2020-luvun diabolos eli erilleenheittäjä

Uudessa testamentissa paholaisesta käytetään montaa eri nimitystä. Yksi niistä on diabolos, erilleenheittäjä. 1. Pietarin kirjeessä puolestaan kehotetaan kristittyjä tiivistämään laumaansa, koska Saatana kulkee kuin kiljuva jalopeura ympäriinsä etsien, kenet voisi niellä. Tiiviinä joukkona lauma pystyy torjumaan pedon hyökkäykset. Kun joku sitten eksyy tai heitetään laumasta ulos, hän on pedolle helppo saalis.

Kun tulin sisään kristinuskon salaisuuksiin 1990-luvulla, kiivaimmat hiustenrepimiset käytiin kastekysymyksestä vapaiden suuntien kanssa. Myös naispappeus oli silloin kova sana ja suhtautuminen Heikki Räisäsen kirjoihin. Oi miten kaipaankaan noita aikoja! Silloin kristityt taittoivat peistä teologista kysymyksistä. Raamattua selattiin ja välillä lyötiin päähänkin. Ja välillä omaa päätä seinään. Mutta silloin kristittyjä erottavat asiat olivat teologisia! Nykyään opilliset asiat ja raamattukysymys eivät kiinnosta enää ketään. Tilalle ovat tulleet ihan toiset teemat, jotka heittävät kristittyjä erilleen. Ja siinä missä kastekysymys heittää kirkkokuntia ja seurakuntia erilleen, heittävät nykypäivän teemat kristittyjä seurakunnan sisällä erilleen.

Mitä nämä teemat sitten ovat?

1. Korona. Osa kristityistä jopa opettaa, että mitään koronaa ei edes ole olemassa. Se on valtaapitävien salaliitto, sitä ei ole pystytty laboratoriossa löytämään eikä koronatesti kerro totuutta. Rokotukset ovat pedon merkki ja käteen ruiskutetaan nanolankoja, joista ihminen muuttuu robotiksi. Toiset taas haluavat luottaa lääketieteeseen, joka on Jumalan antaman järjen käyttämistä.

2. Pakolaiset. Olen nähnyt, kuinka osa kristityistä on mukana avoimen rasistisessa toiminnassa ja äärioikeistolaisten virtausten tukena. Enää ei Herran pelko ole viisauden alku, vaan islamin ja muukalaisen. Jaetaan vääristelyä tietoa maahanmuuttajien saamasta sosiaaliturvasta ja puhutaan "laittomasta maahantunkeutumisesta". Ei, en hyväksy minäkään maahanmuuttajien tekemiä rikoksia. Mutta en hyväksy sitäkään pahuutta, jota itse kukin meistä tilaisuuden tullen tekee. Vaikkapa pahan toivomista maastaan paenneelle.

3. Trump. Toisille hän on Herran lähettämä Messias, toisille hirmuhallitsija. Vastaavaan kahtiajakoon ei pysty edes Paavo Väyrynen tai Päivi Räsänen, joita muuten kumpaakin arvostan, mutta kuten hyvin tiedämme, he jakavat mielipiteitä.

4. Ilmastonmuutos. Niin, tarvitseeko Suomen tehdä mitään jos Kiina ei tee? Vai onko tämäkin joku punavihreiden hörhöjen salaliitto? Eihän siitä sitten tarvitse välittää vai tarvitseeko sittenkin? Oliko se kuitenkin viljellä ja varjella? Mutta kun se Kiina, se Kiina... Ja olihan viime talvenakin pakkasta eli höpöjuttua koko ilmastonmuutos! Ja juutuubissakin oli yksi yliopistolta potkut saanut dosentti kertomassa, ettei ilmasto muutu mihinkään!

5. Eheytyshoidot. Eiköhän tästä saada seuraava erilleenheittäjä. Eli kannattaako kansalaisaloitetta homoseksuaalien eheytyshoitojen kieltämisestä vai vastustaako sitä? Eiköhän tästäkin saada yksi uusi vedenjakaja luopion ja oikeauskoisen välille.

