6.8.1945

 | Tänä aamuna tulee kuluneeksi 69 vuotta siitä, kun amerikkalainen B 29 lentokone pudotti 6.8.1945 atomipommin japanilaiseen Hiroshiman kaupunkiin. Kello 8.16 kaupungin keskustassa tapahtunut räjähdys surmasi 75 000 ihmistä ja vielä vuosia pommin uhreja kuoli radioaktiiviseen säteilyyn. Tuhoista huolimatta Japani ei heti antautunut ja amerikkalaiset pudottivat muutama päivä myöhemmin toisen pommin Nagasakin kaupunkiin lähes vastaavin seurauksin.

Ydinaseiden kehittäminen ja käyttö todennäköisesti aikaistivat yli 60 miljoona kuolonuhria vaatineen toisen maailmansodan päättymistä. Liittoutuneiden Japanin pääsaarten valtaamiseksi suunnittelema maihinnousu olisi todennäköisesti vaatinut enemmän uhreja. Hiroshima ja Nagasaki kuitenkin jättivät monien uhrien ohella ydintuhon uhan varjostamaan elämää maapallollamme. Miltei onnea on, ettei näitä aseita tarkoituksella tai vahingossa käytetty kylmän sodan aikana tuhoisin seurauksin. Historiassa on useita tapauksia, jossa vastapuoli on erehdyksessä luullut olevansa hyökkäyksen kohteena ja valmistautunut vasta-iskuun. Onneksi viime hetkellä on havahduttu virheellisiin tutkahavaintoihin.

Kylmän sodan päättyminen 1990-luvun alussa ei johtanut merkittävän ydinaseiden riisuntaan. Ydinasevaltojen määrä on pikemminkin noussut ja näiden tuhoaseiden päätyminen terroristien käsiin on jatkuva vaara. Maailmassa on parhaillaan arviolta 20 000 ydinasetta. Niistä suuri enemmistö on kahdella valtiolla Yhdysvalloilla ja Venäjällä.

Maailmantilanne enteilee uutta kylmää sotaa ja konfliktit eripuolilla maailmaa nostavat ydinaseiden valvonnan ja neuvottelut niiden rajoittamisen tärkeäksi kansainväliseksi tavoitteeksi. Suomen toista vuotta sitten ehdottama, valitettavasti peruuntunut, Lähi-idän ydinasekokous on esimerkki aktiivisuudesta, jota tarvitaan, jotta ydinaseiden koko ihmiskunnan olemassa ololle muodostamaa uhkaa voidaan 69 vuotta Hiroshiman jälkeen vähentää.

[caption id="attachment_21680" align="alignnone" width="273"]Hiroshiman pommin muistomerkki. Hiroshiman pommin muistomerkki.[/caption]

4 kommenttia

 • Vesa Ahlfors sanoo:

  Matteuksen evankeliumin 24. luku (uusi kirkkoraamattu):

  ”3 Kun Jeesus sitten istui Öljymäellä eikä siellä ollut muita, opetuslapset tulivat hänen luokseen ja kyselivät: ”Sano meille, milloin se kaikki tapahtuu. Mikä on merkkinä sinun tulostasi ja tämän maailman lopusta?” 4 Jeesus vastasi:

  ”Varokaa, ettei kukaan johda teitä harhaan. 5 Monet tulevat esiintymään minun nimelläni. He sanovat: ’Minä olen Messias’, ja eksyttävät monia. 6 Te kuulette taistelun ääniä ja sanomia sodista, mutta älkää antako sen pelästyttää itseänne. Niin täytyy käydä, mutta vielä ei loppu ole käsillä.”

  ” 7 Kansa nousee kansaa vastaan ja valtakunta valtakuntaa vastaan, ja joka puolella on nälänhätää ja maanjäristyksiä. 8 Mutta kaikki tämä on vasta synnytystuskien alkua.”

  9 ”Silloin teidät pannaan ahtaalle, monia teistä surmataan ja kaikki kansat vihaavat teitä minun nimeni tähden. 10 Monet silloin luopuvat, he kavaltavat toisensa ja vihaavat toinen toistaan. 11 Monta väärää profeettaa ilmaantuu, ja he johtavat useita harhaan. 12 Ja kun laittomuus lisääntyy, monien rakkaus kylmenee. 13 Mutta joka kestää loppuun asti, pelastuu.”

  ”14 Tämä valtakunnan evankeliumi julistetaan kaikkialle maailmaan, kaikille kansoille todistukseksi, ja sitten tulee loppu.”

  ”2 ”Ottakaa oppia vertauskuvasta, jonka viikunapuu tarjoaa: kun sen oksa virkoaa ja alkaa tulla lehteen, te tiedätte, että kesä on lähellä. 33 Samalla tavoin te kaiken tämän nähdessänne tiedätte, että se aika on lähellä, aivan ovella. 34 Totisesti: tämä sukupolvi ei katoa ennen kuin kaikki tämä tapahtuu.”

  http://www.evl.fi/raamattu/1992/Matt.24.html#o123

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Matti Pulkkinen sanoo:

   Vesa Ahlfors: Luutko, että Kotimaa24 sivuston lukijat ovat idiootteja, jotka eivät itse osaa avata Raamattua, kun kopioit ja liität raamatunjakeita?

   Ilmoita asiaton kommentti
 • jorma ojala sanoo:

  Ei käy Hiroshiman selitykseksi.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Markku Hirn sanoo:

  Yksi aikuiselämäni suurimpia helpotuksenhetkijä oli kun SALT- sopimukset atomiaseiden vähentämisestä meni läpi. Atomiaseiden lukumäärä on pudonnut alle sen asteen joka tuhoaisi kaiken elämän maapallolla ja neuvottelut jatkuvat muista ongelmista riippumatta. Hiroshimassa kuolleet olivat sijaiskärsijöitä. Toisaalta heidät uhrattiin siksi että ameriikkalaisen arvion mukaan maihinnouysu Japaniin voisi maksaa aina puoleen miljoonaa ameriikkalisen sotilaan henkeä. Toisaalta he olivat se hinta jonka Japanin yhteiskunta sai maksaa sodan aloittamisesta siinä harhaluulossa että japanilainen bushido traditio antoi heille oikeutuksen valloittaa maailmasta niin suuren kakunpala kuin mahdollista.

  Ilmoita asiaton kommentti