Sakari Typpö valittiin Kannuksen kirkko­herraksi, asetetaan virkaan sunnuntaina – ”Herätys­liikkeisiin pitää suhtautua tasa­puolisesti”

Hyvä johtajuus on osallistavaa ja tasapuolista, sanoo Kannuksen kirkkoherran virkaan sunnuntaina asetettava Sakari Typpö, 47.

Typpö valittiin Kannuksen kirkkoherraksi kesäkuussa ainoana hakijana. Seurakunnan luottamuselinten lausunnon ja tuomiokapitulin päätöksellä virkaa ei laitettu uudelleen hakuun.

– Tuntui hyvältä saada tämä luottamus.

Sakari Typpö oli ennen valintaansa monella tapaa tuttu henkilö Kannuksessa. Hän oli toiminut paikallisen yläkoulun ja lukion rehtorina, kunnan luottamustoimissa, paikallisessa rauhanyhdistyksessä sekä hoitanut papin viransijaisuuksia seurakunnassa. Typpö on toiminut myös vt. kirkkoherrana Lohtajalla. Hän on kotoisin naapurikunnasta Ullavalta.

– Hain kirkkoherran virkaa, koska koulutyön ohessa pappiskutsumus oli elämässäni läsnä.

Typpö määrittelee hyvän johtajuuden osallistavaksi, suunnittelevaksi, aktivoivaksi ja tasapuoliseksi.

– Palautteen saaminen on erittäin tärkeää ja se pitää osata asettaa aina laajempaan kokonaisuuteen.

Kannuksen seurakunnasta hän sanoo, että vaikka rakennuskanta on hyvin tiivistä ja kirkko keskellä kylää, toiminta on jalkautunut sivukylille asti.

– Täällä on välitön ja innostunut ote tekemiseen. Eri toimijoiden kanssa on erittäin hyvä yhteistyö. Nyt suunnitellemme yhdessä esimerkiksi laskiaissunnuntain viettoa. Vaikka vielä ei mahdollisista rajoituksista tiedetä, ainakaan suunnittelematta sitä ei päästä viettämään.

Kannuksessa 86,7 prosenttia asukkaista kuuluu kirkkoon. Herätysliikkeistä seurakunnan alueella vaikuttavat vanhoillislestadiolaisuus, herännäisyys ja evankelisuus. Typpö kuuluu vanhoillislestadiolaiseen herätysliikkeeseen.

– Olen miettinyt paljon herätysliiketaustaani suhteessa kirkkoherran työhön. Sitä, saako se näkyä tai pitäisikö sen näkyä, Typpö kertoo.

– Ihmisiä kohdatessani en ensisijaisesti ajattele heitä heidän taustansa kautta, vaan ajattelen heitä ihmisinä.

Typön mielestä kirkon pappina on tärkeää suhtautua tasapuolisesti eri herätysliikkeisiin.

– Niiden toiminta on osa seurakunta-aktiivisuutta.

Sakari Typpö on asunut perheineen Kannuksessa 20 vuotta. Puoliso Marjaana työskentelee opettajana lukiossa. Liikuntaa harrastavaan perheeseen kuuluu seitsemän 2–22-vuotiasta lasta.

Liikunnan ja lukemisen lisäksi Typpö harrastaa muun muassa värkkäyskulttuuria korjaamalla vanhoja huonekaluja sekä vuonna 1936 rakennettua asuintaloa.

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.

Sakari Typpö valittiin Kannuksen kirkkoherraksi, asetetaan virkaan sunnuntaina – ”Herätysliikkeisiin pitää suhtautua tasapuolisesti”

Edellinen artikkeliTuore saksalais­lausunto: Paavi Benedictus XVI ei arkki­piispana puuttunut tietämiinsä hyväksikäyttö­tapauksiin
Seuraava artikkeliJumalan perheen koti – tällainen on monitoimi­tilaksi remontoitu Liedon Pyhän Pietarin kirkko

Ei näytettäviä viestejä