Ahdas ja avara portti sekä kaita ja leveä tie
Kuva Hämeenlinnasta 1.1.2013
Jeesus puhuu ahtaasta ja avarasta portista. Toinen vie elämään ja toinen vie kadotukseen.
Meillä Suomessa portteja käytetään pihapiirin erottamiseen muusta ympäristöstä. Jeesuksen aikana porttien tehtävänä oli mm. kaupunkien turvaaminen yöaikaan, kun ihmiset nukkuivat.
Puhuessaan leveästä tiestä ja avarasta portista kapean tien ja ahtaan portin vastakohtana Jeesus käytti liioittelun tyylikeinoa. Iso tehtiin liioitellun isoksi, jotta ajatus korostuisi.
Leveä tie oli kuivana kautena kuiva joenuoma ja lavea portti oli kahden vuoren välinen sola. Kuivana kautena niistä oli mahdollista kävellä kuin tietä pitkin. Tällainen reitinvalinta kuitenkin saattoi johtaa keskelle tyhjää autiomaata. Siellä kaikki oli kuollutta. Vesi puuttui ja sen mukana kaikki muukin elämä.
Kapea tie oli vuoren rinteellä luikerteleva tie. Se johti vuoren laella olevaan kaupunkiin. Kaupungin portti oli kapea, jotta sitä oli helpompi puolustaa. Portin sisäpuolella oli kaupungin kaupan ja hallinnon keskus. Siellä oli tori. Torilla kauppiaat myivät tavaroitaan. Torilla myös pidettiin kaikki ne kokoukset missä kaupungin asioista päätettiin. (Tämä on ollut yleinen käytäntö koko Orientissa. Niinpä islamilaisesta valtiosta ja sen hallinnosta saatettiin käyttää esim. nimitystä "Kultainen portti".)
Se joka kulki kapeaa tietä ja astui sisälle ahtaasta portista saapui kaupungin kuhinaa keskelle mitä vilkkainta elämää.
Jeesus opetti että on tärkeätä käydä sisälle Taivasten valtakuntaan. Vaikka taivaan tie vaikuttaa kapealta ja vaivalloiselta kulkea niin se kuitenkin vie todelliseen elämään, Jumalan kansan yhteyteen.
Sunnuntaina 6.8.2017
Evankeliumi on
Matt. 7: 13-14
Jeesus sanoo:
Menkää sisään ahtaasta portista. Monet menevät avarasta portista ja laveaa tietä, mutta se vie kadotukseen. Miten ahdas onkaan se portti ja kapea se tie, joka vie elämään, ja vain harvat löytävät sen!
15 kommenttia
Seppo
Kiitos tuosta mielenkiintoisesta uutisesta ja siihen liittyvästä linkistä.
Luin siitä edelleen mennen Jerusalemin yliopiston uutisen osoitteesta:
http://new.huji.ac.il/en/article/33424
Totesit Raamatun mukaisesti, että ”Jeesus puhuu ahtaasta ja avarasta portista. Toinen vie elämään ja toinen vie kadotukseen”. Mitä Jeesus noilla sanoillaan sitten tarkoitti, siitä vallitsee erilaisia tulkintoja.
Miten sinä Matias ymmärrät nämä kaksi päämäärää kadotus ja elämä? Ovatko ne toisensa täydellisiä vastakohtia siten, ettei kadotukseen joutuva saa elämää? Vai oletko samaa mieltä niiden kanssa, jotka uskovat, että kaikki saavat lopultakin ikuisen elämän. Toiset viettävät sen kuitenkin kirjaimellisessa kidutuksessa?
Jeesus käyttää alkuperäistekstissä sanaa apōleia, joka sanakirjatietouden(Strong) mukaan kääntyy ilmaukseksi ”utter destruction” ja ”perishing”. Englanninkielisten käännösten yleisin ilmaus näyttäsi olevankin ”tuohoutuminen”.
Mielestäni suomalainen ilmaus ”kadotus” on kovin epämääräinen. Mikä sinun mielestäsi kadotuksessa katoaa?
