Toverineuvosto käsitteli Kyyhkysen kirjoittelua

Helsingin yliopiston teologian opiskelijoiden Kyyhkynen -lehti aiheutti hiljattain kohua bilejutullaan. Siinä väitettiin, että ylioppilaskunta (HYY) ei puuttuisi riittävästi ainejärjestöbileiden turvallisuuteen.

Pääkirjoituksessa puolestaan rajoitettiin lehden mainontaa. Sen mukaan Kyyhkynen ei ota vastaan Suomen Teologisen Instituutin (STI) mainoksia, koska katsoo instituutin syrjivän naispappeja ja homoseksuaaleja.

Teologian ylioppilaiden tiedekuntayhdistyksen (TYT) toverineuvosto käsitteli eilen Kyyhkysen kirjoittelua. Alun perin oli jopa ounasteltu, että vastaavan päätoimittajan Samuli Suonpään asema voisi nousta keskustelussa esiin. Konkreettista esitystä erottamiseen ei kuitenkaan tullut, kertoo TYT:n hallituksen puheenjohtaja ja asian toverineuvostolle esitellyt Tomi Tabell
Kotimaa24:lle.

Toverineuvoston keskustelua käytiin lähinnä bilejutusta.

– Aloitimme sillä, että minä hallituksen puheenjohtajana kävin lyhyesti läpi, mitä on tapahtunut. Tämän jälkeen päätoimittajan annettiin puhua. Sen jälkeen hänelle esitettiin kysymyksiä, ja asiasta keskusteltiin yhteisesti ja lopuksi keskusteltiin ilman Samulia, Tabell kertoo.

Hänen mukaansa asian käsittely kesti parisen tuntia.

– Tämä oli oppimiskokemus toverineuvostolle vallankäytöstä silloin, kun yhdistys toimii julkaisijana. Lehti kirjoitti artikkelin joka herätti keskustelua, sai HYY:ltä siihen vastauksen ja toisaalta STI vastasi Kyyhkysen pääkirjoitukseen. Toverineuvoston keskustelussa purettiin, mitä on tapahtunut ja haettiin konsensusta, jotta on jotain palautetta, mitä antaa Samulille, Tabell jatkaa.

Toverineuvoston palautteessa on viisi kohtaa. Ensinnä se kiitti päätoimittajaa hyvästä ja laadukkaasta journalistisesta työstä viimeisen puolentoista vuoden aikana. Toiseksi se toivoo, että asioita tarkastellaan jutuissa monipuolisesti. Kolmanneksi toverineuvosto toteaa, että Kyyhkynen on vapaa toimimaan päätoimittajiston linjan mukaisesti. Neljänneksi lehden on toimittava moraalisesti oikein haastateltavia ihmisiä kohtaan ja hyvä journalistista etiikkaa noudattaen. Viidentenä kohta toverineuvosto toivoo, että lehti on tarkempi siinä, että haastateltavat tietävät milloin heitä haastatellaan.

– Minun mielestäni tämä käsiteltiin asiallisesti. On tärkeätä, että tämä käsiteltiin ajan kanssa. Ihmiset saivat purkaa ajatuksiaan ja oikeasti oltiin yhdessä jotain mieltä, Tabell summaa.

Samuli Suonpää sanoo, että hänelle kysymyksiä esitettiin toverineuvostossa yllättävän vähän.

– En tiedä mihin keskustelussa saatiin kaksi tuntia käytettyä, mutta tuskin se huono keskustelu oli, kun lopputuloksena yhdistys on päättänyt olla ylpeä omasta lehdestään, Suonpää summaa tapahtuneen.

– Kannattaa huomata, että lehden saamat kehut kohdistuvat koko toimituskuntaan ja esitetty kritiikki vain yhteen mieheen. Jokaisessa lehdessä on ollut hienoja juttuja eri kirjoittajilta, ja muuta kritiikkiä ei ole esitetty kun ajoittainen astuminen toisten varpaille. Olen tosissani ylpeä siitä työstä, mitä tällä porukalla on tehty, hän sanoo.

Lue myös:

Kyyhkynen-lehden ympärillä kuohuu – päätoimittajan asema voi nousta esiin

STI Kyyhkyselle: Perinteinen virkakäsitys ei ole harhaoppi

Edellinen artikkeliAmmattiin valmistuvat marssivat arvostuksensa puolesta
Seuraava artikkeli”Täällä ei tarvitse hävetä mitään”

Ei näytettäviä viestejä