Tuore saksalais­lausunto: Paavi Benedictus XVI ei arkki­piispana puuttunut tietämiinsä hyväksikäyttö­tapauksiin

Paavi Benedictus XVI emerituksena Pietarinkirkossa vuonna 2015. Joseph Ratzinger oli paavi vuosina 2005–2013 ja Münchenin ja Freisingin arkkipiispa 1977–1982. Kuva: Gregorio Borgia / AP / Lehtikuva

Tuore saksalaislausunto katolisen kirkon hyväksikäyttötapauksista kiinnittää huomiota siihen, että ollessaan 1977–1982 Münchenin ja Freisingin arkkipiispana Joseph Ratzinger (myöhempi paavi Benedictus XVI) tiesi ainakin neljästä lasten hyväksikäyttötapauksesta. Hän ei selvityksen tekijöiden mukaan kuitenkaan ryhtynyt toimiin hyväksikäyttöön syyllistyneitä pappeja vastaan.

Kaksi papeista oli tuomittu oikeudessa lasten hyväksikäytöstä, mutta heidän annettiin silti jatkaa työtään kirkossa eikä heihin kohdistettu kirkollisia kurinpitotoimia. Raportin mukaan hyväksikäyttäjien uhreista ei myöskään ole kannettu huolta asianmukaisesti.

Nyt eläkkeellä oleva paavi Benedictus XVI on kiistänyt syyllistyneensä mihinkään. Hän on antanut nyt julkistettua lausuntoa varten yli 80-sivuisen selvityksen.

Kyseessä oleva lausunto on mahdollisimman riippumaton tutkimus. Sen toteuttaja, lakiasiaintoimisto Westpfahl Spilker Wastl (WSW) on tutkinut myös aikaisemmin katolisen kirkon hyväksikäyttöepäilyksiä Saksassa. Lausunnosta on raportoinut saksalainen ja kansainvälinen media.

Lausunnosta käy ilmi, että vuosien 1945 ja 2019 välillä Münchenin ja Freisingin arkkihiippakunnassa on ollut ainakin 497 pappien tai muiden katolisen kirkon tehtävissä olleiden hyväksikäyttämää alaikäistä henkilöä. Useimmat ovat olleet poikia tai nuoria miehiä.

Todellista hyväksikäytön uhrien määrää ei tiedetä

Todettu luku lienee kuitenkin vain jäävuoren huippu. Lausunnon tiedotustilaisuudessa arvioitiin, että todellinen uhrien määrä lienee huomattavasti suurempi. Samoin todettiin, että hyväksikäyttötapaukset eivät missään tapauksessa ole vain kirkon menneisyyteen kuuluva asia.

Raportissa arvioidaan, että hyväksikäytöistä epäiltyjä on vähintään 235, suurin osa heistä pappeja. Osa papeista on tuomittu teoistaan oikeudessa, osaa ei. Monet asianomaisista ovat jo kuolleet.

Lausunnon tekijät ovat todenneet, että myöskään Münchenin ja Freisingin nykyinen arkkipiispa, kardinaali Reinhard Marx ei ole tehnyt tarpeeksi selvittääkseen hiippakunnassa hänen aikanaan, vuodesta 2008 alkaen, tapahtuneita kahta hyväksikäyttöepäilyä.

Marx oli kutsuttu lausunnon julkistamistilaisuuteen, mutta hän ei järjestäjien pettymykseksi saapunut paikalle.

Lausunnossa arvostellaan samantapaisin perustein myös Ratzingerin ja Marxin kausien välillä arkkipiispana Münchenissä ja Freisingissa toimineen kardinaali Friedrich Wetterin toimintaa. Hän on kiistänyt häntä kohtaan esitetyt väitteet.

Lausunto tulee siihen johtopäätökseen, että kirkossa on 2000-luvulla kyllä yritetty toimia hyväksikäyttöä vastaan, mutta tarpeeksi ei ole tehty. Monia epäiltyjä hyväksikäyttötapauksia pitäisi lausunnon mukaan tutkia tarkemmin.

Lue myös:

Katolinen kirkko aloitti Espanjassa laajan tutkinnan lasten hyväksikäytöstä

Hyväksikäyttäjä voi selittää tekojaan ajatusvääristymillä tai kieltää tapahtuneen kokonaan, sanoo THL:n johtava asiantuntija Taina Laajasalo

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.

Tuore saksalaislausunto: Paavi Benedictus XVI ei arkkipiispana puuttunut tietämiinsä hyväksikäyttötapauksiin