Ulkomaanavun alue-edustaja: Ugandan homolaki vastaisku länsimaalaistumiselle

Kirkon ulkomaanavun Itä-Afrikan alue-edustaja David Korpela kertoo, että Ugandassa ei ole käyty juurikaan keskustelua sukupuolivähemmistöjen oikeuksista. Hän arvioi, että uusi homolaki kertoo enemmän jälkikolonialistisesta kapinasta, jossa Uganda pyrkii näyttämään, että se päättää itse omista asioistaan.

– Ugandassa on pitkään keskusteltu siitä, että perinteiset arvot rappeutuvat länsimaalaisten vaikutteiden myötä, Korpela kertoo.

– Koko Itä-Afrikassa on käynnissä laaja jälkikolonialistinen liike. Se on surullista, että protestiliike ihan muuta asiaa vastaan, on aiheuttanut tällaisen syrjivän lain.

Varsinaista keskustelua sukupuolivähemmistöjen oikeuksista on Korpelan mukaan käyty Ugandassa hyvin vähän. Uuden lain myötä keskustelua on kuitenkin syntynyt. Ulkomaanapu tekee yhteistyötä Ugandan anglikaanisen kirkon kanssa, jonka sisällä asiaan suhtaudutaan Korpelan mukaan kahtalaisesti.

– Jotkut ajattelevat, että kirkon täytyy puolustaa seksuaalivähemmistöjä. Perinteisessä julistustyössä on myös pappeja, jotka kannattavat lakia vahvasti, hän kertoo.

– Näemme keskustelun hyvänä ja yritämme kannustaa siihen. Toivottavasti tämä laki tullaan kumoamaan jossain vaiheessa sitä kautta, että ihmiset prosessoivat ja pohtivat asiaa itse.

Nykytilanteessa Korpela arvioi neljän viidestä ugandalaisesta kannattavan uutta lakia. Hän vahvistaa, että yhdysvaltalaiset evankelikaalisaarnaajat ovat kannattaneet lakia näkyvästi, mutta ei osaa arvioida, mikä vaikutus sillä oli lain hyväksymiseen.

Kansainvälinen yhteisö on reagoinut lain hyväksymiseen. Presidentti Barack Obama varoitti, että laki saattaa hankaloittaa Yhdysvaltojen ja Ugandan välisiä suhteita. Lisäksi esimerkiksi Norja, Tanska ja viimeisimpänä Ruotsi ovat jäädyttäneet Ugandalle myöntämänsä kehitysavun. Toisaalta ne lisäävät tukea maassa toimiville ihmisoikeus- ja demokratiajärjestöille.

Korpela kertoo, että Kirkon ulkomaanapu jatkaa työtään Ugandassa koulutuksen ja toimeentulohankkeiden parissa. Samalla se pyrkii edistämään alueellista ja kansainvälistä dialogia.

– Ulkomaanapu tekee paljon työtä suoraan yhteisöjen kanssa, Korpela sanoo.

Lue myös

Desmond Tutu vertaa Ugandan homolakia Natsi-Saksaan

Dokumentaristi: Yhdysvaltalaiset evankelikaalit ajoivat homolakia Ugandaan

Edellinen artikkeli”Toimistotyöntekijän tehtävät pitäisi määritellä selkeämmin”
Seuraava artikkeliMedialähetys Sanansaattajien kevätkeräys Intian tv-työhön

Ei näytettäviä viestejä