta onkin nyt väärin. Tämä ajattelu vie Raamatun uskottavuuden. Viimeisten vuosikymmenten aikana on tehty mustasta valkoinen, koska se on ajan henki.
Johanneksen evankeliumi: 14:6 Jeesus sanoi hänelle: ”Minä olen tie ja totuus ja elämä; ei kukaan tule Isän tykö muutoin kuin minun kauttani.” ei tätä aika muuta, vaikka kuinka sitä selitetään. Hän myös sanoo, että on avioliittoon kelpaamattomia, mitä hän tällä mahtoi tarkoittaa.
Ilmoita asiaton kommentti