Abortti ja elämän pyhyys

Uskonnollisissa liikkeissä aborttikielto on yksi raskaimpia asioita, joita en voi sulattaa. Olen feministi ja pidän naisen oikeutta päättää itse kehostaan ensiarvoisen tärkeänä asiana. Myös ortodoksikirkko, johon kuulun, pitää aborttia syntinä. Itse kuitenkin olen kokenut, että minulle on tilaa ortodoksikirkossa, vaikken aina täysin samaa mieltä sen kanssa olekaan ihan joka asiasta.

Yhteiskunnassa pitää olla vapaa ja turvallinen abortti, koska vain niin voidaan taata naisten ja tyttöjen seksuaaliterveys olosuhteissa, jotka voivat olla joskus varsin karseat. Toki osa aborteista tehdään pelkillä sosiaalisilla syillä, mutta joskus syyt ovat raskaampia ja juuri näiden mahdollisten raskaampien olosuhteiden vuoksi, kannatan vapaata aborttioikeutta.

Elämä itsessään on kyllä pyhää, mutta joskus on paljon olennaisempaa suojella jo olemassaolevaa, naisen elämää, kuin sitä, mikä on vasta syntymätöntä. Ajattelen kuitenkin niin, että abortti on teko, joka täytyy kyetä perustelemaan hyvin. Ei sitä muille tarvitse perustella, mutta itselleen täytyy, jotta kykenee elämään tekonsa kanssa loppuelämänsä. Abortti on joskus välttämätön paha, joka on pakko tehdä. Tällöin se voi olla valtava helpotus ja kokemuksena myönteinen.

Ja ei, minulle ei ole tehty aborttia, eikä sitä kovinkaan suurella todennäköisyydellä tulla tekemäänkään, koska ehkäisy on jo hoidettu sterilisaatiolla. Tämä on vain aihealueen pohdiskelua.

94 kommenttia

 • Olisiko ilman kiihkoilua mahdollista, että vaikkapa tuhat abortin kokenutta antaisi lausunnon siitä, mitä se on merkinnyt heidän elämässään. Varmaan siitä saisi jotain osviittaa minkälainen prosessi on elää sen asian kanssa, vai unohtuuko se heti. Toisaalta on hyvä, jos joku kuitenkin kokee sen negatiiviseksi asiaksi jälkeenpäin, niin Jumalan sanassa on lohdutus kaikkea syyllisyyttä vastaan.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Seppo Heinola sanoo:

   Otannan noista 1000:sta tulisi olla erittäin erilaisia tapauksia kattava, esim. raiskattu ja 14 lapsisen katraan äiti suhtautuvat todennäköisesti toisin kuin joku hienostorouva.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Charlotta Lindfors sanoo:

  Abortti on lääketieteen eettinen ja moraalinen asia (ongelma). Jo Hippokrates sanoi aikoinaan, ettei tule antamaan naisille sikiötä vahingoittavia aineita. Lääkäri, vaikka on vannonut puolustavansa elämää, ei voi kieltäytyä tekemästä aborttia. Abortiksi voitaneen lukea myös kierukan käyttö, sehän estää hedelmöittyneen munasolun kiinnittymisen kohdun limakalvoon. Saman tekee jälkiehkäisypilleri. Entä vammaisen sikiön abortointi ? Onko se yhtä tuomittavaa ? Vai oko se eutanasiaa ?

  Jos abortti ei olisi laillinen, niitä tehtäisiin pimeästi, jolloin tulisi kuolemantapauksia ja vammautumisia. Abortissa on sekin näkökohta, että mies saattaa painostaa naista aborttiin, uhkaamalla lähteä suhteesta.

