Kommentti: Suomessa on paljon suuria kirkkoja, joihin messuvieraat mahtuvat hyvillä turvaväleillä

Koronakaranteenin aikana väenkokoukset oli rajattu aluksi kymmeneen henkilöön. Sitten tuli hallituksen päätös lievennyksistä ja tieto, että 1.6. lähtien koolla saisi olla 50 ihmistä.

Pian luku täsmentyi niin, että muun muassa urheilu- ja kulttuuritapahtumiin voisi erityisjärjestelyin tulla korkeintaan 500 ihmistä. Opetus- ja kulttuuriministeriön näkemyksen mukaan tämä rajoitus koskee myös kirkon tilaisuuksia. Aluehallintovirastot ja kirkko eivät ole ottaneet vielä asiaan kantaa.

Kirkon kannalta kymmenen henkilön rajoitus muutti maaliskuussa jumalanpalvelusten viettämisen tavan. Tilaisuuksia on lähetetty verkossa eri tavoin toteutettuina. Kirkollisia toimituksia on striimattu läheisille.

50 henkilön rajaan siirtyminen ei aiheuta useimmissa seurakunnissa muuta pohdintaa kuin sen, miten turvaväleistä ja hygieniasta varmistutaan. Yli 70-vuotiaiden karanteenisuositus jäi voimaan, ja merkittävä osa kirkkoväestä kuuluu tuohon ikäryhmään. Osa muistakin aktiivisista kävijöistä odottaa arvatenkin vielä tovin ennen kuin astuu koronan nurmettamalle kirkkotielle.

***

Kirkon tilastoista selviää, että vuonna 2019 toimitettiin kaikkiaan 30 326 messua eli ehtoollisjumalanpalvelusta. Niihin osallistui keskimäärin 81 ihmistä.

Lukumäärää voi näkökulmasta riippuen pitää pienenä tai suurena. Selvää kuitenkin on, että fraasi ”kirkot kumisevat tyhjyyttään” ei ainakaan keskimäärin pidä paikkaansa.

Jos 81 messuvierasta kuulostaa isolta joukolta, kannattaa ottaa huomioon, että mukana ovat juhlapyhien ehtoollisjumalanpalvelukset ja muun muassa konfirmaatiot.

Tilastoista selviää, että esimerkiksi Kustavissa messussa kävi keskimäärin 34 ihmistä. Helsingin Paavali, jonka jäsenyysprosentti on seurakuntien alhaisimpia, puolestaan kokosi keskimäärin 91 messuvierasta. Seurakunnan koko vaikuttaa keskiarvoihin.

Vuonna 2019 sanajumalanpalveluksiin osallistui koko maassa keskimäärin 102 ihmistä. Lukua selittää, että sanajumalanpalveluksia järjestetään vähän, ja mukaan lasketaan koululaisjumalanpalvelukset ja esimerkiksi joulun aattokirkot.

***

Monet seurakuntien pääkirkot ovat isoja. Esimerkiksi Lapuan tuomiokirkossa on 1 300 istumapaikkaa ja Laihian kirkossa 1 200. Kerimäellä paikkoja on noin 3 000, Orimattilassa 1 200, Kajaanissa 800 ja Forssassa 850.

Rajoitukset ja turvavälit olisi ainakin edellä mainituissa kirkoissa helppo toteuttaa keskimääräisellä kävijämäärällä, paitsi erityisinä juhlina, kuten kesän konfirmaatioissa.

Tilastojen viesti on rohkaiseva: Kirkoissa on tilaa, tervetuloa!

Kuva: Olli Seppälä. Haapajärven kirkossa Pohjois-Pohjanmaalla on noin 700 istumapaikkaa.

Lue myös:

Näin kirkko purkaa rajoituksia: Messuihin 50 henkilöä kesäkuussa, leirejä suositellaan vasta juhannuksen jälkeen

Ministeriön näkemys: Kirkkoa koskee mahdollisuus alle 500 hengen yleisötilaisuuksien järjestämiseen

Katolinen kirkko avaa Suomessa arkimessut, ortodoksikirkot kiinni heinäkuun loppuun, helluntailiike meni nettiin

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

Edellinen artikkeliIlkka Kantola valittiin Diakonissalaitoksen toimialajohtajaksi
Seuraava artikkeliKaarlo Kallialan kaudelle poikkeuksellinen jatkoaika – Turussa piispanvaali marras-joulukuussa

Ei näytettäviä viestejä