”Yritämme uhkista huolimatta” – Tältä näyttävät koronakesän suunnitelmat seurakunnissa

Seurakunnissa valmistaudutaan kesän toimintaan koronarajoituksia vähitellen purkaen. Piispat julkaisivat 5.5. seurakunnille ohjeet, jotka perustuivat valtioneuvoston tuoreimpiin linjauksiin.

Jumalanpalveluksiin ja kirkollisiin toimituksiin saa kesäkuun alusta lähtien osallistua enintään 50 henkilöä. Yön yli kestävää leiritoimintaa, kuten rippileirejä, piispat pitävät suositeltavana vasta juhannuksen jälkeen. Ohjeista voit lukea lisää täältä.

Joissain tapauksissa voi olla mahdollista, että kirkko saisi järjestää kesällä 50 ihmistä suurempiakin tilaisuuksia. Ministeriön näkemyksestä voit lukea lisää täältä. Kirkko ei ole vielä linjannut asiasta.

Seurakunnissa ja seurakuntayhtymissä tehdään nyt paikallisia ratkaisuja piispojen ohjeen pohjalta. Mielipiteitä jakaa etenkin rippikoulujen järjestäminen. Rippikouluryhmien koko ei hätyyttele 50 ihmisen rajaa, mutta rippileireillä ollaan tiiviisti yhdessä. Monin paikoin rippileirejä valmistellaan loppukesälle. Toisaalta esimerkiksi Oulun seurakunnissa kaikki leirit on muutettu päivärippikouluiksi.

Vanhusten suuri määrä mietityttää Ilomantsissa

Pohjois-Karjalassa sijaitseva Ilomantsin seurakunta etenee rajoitusten purussa varovaisin askelin, kertoo kirkkoherra Seppo Kuosmanen.

Ilomantsissa ei ole todettuja koronatatuntoja, ja koko Pohjois-Karjalassa tilanne on hyvä. Ilomantsissa on kuitenkin paljon vanhuksia, ja se mietityttää Kuosmasta. Kirkkoherra tietää, että osa ikääntyneistä noudattaa rajoituksia tiukasti, osa on ”rennommin liikkeellä”.

Messussa käyvät yleensä aktiivisimmin yli 70-vuotiaat.

– Suurin osa on siis riskiryhmässä olevaa väestöä. Väkeä on meillä kirkossa herkästi 60–70 ihmistä. Ehkä paikallislehden ja somen kautta täytyy vedota, että riskiryhmien on hyvä pysyä kotona, Kuosmanen sanoo.

Hän miettii, pitääkö messuun olla ennakkoilmoittautuminen. Vai katsotaanko tilannetta ovilla?

– Sitä en haluaisi tehdä.

Messujen lähettäminen verkkoon aloitettiin Ilomantsissa jo viime syksynä, jotta jumalanpalveluksia voidaan seurata esimerkiksi hoivakodeissa. Käytäntöä jatketaan.

Rippikouluryhmiä seurakunnassa on vain yksi. Tämänhetkisen suunnitelman mukaan rippikoulu toteutetaan osin etänä, osin päivärippikouluna ja osin lyhyenä leirijaksona elokuussa.

Omaleimaisuutta Ilomantsin seurakunnan toimintaan tuo läheinen yhteistyö paikallisen ortodoksisen seurakunnan kanssa. Suomen ortodoksit ovat ilmoittaneet pitävänsä kirkot kiinni heinäkuun loppuun saakka. Erilaiset käytännöt hämmentävät paikkakunnalla.

Ekumeeninen yhteistyö on jatkunut Ilomantsissa tiiviinä myös koronakeväänä. Kuosmanen ja ortodoksisen seurakunnan kirkkoherra Ioannis Lampropoulos kuuluvat alueen Siun sote -kuntayhtymän pandemiatyöryhmään.

– Olemme olleet Isä Janniksen kanssa lääkekuriireina kuljettamassa lääkkeitä apteekista vanhuksille. Siinä on pystynyt samalla ulko-ovella sielunhoidollisia keskustelujakin pitämään, Seppo Kuosmanen sanoo.

Rippikoulut ja konfirmaatiot askarruttavat Lumijoella ja Mänttä-Vilppulassa

Pohjois-Pohjanmaalla sijaitsevan Lumijoen seurakunnan kirkkoherraa Erja Oikarista ilahduttaa, että seurakunnassa on iso kirkko, jossa turvavälit pääsevät toteutumaan. 1 800 jäsenen seurakunnassa ei ole vaaraa siitä, että messuun tulisi tavallisena kesäsunnuntaina yli 50 ihmistä.

– Pian piispojen linjauksen jälkeen tapasin ulkona seurakuntalaisia, jotka iloitsivat, että pääsevät taas kirkkoon, Oikarinen sanoo.

