Kaarlo Kallialan kaudelle poikkeuksellinen jatkoaika – Turussa piispanvaali marras-joulukuussa

Turun arkkihiippakunnassa käydään piispanvaali loppuvuodesta, hiippakunnan tuomiokapituli päätti keskiviikkona. Ensimmäinen vaalipäivä on torstaina 5.11.2020. Jos kukaan ehdokkaista ei saa yli puolta annetuista äänistä, toinen vaalikierros käydään torstaina 3.12.2020.

Uusi piispa aloittaa virassa 1.2.2021.

Piispa Kaarlo Kallialan viranhoito päättyy edellisenä päivänä, 31.1.2021. Kaksi viimeistä kuukauttaan tehtävässä piispa toimii poikkeuksellisella, tuomiokapitulin myöntämällä jatkoajalla. Kalliala saavuttaa piispan viran eroamisiän, 68 vuotta, marraskuussa, ja ilman erillistä päätöstä hänen viranhoitonsa olisi päättynyt joulukuun alussa.

Kaarlo Kallialan eroilmoitusta on siis jo osattu odottaa. Tuomiokapitulin tiedotteessa todetaan, että Kalliala ilmoitti irtisanoutumisestaan 6.5.

Tuomiokapitulin mukaan irtisanoutumisilmoituksen ajankohtaan vaikutti keskustelu siitä, miten piispanvaalia voidaan valmistella koronaepidemian aiheuttamissa poikkeusoloissa. Vaalin käynnistäminen edellyttää, että seurakuntien kirkkovaltuustot ja seurakuntaneuvostot pääsevät valitsemaan maallikkovalitsijat. Tuomiokapituli ei halunnut, että päätösvalta asiassa olisi siirtynyt kirkkoneuvostoille kirkkovaltuustojen sijaan.

Lisäksi tuomiokapituli piti tärkeänä, että piispanvaali järjestetään piispa Kallialan viranhoidon aikana ja uusi piispa aloittaa heti nykyisen piispan virkasuhteen päättymisen jälkeen.

Myös Turun tuomiorovasti Heimo Rinne jää eläkkeelle 1.1.2021. Tuomiorovastin tehtäviin kuuluu toimia tarvittaessa piispan sijaisena.

Ehdokasasettelu alkaa heinäkuussa

Turun piispanvaalin ehdokasasettelu alkaa 6.7. ja päättyy 7.9.2020. Ehdokkaan voi asettaa valitsijayhdistys, jossa on vähintään 30 äänioikeutettua.

Arkkihiippakunnassa on äänivaltaisia pappeja ja lehtoreita yhteensä 596. Maallikkojäseniä valitaan yhtä monta. Kirkkovaltuustot ja seurakuntaneuvostot päättävät maallikkovalitsijoista 1.7.2020 mennessä.

Arkkihiippakunnassa on kaksi piispaa. Nyt valittavan Turun piispan ensisijaiseen vastuualueeseen kuuluvat 42 arkkihiippakunnan seurakuntaa Paimion, Nousiaisten, Ala-Satakunnan ja Porin rovastikunnissa. Arkkipiispan vastuualueeseen kuuluvat Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän alueen yhdeksän seurakuntaa.

Kuva: Olli Seppälä. Turun tuomiokirkko.

Lue myös:

Analyysi: Nämä nimet pyörivät Turun piispapelissä – Kotimaa24 kysyi, ketkä ovat valmiita vaaliin

Turun piispanvaali järjestetään syksyllä – Kaarlo Kalliala venyttänyt eroilmoitustaan viime hetkeen

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

Edellinen artikkeliKommentti: Suomessa on paljon suuria kirkkoja, joihin messuvieraat mahtuvat hyvillä turvaväleillä
Seuraava artikkeli”Yritämme uhkista huolimatta” – Tältä näyttävät koronakesän suunnitelmat seurakunnissa

Ei näytettäviä viestejä