19.8.2015 SUOMI – EUROOPAN TALOUSJUMBO

sampo

 Hukass’ on Suomen talous-Sampo, siks’ oomme EU:n jumbo! Yksittäiset taloustieteilijät ovat jo jonkin aikaa mantran tavoin hokeneet tätä: Suomessa ei ole mennyt jakeluun se, miten huonossa jamassa maamme talous ihan aikuisten oikeesti on. Elämme omassa kuplassamme, jonka ovat synnyttäneet erilaiset kansainväliset vertailut, joissa Suomi on julistettu maailman innovatiivisimmaksi ja parhaiten koulutetuksi valtioksi. Kissa voinee elää kiitoksella, me emme. Meidän pitäisi elättää itsemme työllä, mutta, mutta…

Gurujen mukaan Suomessa vallitsee suoranainen synkistymisen ja kurjistumisen ilmapiiri – toisin kuin muualla Euroopassa, missä monessa maassa talous svengaa kuin hirvi. Ulkomailla ihmetellään Suomen aiottuja kehitysapuleikkauksia ja muukalaisvihamielisyyttä.

Raamatun Jumala on täällä Pohjantähden alla tahdottu vaihtaa Talousjumalaan. Vaihtokauppa ei ole osoittautunut autuaaksi. Pitkään tuon jumalan nimi oli Nokia, mutta nyt on Nokia kuollut. Tarvitaan uudet pelisäännöt, uusi jumala, joka antaa meille, mitä tarvitsemme ja pitää meistä huolta.

Talousvaikeuksiemme povataan kestävän vielä vuosikymmenen. Työmarkkinoiden uudistamista pidetään aivan välttämättömänä, sillä työn luonne muuttuu tulevaisuudessa rajusti.

Pelin henki muuttui radikaalisti jo 14 vuotta sitten, kun Kiina liittyi maailman kauppajärjestöön WTO:hon. Silloin näet kansainväliseen työnjakoon liittyi miljardi työntekijää lisää, kaikki kiinalaisia. Sanomattakin on selvää, että teollisuus alkoi siirtyä halpojen tuotantokustannusten takia Euroopasta ja Yhdysvalloista Aasiaan. Internet, robotit ja liiketoiminnan digitalisoituminen ovat olleet omiaan vähentämään työpaikkoja. Homma menee nyt näin, paluuta vanhaan ei ole. Euroopassa ja USA:ssa me olemme hinnoitelleet työpanoksemme liian tyyriiksi.

Kun työtä ei jatkossa riitä kaikille, niin silloin ei auta muu kuin lähteä työllistämään itse itseään joko yrittäjänä tai freelancerina.

Maailmasta lienee vaikea löytää toista yhtä turvallisuushakuista maata kuin Suomi. Suomi on maa, jossa ajatellaan, että palkkojen pitäisi olla kaikille suunnilleen samat. Suomi on maa, jossa monia epäterveitä tukiaisia on vaikka kuinka paljon.  Suomi on maa, jossa epäonnistumista pelätään kuin ruttoa. Ja kuitenkin: Ei ole olemassa onnistumisia ilman epäonnistumisia. Ei moka ole peikko vaan lahja.

Ruttopuiston rovastin kaupunkilaisjärkeen ei millään mene ajatus työurien pidentämisestä, sillä tilastot näyttävät edelleenkin, että suomalainen mies jää eläkkeelle keskimäärin pikkuisen alle ja nainen vähän yli 60-vuotiaana. Väestön vanhenemisen, teollisuuden vähenemisen ja hitaan talouskasvun takia Suomessa pitäisi kiinnittää yhä enemmän huomiota nuoriin, joiden asiat nyt ovat melkoisen retuperällä.  Nuorten pitäisi päästä työuransa alkuun ilman erilaisia pätkätyöllisyyksiä.  Maan hallituksen suunnitelmat karsia tutkimus- ja tuotekehitysrahoitusta ja kiristää yliopistojen rahahanoja ovat hämmästyttäviä ja läpi mennessään tulevat edesauttamaan aivovientiä ulkomaille.

Jos nuoret on savustettu ulkomaille, niin kukas sitten Ruttopuiston rovastin ja muitten vanhusten eläkkeet maksaa? Jos Suomen on pakko lähettää pois maasta nuoria, niin annetaanko littera kouraan niille, jotka ovat sitä mieltä, että valtiovarainministeri pitää tappaa tai ainakin hänen kotinsa ikkunat rikkoa?