Niin. Erilleenheittävät teemat kristittyjen välillä tämän päivän yhteiskunnassa eivät liity evankeliumin oppiin ja uskomme peruskysymyksiin. Tarkoittaako tämä, että niistä olisi päästy yksimielisyyteen? Jokainen tietää tähän varmasti vastauksen. Minulle tämä kertoo teologisen työskentelyn veltostumisesta.

Olen oikeasti huolissani, miten meidän käy, kun yllä esittämäni asiat jakavat meidät eri leireihin. Diabolos ainakin on tyytyväinen.

31 kommenttia

 • Seppo Heinola sanoo:

  Missä vastapallo luuraa? Ettei vain joihinkin nutturoihin piiloutuneena, kysyy Oiva Paloheimokin tavallaan:

  KRISTUS JA KRISTITTY: Jeesus Kristus, poika Herran, kulki metsätietä kerran hymyhuulin, avojaloin – linnunpoika kämmenellään.

  Siitä kulki kristittykin mustissansa, ilmein mykin, paheksuvin mielialoin – seudun synnit sydämellään.

  Kohtasivat ohi astuissaan tuntematta toistaan kumpikaan.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Charlotta Lindfors sanoo:

  Teologia on tuhonnut kristinuskon jo aikaa sitten. Rakkaus ei ole tiedettä (jumaluusoppia).

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Kimmo Jaatila sanoo:

   Hah. Raamatussa puhutaan kyllä rakkaudesta, joka toteutuu käytännössä. Mutta yhtä lailla siellä puhutaan terveestä opista. Eivät ne sulje toisiaan pois. Niiden tulisi olla tasapainossa.

   Sitä paitsi ei oppi ole tiedettä. Systemaattinen teologia on kyllä tiedettä, joka tutkii kirkon oppia ja tunnustusta. Mutta kirkon tulisi elää oppiaan todeksi käytännössä eikä teoriassa.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Charlotta Lindfors sanoo:

  Heh. Edellä olevat ongelmat johtuvat teologisista saivarteluista. Rakkaus on niistä kaukana.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Joni Toivonen sanoo:

  ”Toiset taas haluavat luottaa lääketieteeseen, joka on Jumalan antaman järjen käyttämistä.”

  Aina ja kaikkialla? Huomioitko historian tapahtumat? Mitenkäs sikiöseulonnat, eutanasia jne.? Eikö lääketiede ole erehtynyt kerran ja toisen sen jälkeen?

  Kyllä on Jumalan antaman järjen pilkkaamista, mikäli ei näe lääketieteen erehdyksiä etenkin tämän koronan kanssa, sehän on systemaattista, eikö olekin?

  Tuo teologiasta pois luisuminen lienee kristillisyyden mukautumista maailmaan.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Seppo Heinola sanoo:

   Keski-ikäinen lähiomaiseni uskoi kaltaistesi vastuuttomien besservissereiden somessa suoltaman probakandan koronasta ja ei ottanut rokotuksia, ei käyttänyt maskeja, käytti julkisia kulkuneuvoa ja istui tunkkaisessa kellaribaarissa. Sai vakavan koronan, Oli pitkään hengityskoneessa .

   Lääketiede ja vastuuntuntoiset lääkärit pelastivat hänen henkensä.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Joni Toivonen sanoo:

   Juu minun syytänihän se oli. Ja minun syytäni on, että koronasta ei päästä ikinä eroon. Pitäisi laittaa uuniin minut. ”Uuniin, uuniin!”, kansa huusi.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Joni Toivonen sanoo:

   ”Kun rovion loimu sitten lämmitti hänen helpottuneen ja voitonriemuisen hymyn nostattamia poskipäitään, ei sieltä kiirineet sanat; ’Voi pyhä yksinkertaisuus!’, merkinneet hänelle mitään. Viimeinkin hän oli turvassa.”