  Ymmärrän abortin tehneitä, enkä tuomitse. Se on surulllinen ja raskas päätös, jota kantaa mielessään kauan. Siinä abortin tehnyt tavallaan ”kuolee” itsekin. Olen ollut kuolinvuoteella, jossa vanha nainen suri nuorena tehtyä aborttiaan. En usko, että se koskaan tapahtuu jälkiä jättämättä. Se on kuitenkin ihmisen psyykelle vieras asia. Uuden elämän syntyminenhän on ihme.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Olen erikoisesti sitä mieltä, että jokaisen pitäisi saada tietää mitkä ne vaihtoehdot ovat sellaisen kokemuksen jälkeen. Samaa pitäisi olla myös sukupuolen korjaamisen kohdalla. Uskon, että Jumala luodessaan miehen ja naisen, jätti jotain omaan tietoonsa ja lääkäri ei onnistu samalla tavalla vaikka olisi kuinka taitava.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Seppo Heinola sanoo:

   ”Uskon, että Jumala luodessaan miehen ja naisen, jätti jotain omaan tietoonsa ja lääkäri ei onnistu samalla tavalla vaikka olisi kuinka taitava.”

   Interseksuaalisuuksissa jo kohdunsisäiset ongelmat kertovat pikemminkin Jumalan epäonnistumisista.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Mikko Nieminen sanoo:

  > Mitä mirltä itse olet? ( Ainakaan ilmeisesti et ajattele että mieskin voi synnyttää, ja hyvä niin, mutta miten muuten tästä asiasta ajattelet?)

  Totesin aikaisemmin, että täällä on lähinnä miehet päsmäröimässä asiasta, ikään kuin naisen päällysmiehinä päättämässä asiasta.

  En haluaisi tehdä samaa. Mielestäni nykyinen aborttilainsäädäntö on hyvä joskin poistaisin siitä vaatimuksen sosiaaliseen syyhyn, koska ymmärtääkseni tälläkin hetkellä aina löytyy syy, jolla jokainen halukas abortin saa. Säästäisimme terveydenhuollon resursseja turhalta byrokratialta.

  Ja mitä tulee miesten synnyttämiseen, tiedämme kyllä tapauksia, joissa transmies on synnyttänyt vaikka kovin harvinaisia nämä tapaukset ovat. Lähes kaikki Suomessa synnyttäneet henkilöt on väestötietojärjestelmässä kirjattu naisiksi.

  Itselleni transsukupuolisuus ei ole enää niin uusi ja outo asia, että jaksaisin sitä loputtomasti hämmästellä.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • En itsekkään hämmästele vanhana ukkona nyt ei ole paljon väliä mitä merkkiä itse olen. Olen kuitenkin sitä mieltä, että lasten pitäisi saada tietää mihin ryhtyvät, jos jotain aletaan leikellä. Minun mielestäni miehestä ei tule aitoa naista eikä naisesta aitoa miestä.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Mikko Nieminen sanoo:

   > Olen kuitenkin sitä mieltä, että lasten pitäisi saada tietää mihin ryhtyvät, jos jotain aletaan leikellä.

   Tämä menee niin paljon aiheen ohi, että totean siihen vain lyhyesti, että nyt eduskuntaan tuleva kansalaisaloite koskee alaikäisten osalta sukupuolen kirjaamista viranomaisen rekisteriin. Tällä hetkellä kirjaamisen ehtona on lääketieteelliset hoidot ja aloitteessa ehdotetaan, että sukupuolitiedon voi muuttaa ilman hoitoja. On arvioitu, että se jopa vähentää lääketietellisten hoitojen tarvetta (eli mainitsemaasi leikkelemistä) jos hoitoja ei jatkossa aseteta sukupuolitiedon muuttamisen vaatimukseksi.

   Aikuisten osalta tuo sukupuolitiedon muuttaminen viranomaisen rekisterissä ilman lääketieteellistä hoitoa on jo nykyisen hallituksen hallitusohjelmassa ilman viimeisintä kansalaisaloitettakin.

   Lääketieteellinen hoito on aina lääketietellinen kysymys ja hoitava lääkärit arvioivat sen tarpeen ja edellytyksen. Kyseessä on kapea erityisala ja se on Suomessa keskitetty kahteen yliopistosairaalaan, jotta hoidon laadun varmistamiseksi. Ne eivät ole hoitoja, joita saa 20 minuutin vastaanottoajalla työterveyslääkäriltä.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Seppo Heinola sanoo:

   Kuvitteletko Lahtinen että nuo ko. leikkauksia ehkä haluavat ovat puhtaasti ’aitoja’ miehiä tai naisia?

