Australian anglikaanien hyväksikäyttöskandaalissa yli tuhat uhria

Australiassa julki tulleiden epäilyjen mukaan maan anglikaanisessa kirkossa on 35 vuoden aikana ollut yli tuhat lasten hyväksikäyttötapausta. Kaikkiaan 1 115 valituksen takana on 1 082 henkilöä.

Asiasta uutisoivat muun muassa BBC ja The Guardian .

Väitteiden mukaan vuosien 1980 ja 2015 välillä kaikkiaan ainakin 570 kirkollista henkilöä olisi syyllistynyt alaikäisten hyväksikäyttöön. Heistä 247 olisi pappeja.

Uutisen mukaan anglikaaninen kirkko on yrittänyt pitää uhreja hiljaisina mainettaan varjellakseen. Nyt Melbournen arkkipiispa Philip Freier sanoo olevansa syvästi häpeissään kirkon toimista.

Australialainen Newcastlen piispa Greg Thompson irtisanoutui torstaina, päivää ennen kuin hänen piti antaa todisteet hyväksikäyttöä selvittävälle toimikunnalle. Thompson kertoi saaneensa uhkauksia ja tulleensa omien seurakuntalaistensa eristämäksi, koska hän yritti uudistaa kirkkoaan. Muutama vuosi sitten hän kertoi erään edesmenneen piispan hyväksikäyttäneen häntä, kun hän oli 19-vuotiaana.

Lasten hyväksikäyttöä selvittäneen toimikunnan selvityksen perusteella Australian anglikaanisessa kirkossa hyväksikäytettyjen uhrien keski-ikä on ollut 11 vuotta ja heistä 75 prosenttia on ollut poikia. Epäiltyjä tapauksia on yhtä hiippakuntaa lukuun ottamatta ollut kaikissa 23:ssa Australian anglikaanisessa hiippakunnassa.

Australian 24 miljoonasta asukkaasta anglikaaniseen kirkkoon kuuluu noin 17 prosenttia, noin neljä miljoonaa ihmistä.

Viime kuussa raportoitiin katolisen kirkon piiristä Australiasta, että siellä on epäilty tapahtuneen yli 4 000 lapsen hyväksikäyttöä. Arvioiden mukaan jopa seitsemän prosenttia Australian katolisista papeista on saattanut vuosikymmenien aikana syyllistyä lasten hyväksikäyttöön.

Kuva: Adam J.W.C. / Wikimedia Commons. St. Paul's Cathedral Melbournessa Australiassa.

Lue myös:

The Guardian: Vatikaanille jälleen kritiikkiä vitkuttelusta hyväksikäyttöjen selvittämisessä

Katolisen kirkon hyväksikäytön vastaisen komitean jäsen erosi – moitti toimia riittämättömiksi

Selvitys katoliseen kirkkoon liittyvistä lasten hyväksikäytöistä – Australiassa 4 444 uhria