Rauli
Tuo maaksi jälleen lauselma kuvaa meidän ajallista elämämme loppua.
Sen sijaan ikuisuusnäkökulma esitetään siteeraamassasi Matteuksen evankeliumin kohdassa Matt. 25:41, joka kuvaa saatanan ikuista kohtaloa johon myös kaikki häntä seuraavat eli koko hänen joukkonsa joutuvat hän kanssaan.
Ilmestyskirja sanoo tästä mm seuraavaa
19:20 Ja peto otettiin kiinni, ja sen kanssa väärä profeetta, joka sen nähden oli tehnyt ihmetekonsa, joilla hän oli eksyttänyt ne, jotka olivat ottaneet pedon merkin, ja ne, jotka olivat sen kuvaa kumartaneet; ne molemmat heitettiin elävältä tuliseen järveen, joka tulikiveä palaa.
20:10 Ja perkele, heidän villitsijänsä, heitetään tuli- ja tulikivijärveen, jossa myös peto ja väärä profeetta ovat, ja heitä vaivataan yöt päivät, aina ja iankaikkisesti.
20:14 Ja Kuolema ja Tuonela heitettiin tuliseen järveen. Tämä on toinen kuolema, tulinen järvi.
On huomattava mitä tämä merkitsee Jumalan ihmisille. .Kun paha on kokonaan, lopuulisesti jä täydellisesti erotettu Jumalan kansan elämästä, niin silloin paha ei enää milloinkaan pääse tekemään pienintäkään pahaa eikä harmia. Ja se tila missä ei enää ole itkua, ei enää tuskaa, ei enää pienintäkään harmia, se on uudistuneen paratiisin onnen tila, uusi taivas ja uusi maa on silloin Jumalan kansan osana. Taivaan iankaikkinen ilo ja riemu, onni, autuus ja täydellinen hyvyys pysyvät ikuisesti.
”20:10 Ja perkele, heidän villitsijänsä, heitetään tuli- ja tulikivijärveen, jossa myös peto ja väärä profeetta ovat, ja heitä vaivataan yöt päivät, aina ja iankaikkisesti.”
Jos tämä koskee ihmisiä, joille Jumala itse ei ole uskonlahjaa antanut ( jonka saaminen on siis YKSIN Jumalan teko) on Jumala selvästi s….ti. koska ’tuomio’ on täysin kohtuuton.
Rauli. Yksi kreikan kadotukseen viittaava verbi on katalyo, joka merkitse tyhjiin raukeamista eli olemattomuuten häviämistä. En allekirjoita läheskään kaikkia P Haipolan käsityksiä, mutta tämä on tässä asiassa hyvä ja tyhjentä- vä selostus:
http://www.kolumbus.fi/~w462389/oppi/helvetti.pdf
”Hän on ihmisten pelastaja heidän itse aikaansaamastaan ikuisesta kidutuksesta,…”
Minun on todella vaikea käsittää, että vastasyntynyt perisyntisyytensä vuoksi lähtökohtaisesti helvettiin joutuva vauva olis itse vastuussa kantamastaan perisynnistä, jonka kymmeniä miljoonia vuosia aikaisemmin elänyt adam-rotu oli aikaansaanut.
Miksi se pitäisi käsittää?
Kiitos Matias, hieno kirjoitus
Tie on todella merkittävä vertauskuva Ut:ssa. Nimen omaan TIE:ksi kutsui itseään myös ehken merkittävin heprealainen uskonnollinen rakkausyhteisö eli essealaiset. Teologian tohtori Barbara Thieringinmukan Qumranin luostarin yläkerrosta kutsuttiin ’taivaaksi’ ja Qumraniin johti myös kaita tie ja muurissa oli kapea portti. Mielenkiinnolla odotan juuri äsken löydetyn Qumran luola 12 fragmenttien avaamista:
http://www.history.com/news/after-60-years-archaeologists-find-new-dead-sea-scrolls-cave
Ilmoita asiaton kommentti