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Pekka Veli Pesonen sanoo:

   Onko nyt sitten jatkossa mahdollista, miehet voivat ilmaista olevansa oikeasti naisia ja sen jälkeen voivat laillisesti osallistua naisten sarjoihin missä lajissa tahansa. Eikä sitä mitenkään voisi estää. Tämä on jo maailmalla nähty. Joten käykö meillä myös näin?

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Seppo Heinola sanoo:

   Pekka, ei mutta niin on käynyt että naisten sarjassa kilpailut henkilö on diskattu hänelle tehdyn sukupuolitarkastuksen jälkeen. Kas kun syntyy ihmisiä, jotka muistuttavat ulkonaisesti enemmän vastakkaista sukupuoltaan, mutta sisärakenteet ja hormoonit kertovat toista.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Mikko Nieminen sanoo:

   > Onko nyt sitten jatkossa mahdollista, miehet voivat ilmaista olevansa oikeasti naisia ja sen jälkeen voivat laillisesti osallistua naisten sarjoihin missä lajissa tahansa. Eikä sitä mitenkään voisi estää.

   Sanon tähän ihan alkuun, että meidän tulee erottaa (kilpa)urheilu ja transsukupuolisten yhdenvertaisuus toisistaan. Ei voi olla niin, että urheilukisoja käytetään perustelua transsukupuolisten epäoikeudenmukaiselle kohtelulle.

   Mitä sitten tulee kilpaurheiluun se joutuu tälläkin hetkellä pohtimaan sääntöjään siten, että säännöt olisivat samaan aikaan eettiset ja toisaalta mahdollistaisivat reilun kilpailun. Monessa lajissa osallistuminen naisten sarjaan ei varsinaisesti riipu sukupuolesta vaan urheilijan testosteronin määrästä. Toisaalta minulla on luontaisesti niin korkea hemoglobiini, että en saisi kilpailla maastohiihdossa lainkaan minkään sukupuolen sarjassa.

   Urheilumaailma asettaa omat sääntönsä sille, miten kilpailijoille varmistetaan mahdollisimman tasapuoliset mahdollisuudet menestyä. Sitä ei tule sotkea transsukupuolisten asemaa koskevaan lainsäädäntöön.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Heinola! En minä kuvittele mitään, mutta ihmettelen miksi pitäisi ”korjata” jotain toimivaa toimimattomaksi?

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Seppo Heinola sanoo:

  ”Suurin osa nuorista, jotka kärsii nykyajan erityisilmiöstä kuten sukupuoliahdistus , katuu varmasti myöhemmin mahdollisesti tehtyjä hoitoja ja muutosleikkauksia..”

  Ja mihis tutkimukseen ja tieteelliseen tietoon tuon aivopierusi perustat. Oikeasti katujia on ollut sangen vähän, paljon vähemmän kuin hoitamattomuus olisi johtanut itsemurhiin.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Seppo Heinola sanoo:

  Koska Kettunen ei ilmeisesti viitsi tai osaa tai uskalla lukea annettua linkiä, helpotan asiaa panemalla olennaisen tiede-linkin sisällöstä tähän suomeksi:

  Tutkimuslöydökset 1. Tieteellisessä kirjallisuudessa tehdään selväksi, että sukupuolen vaihtuminen on tehokasta sukupuolidysforian hoidossa ja voi merkittävästi parantaa transsukupuolisten ihmisten hyvinvointia.

  2. Sukupuolisiirtymän ja siihen liittyvien transsukupuolisten lääketieteellisten hoitojen myönteisistä tuloksista mainittakoon parantunut elämänlaatu, parempi suhde-tyytyväisyys, korkeampi itsetunto ja itseluottamus sekä ahdistuksen, masennuksen, itsemurhan ja päihteiden käytön väheneminen.