* * * * * * * *

Bloggaus 19 / 31. Olen pahoillani, että minulla ei ollut aikaa kirjoittaa lyhyempää blogia. Lyhyesti kirjoittaminen (lue: tiivistäminen) on aikamoisen aikaa vievää puuhaa. Pitäisi miltei ryhtyä aforistikoksi.

Tai runoilijaksi. Minä jaksoin runoilla vain tuon ensimmäisen virkkeen…

  1. Niinpä niin. Rikosoikeuden professori toteaa Jehovan todistajien ohjeistuksen lasten hyväksikäyttötapausten käsittelyyn lainvastaiseksi.

    Siinä missä SRK on joskus jopa pahoitellut toimintamallejaan, Jehovan todistajat pitävät (lainvastaisia) toimintamallejaan virheettöminä. Toimintamalleja, jotka ovat todistettavasti aiheuttaneet sen että hyväksikäyttötapauksia on päässyt syntymään ja uusiutumaan Jehovan todistajien yhteisössä ympäri maailmaa.

    • Aivan itsestään selvää, että uskonnollisen yhteisön toimi- tai luottamushenkilön täytyy tehdä rikosilmoitus, jos tällä itsellä on epäilyksiä vakavista rikoksista, oli sitten epäilty yhteisöön kuuluva, tai sen ulkopuolinen.

      Kun asiaan nyt taas sekoitetaan Jehovan todistajat, niin edellisessä Kotimaa24 artikkelissa totesi heidän tiedottajansa totesi seuraavaa:

      ”Suomen Jehovan todistajien piiristä hän sanoo itse tietävänsä 20 vuoden ajalta yhden käden sormella laskettavan määrän hyväksikäyttötapauksia. Nämä ovat hänen mukaansa kaikki viranomaisten kanssa hoidettuja.”

      ”Leinosen mukaan Jehovan todistajien piirissä on maailmanlaajuisesti ja Suomessa kaikkein vähiten hyväksikäyttötapauksia.
      – Koska uskonkäsitykseemme kuuluu, että kaikki ovat lasten hyväksikäyttöä vastaan.”

      Asia on heti hieman mutkikkaampi jos epäilyksen aiheuttaman havainnon tekijä ei itse halua tehdä rikosilmoitusta. Ns. ”toisen käden tietoja” taas täytyy tietysti näidenkin ensin tutkia näiden todenperäisyyttä.

      Todistajien tiedottaja toteaa, että myöskin, että on ollut todistajienkin keskuudessa joitain harvoja tapauksia, joissa vääriksi osoittautuneiden epäilyjen taustalla on esimerkiksi vanhempien erimielisyydet, mielenterveysongelmat tai erotapaus, jossa esitetään syytöksiä toisen vanhemman puolelta.

      Todistajien keskuudessa ei ole seurakuntalaisia ohjeistettu olla tekemästä rikosilmoitusta vakavista rikoksista ja/tai epäilyistä sellaiseen, vaikka epäilty tekijä olisi uskonveli, tai että niistä täytyisi ensimmäiseksi mennä kertomaan seurakuntien vanhimmille.

      Seurakunnan vanhimmille toki on syytä tällöin ilmoittaa, jotta nämä voisivat tutkia kyseisen epäillyn kelvollisuuden jatkaa todistajana. Muuta rankaisu- tai oikeusvaltaahan heillä ei ole.

      Jos havainnon tekijä on seurakunnan vanhin, tämä silloin tietysti aina tekee asiasta ilmoituksen viranomaisille. Siitähän ei ole kyse.

      Jokaisella yksilöllä on oma vastuunsa viranomaisten edessä, eikä tämä voi odottaa minkään seurakuntien vanhimpien tai toimihenkilöiden tekevän päätöksiä heidän puolestaan. Esim. todistajien seurakuntiin kuuluvia ei ole tietenkään asetettu holhouksen alaiseksi, vaan heillä omat henkilökohtaiset vastuunsa ja velvollisuutensa.

      Jos epäilijä itse on vakuuttunut epäilyksistään luulisi tämän nyt ottavan asiasta ensiksi yhteyttä viranomaisiin, eikä odottaa seurakuntien vanhimpien tekevän tätä heidän puolestaan ns. ”toisen käden tietojen” perusteella.