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Seppo Heinola sanoo:

   Minä e n sanonut enkä tiedä kenen nimenomaisen henkilön somesontaa hän oli lukenut eikä viestini fokus ollut edes tuossa, vaan siinä että halveksimasi lääketieteen edustajat pelastivat hänen henkensä…

   Olisi muuten todella mielenkiitoista nähdä , jos ateistien ja deistein rikoslaeista poissaamat roviolla polttamiset tulisivat uudelleen laillisiksi, ketkä siellä nykyään olisivat ensimmäisinä liekkeihin risujaan kantamassa…

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Kimmo Jaatila sanoo:

  ”Kyllä on Jumalan antaman järjen pilkkaamista, mikäli ei näe lääketieteen erehdyksiä etenkin tämän koronan kanssa, sehän on systemaattista, eikö olekin?”

  Kommenttisi osoittaa, että blogissani esitetty kahtiajako on todellisuutta, MOT.

  Blogini lause viittaa nimenomaan lääketieteelliseen tietoon koronan hoidossa. Mainitsemasi eettisesti hankalat asiat ovat asia erikseen, niihin ei tässä oteta kantaa.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Joni Toivonen sanoo:

   Kahtiajako on todellisuutta ja syvenee koronapassien ym. myötä.

   Mutta eikö olekin ilmeistä, että lääketiede on erehtynyt koronan kanssa toistuvasti? Miten perustelet, että lääketieteen seuraaminen juuri koronan kohdalla on Jumalan antaman järjen käyttämistä? Pitäähän sen johonkin perustua, vai?

   Mikä saa uskomaan, että aina meneillään olevassa tilanteessa lääketiede ei erehdy?

   Aikanaan en ottanut sikapiikkiä, koska siinä ei ollut mitään järkeä. Silloin olin lääketiedevastainen enemmistön mielestä. Kävi sitten ilmi, että ns. lääketiede oli väärässä ja minä oikeassa. Kyllä en ollut virologi, enkä ole vieläkään, mutta tervettä järkeä minulla, Luojan kiitos, on edelleen.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Pekka Veli Pesonen sanoo:

  Trump ei jakanut vain oman maansa kansalaisia. Hän jakoi meidätkin. Loi uuden kulttuurin, jossa keskeistä on vaihtoehtoinen totuus. Mihinkään ei enää luoteta, kaikkea epäillään ja se luo turvattomuutta, sekä pelkoa. Vaihtoehtoiset totuudet saavat siten lisää jalansijaa. Pelko tuo mukanaan myös vihan ja viha aggression, joka purkautuu vihan kohteeseen. Todelliseen, tai keksittyyn.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Pekka Veli Pesonen sanoo:

  Ajalle on todella tyypillistä se, että kristityt usein liittoutuvat jopa kristinuskon vihollisten kanssa, kunhan kumppanit ovat samaa mieltä heidän kanssaan.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Ari Pasanen sanoo:

  Entäpä kun ei olekkaan erilleen heittäjä vaan erillään pitäjä?

  Siis eikö ole helpompaa saada ihmiset uskomaan että nämä ovat jo ”kristittyjä” jonkin riitin avulla ja vaikka olisikin niin monia erilaisia oppeja ja elämäntapoja niin kuitenkin jokainen on sen riitin avulla oikeassa ”pelastavassa” uskossa?

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Kimmo Jaatila sanoo:

   Ari Pasanen, se ”riitti” on Kristuksen asettama pyhä kaste. Kommenttisi pilkkaa Jumalaa ja hänen vanhurskasta tahtoaan.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Ari Pasanen sanoo:

   Kimmo Jaatila mistä olet oppisi saanut?

   Minä tiedän mistä olen omani saanut, Pyhä Henki on kirkastanut evankeliumin ja Jeesuksen sanat.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Kimmo Jaatila sanoo:

   Ari Pasanen, niin minullekin.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Ari Pasanen sanoo:

   Kimmo Jaatila kuinka meillä voi sitten olla erilaiset kannat?

   Voin näyttää oppini täysin Raamatusta, en tarvitse mitään ptunnustuskirjoja enkä ihmisten oppeja.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Kimmo Jaatila sanoo:

   Ari Pasanen, niin minäkin voin. En tarvitse siihen sinun järkeisoppejasi.

