Taivaslaulusta tulossa näyttämölle voimaannuttava kertomus

Pauliina Rauhalan
Taivaslaulu-romaani teki minuun järisyttävän vaikutuksen, sanoo dramaturgi Seija Holma. Syntyi näytelmä, joka saa kantaesityksensä lauantaina 29. elokuuta Tampereen Työväen Teatterissa.

– Dramatisointi oli luonnonvoimia vastaan kamppailua. Pauliinan kirja nostatti päässäni myrskyn, jonka oli laannuttava. Vain tyynen viileänä voin edes yrittää kirjoittaa jotain. Jos ryhmämme työ loksahtaa kohdalleen, myrsky nousee taas raikkaana ja mahtavana – nyt katsojan päässä, Holma sanoo.

Taivaslaulu kertoo vanhoillislestadiolaisten Viljan ja Aleksin rakkaustarinan. Se on myös kuvaus minuuden ja suurperheen rajoista.

Esityksen ohjaaja Heidi Räsänen on itsekin tuore äiti.

– Ohjatessani mietin, minkälainen ihminen ei menettäisi koskaan lapsenuskoaan, ja millaiselta maailma hänen silmillään näyttää. Niin kuin lapsen, joka ehdoitta ja kyseenalaistamatta luottaa vanhempiinsa vailla murheita, koska kodin rakkaus on loputon ja hyväksyvä.

Räsänen kuvailee näyttämöä erämaaksi, josta uupunut nainen juoksee pois. Näyttämö on myös lapsen nukkekoti, jossa aikuisten maailma on maagista leikkiä ja jossa turvallisuuden tunne järkkyy.

– Taivaslaulun yllä leijailevat enteilevästi korpit ja perhoset, säteilevät naispyhimykset ja rajuilma. Toivon, että katsoja voi kokea esityksen voimaannuttavana kertomuksena oman äänensä löytämisestä, uskosta ja epäilystä.

Tampereen Työväen Teatterissa nähtävän kantaesityksen lavastuksesta sekä pukusuunnittelusta vastaa Pirjo Liiri-Majava ja koreografiasta Riina Huhtanen. Rooleissa nähdään Eriikka Väliahde (Vilja) ja Tommi Raitolehto (Aleksi) sekä Jari Ahola, Teija Auvinen, Jyrki Mänttäri, Suvi-Sini Peltola, Miia Selin, Jukka Saikkonen ja Auvo Vihro. Lisäksi mukana on lapsiavustajia.


Taivaslaulu saa ensi-iltansa myös Oulun kaupunginteatterissa 12. syykuuta eri ohjauksena.

Kuva Tampereen Työväen Teatteri / Kari Sunnari.

Lue myös:

Pauliina Rauhala: ”Annoin dramaturgille vapaat kädet”

Taivaslaulua ei turhaan kehuttu

Pauliina Rauhalan Taivaslaulu nähdään kahdessa teatterissa

Edellinen artikkeliUskonnollinen vihapuhe puhutaan Jumalan suulla
Seuraava artikkeliSeurakuntien talous heikkeni viime vuonna

Ei näytettäviä viestejä