Aamun Koitto: Kannanotto Lars Ahlbäckin blogikirjoitukseen

Lars Ahlbäck esittää Kotimaa-lehden lukijablogissa virheellisiä väitteitä koskien Suomen ortodoksisen kirkon julkaisemaa Aamun Koittoa. Vaikka Ahlbäckin teksti on julkaistu jo 18.2., se yhä kummittelee eri yhteyksissä. Siksi asia on syytä nostaa esille vielä kerran.

Ahlbäck viittaa kirjoituksessaan Aamun Koitossa (3/2021) 26.11.2021 julkaistuun juttuun patriarkka Bartolomeoksen vierailusta Yhdysvaltoihin.

Ahlbäck kirjoittaa muun muassa: ”Lehti tietää juttunsa olleen misinformaatiota ja nyt se jo levittää disinformaatiota. Lehti siis tietoisesti levittää epämääräistä tietoa tapahtuneesta, eikä oikaise sen julkaisemia virheellisiksi osoitettuja tietoja.”

Väitteet perustuvat Ahlbäckin subjektiiviseen tulkintaan, eikä niille löydy perusteita Aamun Koiton toimista. Lehti oikaisi viipymättä epätarkkuuden edellä mainitun jutun lähteiden osalta. Asia korjattiin niin lehden some-tileillä kuin verkko- ja printtilehdessä, kuten Journalistin ohjeissa edellytetään.

Toisin kuin Ahlbäck väittää, kyse ei ole ollut tahallisesta harhaanjohtamisesta. Kyse oli inhimillisestä virheestä ja sen korjaamisesta nopeasti ja parhaan harkinnan mukaan.

Aamun Koiton käyttämä sanamuoto on harkittu nimenomaan sen tiedon varassa, joka oli saatavilla. Asia on myös käsitelty lehden sisällä, jotta vastaava ei toistuisi.

Kuten Julkisen sanan neuvosto on todennut, myös mielipidekirjoituksessa esitettyjen väitteiden faktojen täytyy pitää paikkansa, jos – ja tässä tapauksessa kun – teksti julkaistaan päätoimittajan vastuun alaisilla lehden verkkosivuilla. Ahlbäckin väitteet ”tietoisesta” ”misinformaation” ja ”disinformaation” levittämisestä ovat paitsi virheellisiä, myös subjektiivisia tulkintoja, jonka hän esittää lukijoilleen tosiasioina.

Lisäksi Journalistin ohjeet edellyttävät, että jos nimettyä tahoa arvostellaan tiedotusvälineessä erittäin voimakkaasti, on hyvä tuoda hänen näkökantansa esiin samassa yhteydessä tai ainakin jälkikäteen.

Nähdäkseni edustamani julkaisun väittäminen ”tietoisesti” ”misinformaatiota” ja ”disinformaatiota” levittäväksi tahoksi on nimenomaan edellä kuvatun kaltaista erittäin voimakasta arvostelua. Näin ollen olisi ollut suotavaa, että Aamun Koiton kantaa asiaan olisi kysytty alun perinkin.

Kunnioittavasti,

Susanna Somppi

Päätoimittaja, Aamun Koitto

Kirjoittaja

Vierasblogi
Vierasblogi
Kotimaan Vierasblogissa julkaistaan yksittäisiä tekstejä kirjoittajilta, joilla ei ole omaa blogia Kotimaa.fi:ssä. Jos haluat kirjoittaa, ota yhteyttä Kotimaan toimitukseen...