Katolinen kirkko aloitti Espanjassa laajan tutkinnan lasten hyväksi­käytöstä, El Pais -lehti kertoo

Espanjalaisia piispoja paavi Franciscuksen vieraana Vatikaanissa viime viikolla. Kuva: Vatican Media / DPA / Lehtikuva

Espanjalaisen El Pais -lehden mukaan katolinen kirkko on aloittanut Espanjassa mittavan pedofiliatutkinnan. Vatikaani valvoo tutkintaa, jota espanjalaislehti kuvailee ennennäkemättömän suureksi Espanjassa. Suomessa asiasta ovat kertoneet muun muassa Helsingin Sanomat ja Ilta-Sanomat.

Kolme vuotta asiaa tutkineen El Pais -lehden tietojen mukaan väitettyjä hyväksikäyttötapauksia olisi 251. Valtaosin tapaukset olisivat lehden mukaan uusia. Vanhin tapauksista ajoittuu vuoteen 1943, tuoreimman kerrotaan olevan vuodelta 2018. Kun jo ennestään tiedossa olevat tapaukset liitetään tuoreisiin epäilyihin, tapauksia olisi yli 600. Uhrien määräksi espanjalaislehti arvioi ainakin yli 1 200.

Katolinen kirkko on viime vuosina ollut toistuvasti pedofiliaskandaalien keskiössä.

Tämän vuoden lokakuussa julkistettiin Ranskassa laaja tutkimuskomission raportti. Sen mukaan jopa 330 000 ranskalaista lasta olisi vuosina 1950–2020 joutunut hyväksikäytön uhreiksi katolisessa kirkossa.

Katoliseen kirkkoon kytkeytyvää laajamittaista todistettua tai epäiltyä lasten seksuaalista hyväksikäyttöä on 1990-luvulta alkaen paljastunut myös muun muassa Yhdysvalloissa, Kanadassa, Australiassa, Irlannissa, Saksassa ja Puolassa. Kirkon toimia hyväksikäytön kitkemisessä on arvosteltu riittämättömiksi ja ponnettomiksi.

Lasten seksuaalista hyväksikäyttöä tai sen epäilyä on tapahtunut myös muissa kirkoissa. Tunnettuja ovat esimerkiksi Australian anglikaaniseen kirkkoon liittyvät tapaukset.

Oikaisu 22.12. kello 15.35. Uutisessa kerrottiin aiemmin australialaisen kardinaalin George Pellin saamasta hyväksikäyttötuomiosta. Tuomio kuitenkin kumottiin vuonna 2020 Pellin ehdittyä olla vankeudessa 404 päivää.

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.

Katolinen kirkko aloitti Espanjassa laajan tutkinnan lasten hyväksikäytöstä, El Pais -lehti kertoo