Lumijoella seurakuntalaisia pyydetään ottamaan messuun oma virsikirja. Kirkollisiin toimituksiin voi tuoda myös tilaisuutta varten tehdyt ohjelmat.

Pienen seurakunnan ainoa rippileiri oli suunniteltu pidettäväksi heinäkuun lopussa. Leirin pitämisestä päätetään kokouksessa, johon on kutsuttu rippikoululaisten huoltajat.

– Ennen lopullista päätöstä haluan keskustella leiristä, huolista ja siitä, että turvavälit eivät pääse toteutumaan rippileirillä, Erja Oikarinen sanoo.

Mänttä-Vilppulan seurakunnan vs. kirkkoherra Saila Munukka on tyytyväinen siitä, että tilaisuuksia voi pian järjestää vapaammin. Toisaalta häntä askarruttaa, kuinka paljon tauti rajoitusten purkamisen myötä leviää.

Seurakunnassa on pyöritelty kesälle erilaisia a-, b-, c- ja d-vaihtoehtoja. Tilanteet ja suunnitelmat muuttuvat. Munukka tietää, että se väsyttää myös työntekijöitä.

Mänttä-Vilppulan jumalanpalveluksissa 50 henkilön rajasta ei tule ongelmaa, jos vähänkin iäkkäämmät jäävät kotiin, Munukka kertoo.

Rippikoulut järjestetään näillä näkymin leireinä heinä-elokuussa. Se, miten konfirmaatiot toteutetaan, on vielä epäselvää. Yksi vaihtoehto on, että rippikoululaiset konfirmoidaan pienissä ryhmissä.

Espoossa lähdetään leireille heinäkuussa

Espoon tuomiokirkkoseurakunnassa on yli 30 rippikouluryhmää ja lähes 800 rippikoululaista. Alkuperäisessä suunnitelmassa leirit painottuivat kesäkuuhun.

Nuorten ja heidän perheittensä suunnitelmien muuttaminen on iso palapeli. Myös joidenkin työntekijöiden lomia on siirrettävä, kertoo kirkkoherra Antti Kujanpää.

Espoossa kaikki tämän kesän rippileireille ilmoittautuneet saavat paikan heinä- tai elokuussa järjestettävältä leiriltä. Myös mahdollisuuksia päivärippikoulun käymiseen lisätään. Vielä ei ole tietoa siitä, kuinka moni lähtee leirille. Muutama viikko sitten tehdyssä ennakkokyselyssä neljä viidestä perheestä toivoi, että nuori pääsisi rippileirille vielä kesän aikana.

Kujanpää odottaa käytännön asioihin tukea aluehallintovirastolta ja Kirkkohallitukselta. Bussimatkat leirikeskuksiin mietityttävät Kujanpäätä, samoin leirikeskusten osin ahtaat tilat.

– Toisaalta ymmärrämme rippikoulun suuren merkityksen nuorille ja seurakunnalle. Siksi yritämme uhkista huolimatta.

Konfirmaatioita tuomiokirkkoseurakunta ei aio järjestää rajoitusten aikana.

– Niihin täytyy päästä kolminumeroinen määrä väkeä.

Monille häitä, hautajaisia tai kasteita järjestäville jo osallistujamäärän nostaminen viiteenkymmeneen on helpotus.

Tavallisena kesäsunnuntaina Espoon tuomiokirkkoseurakunnassa järjestettäisiin vain yksi messu. Nyt suuren seurakunnan monista kappeleista on iloa. Messuja suunnitellaan kesäkuun ensimmäiselle sunnuntaille 6–7, jotta turvaväleistä saadaan pidettyä kiinni.

– Väki on kaivannut ehtoollista, Antti Kujanpää sanoo.

Kuva: Jukka Granström. Espoon tuomiokirkkoseurakunnan nuorisotyönohjaaja Pentti Airaksinen ja kirkkoherra Antti Kujanpää odottavat toukokuisesta räntäsateesta huolimatta rippikoulukesää. Seurakunta valmistelee rippileirejä heinä-elokuulle.

Lue myös:

Näin kirkko purkaa rajoituksia: Messuihin 50 henkilöä kesäkuussa, leirejä suositellaan vasta juhannuksen jälkeen

Ministeriön näkemys: Kirkkoa koskee mahdollisuus alle 500 hengen yleisötilaisuuksien järjestämiseen

Kommentti: Suomessa on paljon suuria kirkkoja, joihin messuvieraat mahtuvat hyvillä turvaväleillä

Katolinen kirkko avaa Suomessa arkimessut, ortodoksikirkot kiinni heinäkuun loppuun, helluntailiike meni nettiin

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

Edellinen artikkeliKaarlo Kallialan kaudelle poikkeuksellinen jatkoaika – Turussa piispanvaali marras-joulukuussa
Seuraava artikkeliMysteerikuva: Kuka julistaa ja missä? – Katso myös edellisen kuvan ratkaisu

Ei näytettäviä viestejä