STI Kyyhkyselle: Perinteinen virkakäsitys ei ole harhaoppi

Helsingin yliopiston teologian ylioppilaiden lehti Kyyhkynen ei ota vastaan Suomen Teologisen Instituutin (STI) mainoksia, koska katsoo instituutin olevan syrjivä.

Teologian Ylioppilaiden Tiedekuntayhdistyksen (TYT) lehden vastaava päätoimittaja Samuli Suonpää antaa lehden uusimman numeron pääkirjoituksessa selkein sanoin ymmärtää, etteivät STI:n mainokset ole tervetulleita Kyyhkyseen.

"Tässä lehdessä ei julkaista Suomen Teologisen Instituutin STI:n mainosta, vaikka TYT oli yrittänyt myydä heille mainostilaa", hän linjaa.

Suonpää toteaa pääkirjoituksessa, että STI:n peruskirja on syrjivä vastustaessaan naispappeutta. Suonpää mielestä STI on olemassaolollaan ja toiminnallaan teologian ylioppilaiden edun vastainen.

– Jos järjestö on sitä mieltä, että esimerkiksi naiset ja homoseksuaalit eivät voi olla pappeja, se jättää 2/3 nykyteologian opiskelijoista ulkopuolelle, Suonpää sanoo Kotimaa24:lle.

Suomen Teologisen Instituutin pääsihteeri Ville Auvinen vastaa, ettei teologinen tiedekunta varsinaisesti kouluta pappeja vaan uskonnon asiantuntijoita. Insituutti on hänen mukaansa näin ollen eri areenalla kuin tiedekunta. Se antaa koulutusta ja täydennyskoulutusta herätysliikkeisiin ja seurakuntiin papeiksi mutta myös kouluun työllistyville.

– Yhä edelleen on niitä teologian ylioppilaita, joilla on perinteinen virkakäsitys. Yhä edelleen on niin, että Suomen kirkossa perinteinen virkakäsitys ei ole mikään harhaoppi. Edelleenkään ei ole kumottu sitä pontta, joka kirkolliskokouksessa aikanaan annettiin ja jonka mukaan kirkossa on myös perinteisellä virkakannalla olevilla täysi oikeus kaikkiin kirkon tehtäviin.

Auvinen sanoo, ettei instituutin ovella kysellä kantoja naispappeuteen tai homoseksuaalisuuteen.

– Kuka tahansa on tervetullut, joka haluaa meidän opetusta kuulla ja saada. Meillä käyvät opiskelijat eivät kaikki ole naispappeuden vastustajia.

Lue myös:

Kyyhkynen-lehden ympärillä kuohuu – päätoimittajan asema voi nousta esiin