   PS: Tunnustuskirjat ovat Raamatun selitystä.

   PS2: Lopetan tähän, koska ”keskustelu’ kanssasi on hukkaan heitettyä aikaa. Se on nähty. Kunhan olen huvikseni vähän härkkinyt.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Ari Pasanen sanoo:

   Kimmo Jaatila eikö siis Pyhä Henki riitäkkään kirkastamaan Jeesuksen sanaa Raamatusta vaan tarvitaan tunnustuskirjoja?

   Minulle riittää Raamattu ja Totuuden tunteminen.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Kosti Vasumäki sanoo:

  ” Nykyään opilliset asiat ja raamattukysymys eivät kiinnosta enää ketään”

  Siltähän tuo vaikuttaa. Valitettavasti.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • kimmo wallentin sanoo:

   ” Nykyään opilliset asiat ja raamattukysymys eivät kiinnosta enää ketään”

   Valistus valtaa alaa. Valitettavaa on vain se, että se ei ole vielä tavoittanut aivan kaikkia. Suunta on kuitenkin oikea.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Kosti Vasumäki sanoo:

   Valistunut järki < valistunut sielu.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Kimmo Jaatila sanoo:

   Valistus on niin so last season. Juna meni jo. Kuka jäi asemalle?

   Ilmoita asiaton kommentti
  • kimmo wallentin sanoo:

   Jaatila: ”so last season”

   Jaa, että oikein ulkomaan kieltä. Niin fiiniä ja valistunutta. Niin se valistus vain valtaa alaa Perähikiälläkin.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Kimmo Jaatila sanoo:

   Kaimamies: en asu Hikiällä. Junalla olen kyllä usein mennyt siitä läpi kun kävin Kouvolasta käsin Turussa historian luennoilla.

   Englantia osaa nykyään jokainen, kiitos kirkon helmassa syntyneen kansanopetuksen. Kirkon helmassa se yliopistolaitoskin syntyi. Siitäkin olen kiitollinen.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • ismo malinen sanoo:

  Hyviä huomiota blogistilta, olen huomioinut saman kehityksen.

  Olen ihmetellyt, miten helppoa ihmisiä on manipuloida. Kristittyjen varsinkin tulisi tietää, että Korona, pakolaiset, Trump, ilmastonmuutos, eheytyshoidot ynm. Ovat lihantekoja, eikä niillä ole mitään tekemistä autuuden ja pelastuksen kanssa! Salaliittoteoriat ovat vihtahuosun juonia ja Kristittyjen varsinkin pitäisi keskittyä niiden vastustamiseen, eikä liittyä kaikkiin turhiin mitä maailmassa pauhataan.

  Esim. Yhteiskuntamme on tehnyt valtavan satsauksen Koronan suhteen ja saattanut tilanteen vihdoin siihen, että rokotuksen vaikutus alkaa näkymän ja ihmisten elämä on palautumassa normaaliksi. Rokotusten löytäminen avuksi, ovat ihmiskunnan riemuvoittoja ja lääketieteen kruunujalokiviä.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • kimmo wallentin sanoo:

   Ismo: ”Rokotusten löytäminen avuksi, ovat ihmiskunnan riemuvoittoja ja lääketieteen kruunujalokiviä.”

   Tästä olen Ismon kanssa kerrankin täsmälleen samaa mieltä, vaikka näilläkin sivuilla jotkut harhaiset hörhöt yrittävät asettaa eriskummallisia salaliittoteorioita levitellen lääketieteen saavutukset koronan ja rokotusten suhteen kyseenalaisiksi.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Kirjoittaja

  Kimmo Jaatila

  Keski-ikäinen, keskiluokkainen ja keskinkertainen. Kahden pojan isä, aviomies. opettaja, pastori ja yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta kiinnostunut mies. Blogissani käsittelen opettamista, kasvattamista, arvoja, politiikkaa ja kirkollista elämää. Joskus vakavasti,joskus irvaillen. Kuvia en kumartele enkä suosiota hae.