  3. Sukupuolten välisen siirtymisen positiiviset vaikutukset transsukupuolisten hyvinvointiin ovat kasvaneet huomattavasti viime vuosina, kun sekä kirurgiset tekniikat että sosiaalinen tuki ovat parantuneet.

  4. Sukupuolenvaihdoksen seuraukset ovat erittäin harvinaisia, ja ne ovat harvinaisempia, kun sekä kirurgiset tekniikat että sosiaalinen tuki ovat parantuneet. Useiden tutkimusten tietojen yhdistäminen osoittaa, että valitettavuusaste vaihtelee 0,3 prosentista 3,8 prosenttiin. Pahoittelut johtuvat todennäköisimmin sosiaalisen tuen puutteesta siirtymävaiheen jälkeen tai vanhojen tekniikoiden heikoista kirurgisista tuloksista.

  5. Sukupuolidysforian hoidossa onnistumisen ennustavia tekijöitä ovat riittävä valmistelu ja mielenterveystuki ennen hoitoa, asianmukaisten jatkohoitojen antaminen asiantuntevilta tarjoajilta, johdonmukainen perhe- ja sosiaalituki sekä korkealaatuiset kirurgiset tulokset (kun leikkaus mukana).

  6. Transsukupuoliset henkilöt, erityisesti ne, joilla ei ole pääsyä sukupuolidysforian hoitoon tai jotka kohtaavat tukemattomia sosiaalisia ympäristöjä, kokevat todennäköisemmin kuin väestö terveyshaasteita, kuten masennusta, ahdistusta, itsemurhaa ja vähemmistöstressiä. Vaikka sukupuolenvaihdos voi lieventää näitä haasteita, leimaava ja syrjivä kohtelu voi vahingoittaa transsukupuolisten terveyttä ja hyvinvointia.

  7. Transsukupuolisten terveystutkimusten luontainen rajoitus on, että sukupuolidysforian hoitojen prospektiivisia tutkimuksia tai satunnaistettuja kontrollitutkimuksia on vaikea tehdä hoidon yksilöllisen luonteen, väestön jäsenten vaihtelevien ja eriarvoisten olosuhteiden, pienen koon vuoksi tiedossa olevasta transsukupuolisesta väestöstä ja eettiset kysymykset, jotka liittyvät tehokkaan hoidon pidättämiseen niitä tarvitseville.

  8. Transsukupuolisten tulosten tutkimus on edelleen kehittymässä, ja historiallinen leima on rajoittanut tämän alan tutkimuksen tekemistä. Lisätutkimuksia tarvitaan transseksuaalisen väestön tarpeiden kuvaamiseksi ja vastaamiseksi riittävästi.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Samuel Kettunen sanoo:

   Tämä on vaan se ”virallinen” ainoa yleisesti hyväksytty, tai järjestöjen tuottama tekemä totuusolettama, joita kaikkien olisi seurattava vihapuheen välttämisen pelossa. Kuten totesin, katujia on ja tulee olemaan enevässä määrin.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Seppo Heinola sanoo:

   Nuo ovat tieteellisen tutkimuksen tuloksia, mutta tosiasiatkos Kettusta kiinnostavat; hänelle ilmeisesti aurinkokin kiertää yhä maata. Hoitoihin tyytyväisiä tulee olemaan enenevässä määrin ja huomattavasti enemmän kuin katujia

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Samuel Kettunen sanoo:

   Ei ole tarpeen vastailla enää, taso laskee.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Martti Pentti sanoo:

   Keskustelun taso saattaa noustakin, jos joku vielä vaivautuu sinulle vastaamaan, Samuel Kettunen. Aina ei ymmärretä tutkitun tiedon ja mielipiteen eroa. Olisi kuitenkin opeteltava se ero tekemään. Koeta sitä sinäkin!

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Seppo Heinola sanoo:

   Tieteellisten tutkimustulosten tuominen keskusteluun merkitse Kettuselle keskustelun tason laskua. Niinpä…vaikea on siivilällä vettä saavista nostaa…

   Ilmoita asiaton kommentti