      Jos jossain perheessä mahdollisesti taas mahdollisesti olisi mielenterveysongelmia tai muuta kiistoja, eivät seurakunnan vanhimmat voi niitä toisten puolesta ratkaista. Nämä vanhimmat voivat toki antaa Raamattuun perustuvia ohjeita asioista ja rohkaisua ja kannustusta soveltamaan niitä käytäntöön. Jos niin tehdään useimmiten tulokset ovat hyviä. Varsinaisissa mielenterveysongelmissa on parempi etsiä ammattiauttajien apua.

    • Vesa: ”Aivan itsestään selvää, että uskonnollisen yhteisön toimi- tai luottamushenkilön täytyy tehdä rikosilmoitus, jos tällä itsellä on epäilyksiä vakavista rikoksista, oli sitten epäilty yhteisöön kuuluva, tai sen ulkopuolinen.”

      Ja mistä tämä tulee ilmi teidän nimenomaisesta ohjeistuksesta? Ei mistään. Siinä päinvastoin sanotaan että ensin tulee ottaa yhteys teidän omaan lakiosastoon.

      Vesa: ”Kun asiaan nyt taas sekoitetaan Jehovan todistajat…”

      Tuota noin, koko asia koskee Jehovan todistajien lainvastaista ohjeistusta. Jos et tähän mennessä ole sitä vielä sisäistänyt, niin olipa hyvä että kerroin sen sinulle.

      Muutoin tekstisi on samaa sivuunvetämistä, mitä kirjoitat tuossa toisenkin otsikon alla. Vähättelet aivan todella vakavaa epäkohtaa yhteisössänne, joka on ensinnäkin edesauttanut hyväksikäyttötapauksia yhteisössänna ja toisekseen se on mahdollistanut jopa niiden uusimisia.

      Miten ajattelit selittää Jumalallesi että puolustelet tällaista yhteisöä joka edesauttaa pahuutta?

    • Tom Saarikoski: ”Ja mistä tämä tulee ilmi teidän nimenomaisesta ohjeistuksesta?”

      Se koskee aivan ilmeisesti niitä tapauksia, joissa seurakunnan vanhin ei itse ole havainnon tekijä mahdollisesta epäilystä, ja jostain kumman syystä havainnon tekijä ei ole itse tehnyt asiasta rikosilmoitusta.

      Todistajien tiedottaja kertoo, että ”Suomen Jehovan todistajien piiristä hän sanoo itse tietävänsä 20 vuoden ajalta yhden käden sormella laskettavan määrän hyväksikäyttötapauksia. Nämä ovat hänen mukaansa kaikki viranomaisten kanssa hoidettuja.”

      Siis jos nämä seurakunnan vanhimmat vakuuttuvat epäilyksen todenperäisyydestä, tekevät nämä varmasti asiasta ilmoituksen viranomaisille jos jostain kumman syystä epäilyttävän havainnon tekijä ei ole sitä itse tehnyt.

      Jokaisella yksilölläkin on myöskin omat vastuunsa ja velvollisuutensa maallisen lain ja oikeuden edessä.

      Todistajien tiedottaja toteaa myöskin, että on ollut todistajienkin keskuudessa joitain harvoja tapauksia, joissa vääriksi osoittautuneita epäilyjä on esitetty, tällöin taustalla on ollut esimerkiksi vanhempien erimielisyydet, mielenterveysongelmat tai erotapaus, jossa esitetään syytöksiä toisen vanhemman puolelta.

      Itselleni on täysin mahdotonta käsittää miksi vakavan rikoksen silminnäkijä tai epäilyksiä siitä omaava ei itse tee asiasta rikosilmoitusta. Jos itse olisin silminnäkijä sellaiseen tai minulla olisi perusteita omaavia epäilyjä sellaisesta, tuntisin oman vastuuni asiasta ja tekisin itse ilmoituksen. En suinkaan kysyisi asiaa ensiksi seurakuntani vanhimmilta. He eivät ole seurakuntalaisten holhoojia ja eivätkä tee päätöksiä heidän puolestaan.

    • Vesa: ”Se koskee aivan ilmeisesti niitä tapauksia, joissa seurakunnan vanhin ei itse ole havainnon tekijä mahdollisesta epäilystä, ja jostain kumman syystä havainnon tekijä ei ole itse tehnyt asiasta rikosilmoitusta.”

      Väistit vaihteeksi koko kysymyksen ja vastasit johonkin mitä ei edes kysytty. Ihan tavallista toimintaa sinulta ja yhteisöltänne. JW.org -sivustollanne esimerkiksi kysytyään suora kysymys, että kartatteko te entisiä jäseniänne, ja vastaus joka annetaan koskee niin sanottuja toimettomia – ei entisiä Jehovan todistajia. Rehellisyys on jotain joka ei mahdu toimintamalleihinne kun kysymys on toimintamalleista joita te itsekin häpeätte.

      Vesa: ”Todistajien tiedottaja kertoo, että “Suomen Jehovan todistajien piiristä hän sanoo itse tietävänsä 20 vuoden ajalta yhden käden sormella laskettavan määrän hyväksikäyttötapauksia. Nämä ovat hänen mukaansa kaikki viranomaisten kanssa hoidettuja.” ”

      Jossa hän valehtelee tietoisesti. Tapauksia on enemmänkin. Ja Leinonen tietää tämän.

      Siksi toisekseen Jehovan todistajat ovat maailmanlaajuinen järjestö, jolla on samat toimintamallit joka maassa. Tämä lainvastainen ohjeistus ei koske pelkästään Suomea. Se on aiheuttanut todistettavasti laajaa vahinkoa ympäri maailman ja siksi Vartiotorni-seura on oikeudessa siellä sun täällä.

      Vesa: ”Siis jos nämä seurakunnan vanhimmat vakuuttuvat epäilyksen todenperäisyydestä, tekevät nämä varmasti asiasta ilmoituksen viranomaisille jos jostain kumman syystä epäilyttävän havainnon tekijä ei ole sitä itse tehnyt. ”

      Väität näin, vaikka minä annoin sinulle suoran esimerkin jossa seurakunnan vanhimmat nimenomaisesti kieltäytyivät tekemästä viranomaisten kanssa yhteistyötä vaikka tiesivät, että niin toimimalla he suojelevat pedofiilia. Miten sinä saat iltaisin unta näin härskin epärehellisyytesi keskeltä?

  2. Tarvitsemme oikean mooseksen. Kun olemme nyt olleet euro-orjuudessa ylimuistoisen ajan ja joutuneet ahtaalle, niin keneltä pitää kysyä neuvoa? Vanhoilta valtiomiehiltä? Ei suinkaan! NImittäin he tietävät kaksikymmentä vuotta liian myöhään mitä pitää tehdä.

    Minusta on suorastaan outoa, että monet velkaantumisen insinöörit istuvat toimittajan edessä hurskaan näköisenä ja kertovat mitä nyt pitää nopeasti tehdä. Pitää löytää ulkopuolelta mooses, joka tuntee orjuuttajan. Me tienaisimme hyvin, jos olisi jotain mitä tehdä!

    Mieleen nousee vanha vertaus: Mitä eroa oli Nasserilla ja UKK:lla? Kumpikin rakensi kanavan, mutta Nasser vierailla rahoilla omalle maalle. Toinen rakensi omilla rahoilla vieraalle maalle.

    Suomi on tyrnevä, kun neuvotellaan politiikasta, mutta kas kauppaneuvotteluihin ei taida sama sopia. Tulipa taas puuta ja heinää, niinkuin eräs tutkija sanoo..

    • In God we trust taitaa olla vieläkin USA:n motto? Aika hassulta, että tuo motto painettiin myös dollareihin. Jumalaan me luotamme sopisi motoksi myös Suomelle. Setelirahaan sitä ei tarvinne painaa, sillä sellaista ei ole. Rahan vallalta on nyt pitkät kynnet leikattu. Jumala on vielä(kin) voimissaan…

Hannu Kiuru
Hannu Kiuruhttp://blogiarkisto.kotimaa.fi/blogit/vanhat/blog/?bid=121
Nimeni on Hannu Kiuru, arvoni Ruttopuiston rovasti emeritus (67 v., 113 cm, 179 kg). Kirjoitan painavaa tekstiä elämän ja kuoleman asioista pääkaupunkiseudun näkökulmasta käyttäen tajunnanvirtatekniikkaa. Blogiarkistossa meikäläinen heiluu Liberona kirkon liukkaalla kentällä: http://blogiarkisto.kotimaa.fi/blogit/vanhat/blog/?bid=121